Az olaszok bulisnak, a svédek alulértékeltnek tartják Budapestet

Vágólapra másolva!
Olaszországban a Lonely Planet, Svédországban a Svenska Dagbladet országos napilap méltatta a közelmúltban Budapest turisztikai kínálatát. Ezek szerint az olaszok szerint a magyar főváros az egyik legszórakoztatóbb, a svédek pedig érdemtelenül alulértékeltnek találják Budapestet.  
Vágólapra másolva!

A Lonely Planet olasz nyelvű honlapján közölt felmérés szerint Budapest a 10 legszórakoztatóbb városok egyike. A listán a magyar fővároson kívül, ami "először meghódítja, utána pedig elkényezteti a turistát "Isztambul, Lisszabon, Las Vegas, Montreal, Havanna, Tel-Aviv, Berlin, Buenos Aires és Ibiza szerepel - olvasható a Turimus Panoráma Bulletinben.

A budapesti ismertetőben kiemelik a város századfordulós eleganciáját, a szórakozóhelyek bőséges kínálatát az Operától a diszkókig, ez esti panorámát és a történelmi gyógyfürdőket. A hírt több más internetes honlap is közölte, többek között az igen népszerű olasz utazási blog.

A KSH 2009. január-decemberi időszakra vonatkozó statisztikai adatai szerint az olasz vendégek 2 százalékkal több, összesen 360 200 vendégéjszakát töltöttek el a Budapest-Közép-Dunavidék turisztikai régió kereskedelmi szálláshelyein az előző év azonos időszakához képest.

A Svenska Dagbladet svéd országos napilapban jelent meg a legnevesebb svéd utazási szakriporter, Bobo Karlsson cikke az elmúlt héten a világ tíz "legtúlértékeltebb" városáról - "Ahová semmi pénzért nem mennék vissza" mottóval. A listán egyebek mellett Velence, Dubai, San Francisco, Bécs, Hongkong és Rio szerepelt. Már ebben a cikkben megemlíti a szerző Bécsről írva: "ha az igazi Közép-Európát akarod látni, ne a hivalkodó Bécset, hanem a mozgalmas Budapestet látogasd meg". Február 16-án megjelent a cikk folytatása, amelyben a szerző bemutatja a szerinte a divat és a nemzetközi média által méltatlanul elhanyagolt gyöngyszemeket. Ezek: Budapest, Hamburg, Sao Paolo, Beirut, Lisszabon, Chicago, Los Angeles, Nápoly, Casablanca és Göteborg.

Budapestről ezt írja a szerző: Mindenki álmodik egy hajdani Közép-Európáról, amely talán már nincs is meg. Ha nem vonz a cicomás Bécs vagy az agyonsztárolt Prága, no akkor Budapest az, ahol érzed a történelem hatalmas szárnycsapásait, a hajdan volt nagyságot. Siess, nézd meg, még időben!

Minden jel szerint Budapest 1985-90 közötti népszerűsége, amely a rendszerváltás után fokozatosan halványult, ismét visszatérőben van, részben a "Közép-Európa" nosztalgia, részben a fiatalos "party-város" imázs, részben pedig a megfizethető árak miatt. Ezt igazolják az elmúlt hetekben egyre sűrűbben megjelenő újságcikkek, recenziók sora a skandináv sajtóban.