Egymillió horgász országa

2010.03.29. 15:01

A síturizmus mellett a horgász- és vadászturizmus az egyik legsikeresebb turisztikai ág, amely ráadásul a válságnak is ellenáll. A becslések szerint az országban mintegy ötvenezer vadász és csak nem egymillió horgász van, akik ráadásul rendszeresen költenek hobbijukra. Számukra külön utazási irodák kínálnak programokat. Ezekből válogattunk a hétvégén megrendezett Fehova-kiállításon.

Vadat

Ahhoz nem kell nagy szakértőnek lennünk, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a vadászat nem olcsó mulatság. A különböző engedélyek, felszerelés, fegyver (nem volt ritka a kiállításon az egymillió forint körüli fegyver) már maga nem olcsó és ekkor még el sem sütöttük a puskát. Ha elsütöttük és jól is céloztunk a trófea újabb összeggel terheli meg a pénztárcát. De ezt pontosan tudják és természetesen kalkulálják is a vadászok.

Belföldön általában egy adott terület kezelését végző erdészet, illetve annak vadászati ágazata kínált vadászati lehetőséget és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Ahogy láttuk az ország erdészeteinek többsége jelen volt a kiállításon. Igényes standok, kedves és szakértő személyzet és igényes bemutató anyagok jellemezték a résztvevőket.

Forrás: AFP

A Vértesi Erdő Zrt. által kezelt 45 ezer hektáron (ebből 22300 saját kezelésű vadászterület) elsősorban szarvas, őz, vaddisznó, dám és mufflon vadászható. A környékre látogató vadászokat két vadászház és egy panzió várja. A szállás egy főre 20-25 euró között mozog, ehhez jön még pluszban az ellátás díja (12-20 euró, első osztályú teljes ellátás 45 euró). Egy 30 napos vadászengedély 21 600 forintba kerül, ez igény szerint meghosszabbítható. Lehetőség van egyéni, illetve társas vadászatra is. Természetesen az elejtett vadat trófeájáért külön kell fizetni. A részletes, aktuális árlista itt található.

Forrás: AFP

Akinek bírja a pénztárcája és hajtja a kalandvágy, mára már nincs olyan pontja a világnak, ahova ne utazhatna el és ne vadászhatna. A vásáron az afrikai utak iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A legtöbb afrikai ajánlat Namíbiába várta a vadászokat. Az elejthető vadak számától függően 2 ezer eurótól indulnak a csomagajánlatok. A vadászatok elsősorban antilopra, impalára, gnúra irányulnak. Az igazán nagyvadak elejtésére jóval nagyobb összeget kell szánni. A Molnár Vadászati Kft. ajánlata szerint, egy nőstény oroszlán 4900 euró, a hím már 13 500 euró, de a bivalyok elejtése is tízezres tétel, természetesen euróban.

A szervezők gondolnak a vadászokat kísérőkre, illetve a fegyvert nem fogókra is. Szinte minden ajánlat mellé kínálnak fotó-szafarit, vagy tengeri horgászatot is. A kiállításon résztvevő utaztatók szerint Afrika mellett az észak-amerikai és az kelet-európai területeit keresik egyre többen a hazai vadászok.

Halat

A bevezetőben szereplő, egymilliósra becsült hazai horgásztársadalom igen nagy piacot jelent az utazásszervezők számára. A síturizmuson kívül talán a horgászturizmus állt a leginkább ellen a válságnak, a horgászok száma évről-évre növekszik, csakúgy mint az általuk felszerelésekre, horgászjegyekre és utazásokra elköltött összeg.

Forrás: [origo]

Hazai viszonylatban egyre nagyobb az igény az olyan vizekre, melyek a horgásztatáson felül komplex szolgáltatást kínálnak az odalátogatók számára. Két eltérő jellegű, de a nyújtott szolgáltatások tekintetében jó példát is találtunk a kiállításon: a Tisza-tó és a rétimajori tórendszer standját.

A Tisza-tó az ország második legnagyobb vízfelületű tava, és az egyik legnépszerűbb horgászvize. Ugyan napjainkban a horgászszövetség és egy nonprofit gazdálkodó szervezet vitája - mely a vízfelület kezelése miatt alakult ki - árnyat vet a tó kiváló adottságaira, remélhetőleg hamarosan megoldás születik ez ügyben.

Forrás: [origo]

Akár rövidebb, akár hosszabb időt töltünk el a tó partján, bőven válogathatunk a programok közül. Horgászni gyakorlatilag az összes hazai halfajra tudunk. Horgászhatunk a partról, de az igazi, ha csónakot bérlünk, és úgy keressük fel a jó vízfelületeket. A nagyobb városok kikötőiben és horgászboltjaiban (Tiszafüred, Poroszló) minden szükséges beszerezhető. A horgászat mellett az aktív pihenést kedvelők és a természetjárók is megtalálják a számukra megfelelő programot.

A rétimajori tórendszer tavai közül jelenleg haton lehet horgászni. A horgászat mellett a birtokhoz tartozó természetvédelmi terület gazdag növény és állatvilágával is megismerkedhetünk. A természeti látnivalókon kívül itt működik az ország egyetlen halászati múzeuma. A tökéletes kikapcsolódást wellness központ, étterem, különböző programok teszik lehetővé.

Forrás: retimajor.hu

Természetesen a horgászok számára is kínálnak külföldi, akár egzotikus horgász utakat is. A legszélesebb kínálattal az Adventure Fishing jelentkezett a kiállításon. Az utak közül legnépszerűbb talán a Duna-delta környéke a horgászok körében. A külföldi utakhoz viszonyítottan mérsékelt ár (100 ezer forint körüli összeg egy hétre) és a deltavidék halgazdagsága és érintetlen természete sok horgász álma. A túrák ideje alatt csak a horgászattal kell foglalkozni, hiszen a szállásról, csónakról, vezetőről, ellátásról a szervezők gondoskodnak.

A Duna-delta mellett a skandináv horgászatok is kedveltek idehaza. A svédországi csukák, vagy a norvég tengeri horgászat sok magyar horgász nagy álma. Még ezeknél az utaknál sem kell hajmeresztő árakra gondolnunk, 150 ezer forint környékén (egy hétre, utazás nélkül) több ajánlatot is találtunk.

Feltehetőleg a szaklapokban megjelent cikkeknek köszönhetően sokan érdeklődtek a kazahsztáni harcsázás, vagy a thaiföldi horgászatok után is. Itt természetesen már jóval komolyabb összegekkel kell számolnia az egzotikus élményekre vágyó horgásznak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK