Jövő hétre elfogyhat a kerozin a párizsi repülőtérről

Vágólapra másolva!
A tervezett nyugdíjreform elleni tüntető munkások elzárták pénteken a Párizs főbb reptereit ellátó üzemanyag vezetékeket, és nem jut benzin a francia főváros környéki raktárakba sem - közölte az azt üzemeltető cég. A nagy nemzetközi központnak számító Charles De Gaulle reptéren a jövő hétre fogyhat el az üzemanyag, és veszélybe került a párizsi benzinkutak ellátása is.
Vágólapra másolva!

Az elzárt vezetékek benzint, gázolajat és kerozint szállítottak a Párizstól keletre található Grandpuits olajfinomítótól a repterekre. A gyár alkalmazottjai azonban - az ország mind a 12 olajfinomítójában dolgozó munkásokhoz hasonlóan - sztrájkolnak a francia kormány által tervezett nyugdíj-reform ellen, amely 60 évről 62-re emelné a nyugdíj-korhatárt.

A vezetékeket működtető, Trapil cég szóvivője szerint a Roissy reptérnek a hétvégéig, az Orly-nak 17 napra elegendő tartalékai vannak.

Nicolas Sarkozy elnök kormánya a tiltakozások ellenére is kitart tervei mellett. A rendőrséget már kivezényelték, hogy vessen véget a tüntetéseknek, amelyek elzárták Franciaország több üzemanyag-raktárát.

A sztrájkoló olajipari munkások miatt azonban az ország olajfinomítóinak többségét már be kellett zárni. A főbb elosztók szerint pedig hozzá kell nyúlni a tartalékokhoz, mert az emberek pánikszerűen vásárolják fel az üzemanyagot, miközben az utánpótlás akadozik. A kormány arra engedélyt adott, hogy a cégek saját vésztartalékaikat megnyissák, a stratégiai tartalékok megnyitását azonban mindeddig elutasította.