Udine, az idillikus olasz város

Vágólapra másolva!
Udine megőrizte a régi korok hangulatát és egy barátságos város érzetét kelti. A Friuli-Venezia Giulia régió székhelye mintegy 40 km-re fekszik az olasz-szlovén határtól, és történelmi belvárosának felfedezése igazán kellemes időtöltés.
Vágólapra másolva!

Forrás: Kecskés Barbara [origo]

Udine egy viszonylag kis város (százezren lakják), ahol a középkort idéző épületektől a legdrágább boltokig sok mindent megtalálunk. Nagy előnye a városnak, hogy a legfontosabb látnivalói sétálva is könnyedén körbejárhatóak. A "kis Velence"-ként is szokták emlegetni Udinét, mivel több olyan nevezetes épülete is van, amely a lagúnák városára emlékeztet. Ami nem véletlen, mivel Udine közel négyszáz évig velencei fennhatóság alatt állt.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
Az oroszlános kapu velencei jelkép

A város egyetlen dombjáról gyönyörű panoráma nyílik a környékre, még az Alpok vonulatait is látni lehet. A legendák egyébként Attilához kötik a domb keletkezését: eszerint a hunok vezére, miután leigázta Aquileiát, látni akarta pusztítása eredményeit, ezért megparancsolta katonáinak, hogy a sisakjukban hozzanak földet és építsenek fel neki egy hegyet Udinében. Idegenvezetőnk azonban mosolyogva hozzátette, minden jel arra mutat, hogy természetes úton született meg a domb, ahová egy szépen kialakított ösvény vezet felfelé.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
A torony tetejéről Mihály arkangyal vigyáz Udinére

Itt található többek közt az udinei vár, ami igazából nem is vár, hanem egy palota és rezidencia. A régióban egyébként mintegy 254 kisebb-nagyobb várat, erődítményt találhatunk, mivel itt húzódnak az Alpok legalacsonyabb vonulatai, így a történelem során sokszor érte támadás Friulit. A középkorban még ezen a dombon is igazi vár állt, de az egy földrengés során elpusztult. Ezután építették a palotát, amelynek alapja a 16. századból való. Mellette találjuk Udine legrégebbi templomát, amelyet vélhetően a 13. században építettek, bár idegenvezetőnk elmondása szerint egyes leletek arra utalnak, hogy ennél jóval korábbi is lehet.

A város egyik jelképét, az aranyszínű Mihály arkangyal szobrot pedig már jó messziről látni lehet, és külön érdekessége, hogy kinyújtott karja mindig az aktuális széljárást követi. A dombtető egyébként elég tágas és nyaranta különböző koncerteket szerveznek itt, év közben pedig előszeretettel keresik fel a helyi gyerekek, különösen, amikor nincs kedvük iskolába menni.

Forrás: AFP
Velencei hangulat a Piazza della Libertán

A domb másik oldalán lesétálva Udine legszebb terén, a Piazza della Libertán fogjuk találni magunkat. Itt gyakorlatilag minden Velencét idézi: az oroszlános kapu, a velencei gótikus palota, amely márványból épült és egykoron piactérként funkcionált vagy a toronyóra (Torre dell'Orologio), amely a Szent Márk térről lehet ismerős. Innen nyílik egy széles utca, a Via Mercatovecchio, ahol egykoron a városfal húzódott és ahol a mai napig láthatóak a középkorból megmaradt házak.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
Gyönyörű kerteket is találunk a városban

Alig két perc múlva már ott is vagyunk a város főterén, aminek a változatosság kedvéért négy különböző neve is van. Az egyiket a téren található gyönyörű reneszánsz stílusban épült templomról kapta (San Giacomo), ami Udine talán legszebb épülete. A tér körül persze egymást érik a kávézók, bárok, éttermek, de az árak elfogadhatóak, és aki szereti Olaszországot, annak nagyon fog tetszeni ez a tér. Ha egy könnyed ebédre vágynánk, akkor érdemes benézni az Al Cappello nevű helyre is, mert különleges hangulata van és jól is főznek. A főtérhez nagyon közel találjuk, és ahogy arra a neve utal, tele van a hely (egész pontosan a plafon) a legkülönbözőbb stílusú sapkákkal és kalapokkal. Kicsit zsúfolt hely ugyan, de megéri kipróbálni, akinek pedig még nincs szállása, az akár szabad ágyat is találhat itt magának.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
Egy festő a város főterén

Amit mindenképp látni kell még az a gótikus stílusban épült katedrális. Alapvetően a 14. században lett kész, de az 1700-as években teljesen átépítette belülről a nagyon gazdag Manin család, méghozzá barokk stílusban. Az akkori Itália legnevesebb művészei varázsolták újjá a templomot, ami ennek megfelelően egészen lenyűgöző látványt nyújt belülről. Körbejárva olyan érzésünk lehet, mintha egy színdarab közepébe csöppentünk volna. Aztán szét lehet nézni a bevásárló negyedben, amit szintén a közelben találunk, este pedig a Via Nicoló Lionello a jó választás: az elegáns utca este 7 óra környékére minden nap megtelik helyiekkel és turistákkal, akik ízletes borok és aperitivo társaságában ütik el az időt.

Forrás: Kecskés Barbara [origo]
A katedrális

Udine tökéletes lehet egy hétvégére, vagy ha hosszabb időt töltünk Olaszországban a környéken, akkor is érdemes egy napot rászánni. Már csak azért is, mert Udinéből a tengerpart és az Alpok is viszonylag gyorsan elérhető. A központban minden fontos információt meg lehet találni a városról, és magyar idegenvezetést is lehet kérni. Ami az utazást illeti, Udine autóval olyan 7 órányira van Budapesttől. Aki pedig repülővel menne az választhatja Velencét, ahonnan - többek közt - vonattal utazhat tovább Udinébe.