Nem fizetnek a balatoniak a koronával

A Balatoni korona különböző címleteinek mintapéldánya a magyar tulajdonú veszprémi Kinizsi Bank Zrt. irodájában. Az ezres címleten Horváth Balázs, az Antall-kormány néhai belügyminiszterének portréja látható.
Vágólapra másolva!
Hét balatoni önkormányzat idén márciusban vezette be a soproni kékfrankhoz hasonló pénzhelyettesítő utalványrendszert a Balatoni Koronát, amely kizárólag helyben árusított termékek és helyi szolgáltatások vásárlására használható. Mi három helyet kérdeztünk meg, de még egyiknél sem fizettek koronával.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a hét településen keletkező gazdasági erőt megtartsa és a szellemi-kulturális örökséget ápolja - olvasható a Balatoni Korona Zrt. honlapján. A kibocsátó célja, hogy az érintett települések lakói, illetve az itt nyaraló vendégek minél több helyi terméket és szolgáltatást vegyenek igénybe, így nemcsak a helyi gazdaság erősödik, de a munkahelyek is megmaradhatnak. A társaság korábbi számításai szerint egy, a Balatoni Koronához hasonló, helyi utalvány nagyjából tizennégyszer gyorsabban forog, mint a nemzeti fizetőeszköz. Balatonalmádi, Balatonfüred, Litér, Nemesvámos, Tihany, Várpalota és Veszprém településeken használható az utalvány vásárlásra.

Az utalványból egyébként mindig csak annyi kerül forgalomba, amennyinek a forintfedezete rendelkezésre áll, a kibocsátott utalványok forint fedezetét ugyanis banki letétbe helyezik, így az utalvány bármikor visszaváltható forintra. Az utalványokat a legmodernebb biztonsági megoldásokkal gyártják.

Hol juthatunk hozzá?
A Balatoni Koronát hat címletben, 500, 1000, 2000, 5000, 10000, és 20000 koronás címletekben lehet váltani. A koronához a forinttal azonos értékben a Kinizsi Bank fiókjaiban és a helyi Tourinform irodákban juthatunk hozzá. A Korona egyébként munkahelyi juttatásként is felhasználható.

Hol fogadják el?
A Balatoni Koronát jelenleg 109 elfogadóhelyen válthatjuk be különböző szolgáltatásokra és termékekre. Az elfogadóhelyek között vannak élelmiszerboltok, éttermek, múzeum és színház is, de fizethetünk vele autószerelőnél, cukrászdában, vagy akár fogorvosnál is. A lista folyamatosan bővül, az aktuális elfogadóhelyeket és az igénybe vehető kedvezmények mértékét itt találja. A Balatoni Korona honlapjáról okostelefonra is letölthető az elfogadóhelyek listája.

Hogyan használjuk?
Az elfogadóhelyeken forint helyett Balatoni Koronával fizethetünk és a visszajáró összeget is utalványban kapjuk vissza, kivéve, ha 500 koronással fizetünk, mert ebben az esetben a visszajáró már forintban érkezik.

Nem tudni pontosan, hogy megy a korona
Leitold László, a Balatoni Korona Zrt. vezérigazgatója az [origo]-nak elmondta, hogy az indulás óta néhány millió forint értékben váltottak utalványt a vásárlók, a pontos összeget azonban nem nevezte meg, de 1-10 millió forint közötti sávban van az értékesítés. Az elfogadóhelyek közül leginkább az élelmiszerboltokban, éttermekben, cukrászdákban fizetnek a vendégek Balatoni Koronával. A vezérigazgató azt is hozzátette, hogy a nyári hónapokban a turisták érkezésére is számítanak, így a települések körét is bővítették, például Alsóörsön, Balatonalmádiban és Tihanyban is több elfogadóhelyet találhatunk.

Mi azonban felhívtunk találomra az adott térségből három elfogadóhelyet, hogy megkérdezzük, milyen tapasztalataik vannak a Balatoni Koronával kapcsolatban, azonban mindhárom helyről azt a választ kaptuk, hogy még egyszer sem fizettek náluk koronával.