A kortárs művészet Tihanyba költözik

Tihanyi ARTplacc 2012, Tihany, ARTplacc, kiállítás, kortárs, művészet, video, MONO galéria, Töttös Kata: Álmos hölgy legendája
Vágólapra másolva!
A Tihanyi ARTplacc szervezői a nyolcvanas-kilencvenes évek Balaton-felvidékének pezsgő kulturális életét akarják újjáéleszteni. A rendezvény a tavaly megkezdett hagyományokat viszi tovább: ismét kortárs művészeti programokkal várja a látogatókat Tihany több frekventált pontján, augusztus 11. és 20. között.
Vágólapra másolva!

Forrás: ARTplacc
Az ARTplacc 2011-ben

A tavaly nyáron indult ARTplacc szervezői nem kevesebbre vállalkoztak, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassák be a kortárs művészetet. A fesztivál alapját az élvonalbeli kortárs képzőművészeti galériák (Godot Galéria, a MissionArt Galéria, a MONO Galéria, Várfok Galéria, stb.) közös kiállítása és egyben vására adja.

A cél a balatoni kulturális élet feltámasztása
Az ARTplacc a hazai kortárs művészetet egy szélesebb közönség számára is elérhetővé akarja tenni. A cél, hogy oldott és fesztelen légkörben, elvárások és kötelezettségek nélkül ismerkedhessen egymással alkotó és közönség, alkotás és befogadó.
"Sokszor hallottam Tordy Gézától, Bujtor Istvántól és más neves művészektől a sztorikat a nyolcvanas és kilencvenes évek pezsgő kulturális életéről. Arról, hogy Tihanyban mindig történt valami" - mondta Peleskey Ákos, az ARTplacc alapítója 2011-ben. "Teltek az évek, és az általunk szeretett félszigeten nehezen indultak a fejlesztések, sőt a balatoni települések versenyfutásában Tihany egyre gyengébb pozíciót foglalt el. Elhatároztuk, hogy ezen a helyzeten változtatunk".

Forrás: ARTplacc/Töttös Kata
Töttös Kata: Álmos Hölgy legendája

Az első ARTplacc idejére tizenöt kortárs művészeti galéria költözött le Tihanyba, a rendezvény közel 3000 látogatót vonzott. A tavalyi siker után sokan csatlakoztak a fesztiválhoz, 2012-re nemcsak a szervezők és a támogatók köre, hanem a programok is bővültek. A kortárs képzőművészet mellett már más kortárs művészeti ágak is megjelennek az idei kínálatban. A fesztiválon az együttműködő partnerek, szervezetek, intézmények révén a videó művészet, a zene, az irodalom, a graffiti és a film is előtérbe kerül.

A környezeti adottságokat is kihasználják
Idén a kortárs galériák standjait felvonultató 800 négyzetméteres Központi Kiállítótér mellett a kapcsolódó események helyszínéül szolgál a Badacsonyi Pincegazdaság borospincéje, számos közterület, a Nemzeti Park területe és a kikötő. A felhozatal hangulatában és tartalmában is igazodik a nyári helyszínhez, a művészek a szabad tér és a szemet gyönyörködtető környezet adta lehetőségeket is kihasználják.

Forrás: ARTplacc/Éberling Anikó
Éberling Anikó: Hanyatlás

Az ARTplacc szervezője a Mono Galéria, együttműködő partnere a Kortárs Galériák Egyesülete. A szervezők a következő években szeretnék bővíteni a résztvevők körét a kelet-közép európai országokból érkező társintézmények bevonásával.

A programok minden helyszínen ingyenesek, bővebb információ itt található.