Az Öreg-tó is lázba hozza a nyaralókat

Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Bizományosi felvétel NE HASZNÁLD!
Vágólapra másolva!
Magyarország egyik legklasszabb kisvárosa a Komárom-Esztergom megyében fekvő Tata: a pancsolókat stranddal, a töri szakosokat középkori várral, a biológusokat vízimadarakkal, a romantikázó szerelmespárokat pedig tóparti andalgással várja, plusz még egy rakat más lehetőség is van, csak győzzük felsorolni. Az Öreg-tó még mindig képes bárkit lázba hozni. 
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI/Simó Endre

Eredetileg úgy terveztük, csak az Öreg-tóról fogunk írni, de hamar rájöttünk, hogy egyszerűen nem tehetjük meg, hogy a hétvégi programjukat tervezgető tömegek elől eltitkoljuk, mennyire korrekt hely Tata.

Vármúzeum, kastélypark
Először is a város több olyan szabadidős célpontot is kínál, amelyekért akár külön-külön is érdemes volna oda látogatni. A tatai vár nyilván azokat vonzza, akik szeretnek a hősi múlton, meg a történelmen elmerengeni, ugyanis az erődítmény valószínűleg túlélt már jó néhány dolgot: 1397-ben kezdték építeni, még Luxemburgi Zsigmond király idejében. Most múzeum működik benne, és nem csak a kiállítások, de kőfalak középkori hangulata is megér egy látogatást (naponta 10-től este 6-ig fogadnak látogatókat, a teljes árú belépő potom 660 forint).

A vár mellett fekvő Esterházy-kastélyt majd 400 évvel később, 1760-ban kezdték építeni, és külön érdekessége, hogy szobáiban egymás után megszálltak a 48-as szabadságharc egyik és másik oldalának képviselői is: előbb Görgei, majd Haynau, végül Ferenc József is éjszakázott itt. Az épület ezt követően is szokatlan karriert futott be, a II. Világháború után elmegyógyintézetként működött évtizedeken át - most részben üresen áll, hasznosítása egyelőre nincs kitalálva (a kastély parkjában viszont magánklinika működik).

Madárles a tóparton
A város közepén fekszik a mesterségesen kialakított Öreg-tó (partján a várral meg a kastéllyal), Magyarország legrégebbi halastava. De nem is ez a legfőbb érdekessége, hanem az, hogy az évszázadok alatt a tó kiemelt fontosságú vízi élőhellyé vált, vonulási időben ugyanis több különleges madárfaj is megfordul itt, és az sem megy ritkaságszámba, ha 20 ezernél is több szárnyas tartózkodik a helyszínen. Egyszóval aki lázba jön attól, hogy láthat nagy liliket, apácaludat vagy nyári ludat (ilyenen utazott Niels Holgerson is), az uzsgyi a tóparton álló 11 méter magas megfigyelőtoronyba, és már rá is tapadhat a távcsőre. Addig is nézegesse az Öreg-tavat gömbpanorámás képen!

Forrás: MTI/Kovács Attila



Strandfürdő a láprétek tövében
Alig pár kilométernyire találjuk a város központjától a Fényes Fürdő Kempinget, ami egy 30 hektáros természetvédelmi területen fekszik. A hely az Öreg-tavat tápláló Fényes forrásról kapta a nevét, és bár a természet értékei önmagukban is feldobják a strandot, az üzemeltetők még rátesznek egy lapáttal, és olyan programokkal csalogatnak, ami miatt érdemes bevállalni egy napnyi locsapocsát: hétvégénként aqua-zumba és különböző kézművesfoglalkozások, augusztus 10-én pedig a Strandok Éjszakája rendezvény szórakoztatja a becses fürdővendéget. Mindezt 1100 forint ellenében, ennyi a felnőttjegy ára ugyanis.

Lecsó- és barokk fesztivál is lesz
Augusztusban márpedig szabadtéren kell bulizni - gondolják a tatai partiszervezők, és valószínűleg igazuk van, úgyhogy biztosra vehetjük, hogy többen választják majd a 11-ei LET-Show Fesztivált, ami borzasztó neve ellenére jó bulinak ígérkezik lecsófőzőversennyel, meg az utána következő obligát kóstolgatással. A bulik másik véglete (már ha nevezhetjük egyáltalán "bulinak"), az augusztus 18-tól 26-ig tartó Barokk Fesztivál, ahol több művészeti ág is képviselteti magát: színházi előadással, koncerttel, táncházzal, barokk vacsorával és jelmezversennyel várják a látogatókat. Végül említésre érdemes nyári program még a Szabadtéri Színpadon augusztus 21-én rendezett Operettgála, Hajmási Péter és Pál rajongói már most véssék be a naptárjukba az időpontot.

Szálláshelyek sátraktól a hotelig
Bár Tata kisváros, szálláshelyben nem szűkölködik, úgyhogy a pénztárcájának és igényszintjének megfelelően mindenki találhat magának megfelelő helyet. A kínálat legolcsóbb végét nyilván a kempingek jelentik (Öreg-tó kemping, Fényes Fürdő Kemping), a legdrágábbat pedig a Kristály Imperial Hotel. A kettő közt panziók, kisebb-nagyobb vendégfogadók egész sora várja a vendégeket
(ide kattintva lehet mazsolázni közülük).