Több száz magyar turistát kell hazahozni Egyiptomból

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium már Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig. Ezzel egész Egyiptom felkerült a tárca által utazásra nem javasolt területek listájára. Jelenleg öt iroda néhány száz utasa nyaral Egyiptomban. Aki még nem utazott el, de kifizette az útját, azoknak az irodák kötelesek más utat felajánlani, vagy visszatéríteni az út árát.
Vágólapra másolva!

A miniszérium szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az augusztus 16-án, Egyiptom több tartományában folytatódó tömegtüntetésekre és erőszakos cselekményekre, valamint az országban uralkodó biztonsági környezet és a belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságára tekintettel döntött úgy, hogy egész Egyiptomot az utazásra nem javasolt országok közé sorolja.

A közlemény szerint a Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban viszonylagos nyugalom van, de az egyiptomi rendőrség azt tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheik-ben, hogy maradjanak az üdülőközpontok területén.

Lezárták a gizai piramisokat is

Az augusztus 14-én a fővárosban és Egyiptom több régiójában kirobbant erőszakos összecsapások miatt az egyiptomi kormány egy hónapra szükségállapotot, este hét és reggel hat óra között pedig éjszakai kijárási tilalmat rendelt el Kairóban, Alexandriában, Szuezben és az ország több tartományában.

A közlemény szerint az események miatt felfüggesztették a vasúti közlekedést az ország északi és déli része között, megerősítették a kormányépületek védelmét, Kairóban és az ország más területein több helyen útlezárások, katonai ellenőrző pontok vannak, és lezárták a látogatók elől a gízai piramisokat is. Tüntetésekkel nemcsak Kairóban, hanem az ország más területein (elsősorban a nagyvárosokban) is számolni kell, amelyek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át, adott esetben tűzharcok alakulhatnak ki.

A kairói magyar követség a nap 24 órájában elérhető

A Külügyminisztérium arra is felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a kairói nagykövetségen történő bejelentkezés megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben, és elősegítheti a róluk történő konzuli gondoskodást. A kairói magyar nagykövetség a kialakult helyzetben a nap 24 órájában elérhető.

Jelenleg öt magyarországi utazási iroda több száz utasa tartózkodik Egyiptomban, ahonnan várhatóan mielőbb hazahozzák őket - nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek. Az öt iroda: a Neckermann, az Anubis Travel, a Kartago Tours, a Best Reisen, valamint a Sun&Fun. A kint lévő turistákat az irodák vélhetően már vasárnap, illetve az azt követő egy-két napban hazahozzák.

A törvény szerint az utazási irodáknak a lefoglalt utak díját vissza kell téríteniük

Azoknak, akik még nem utaztak el, de már befizették egyiptomi útjukat, az irodák más utat keresnek, aki pedig nem akar elutazni, azzal elszámolnak.

A hatályos jogszabály szerint, ha az úti cél vagy az ahhoz vezető útvonal olyan területet érint, amely - az utazási szerződés megkötését követően - a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett központi államigazgatási szerv honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba kerül, az utazásszervező köteles azonos vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatást nyújtani az ügyfélnek.

Amennyiben a helyettesítő szolgáltatás az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazásszervező köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni. Ebben az esetben az utas ha elfogadja a helyettesítő szolgáltatást, a felek módosítják az utazási szerződést, vagy elállhat a szerződéstől.

Ha az utas eláll a szerződéstől, az utazásszervező köteles a teljes befizetett díjat azonnal visszafizetni.