Hotelek a jövőből

A jövő hoteljei, Apeiron
Vágólapra másolva!
Az építészeknek gyakran támadnak vízióik. Egy sor meghökkentő ötlet pattant már ki a fejükből azzal kapcsolatban is, milyenek legyenek a jövő hoteljei. Néhány ezek közül már építés alatt áll, néhány még csak a tervezés fázisában van, néhányat pedig valószínűleg sosem fognak megvalósítani. Íme a legmeghökkentőbb elképzelések.
Vágólapra másolva!

Az építészeket mindig is foglalkoztatta a jövő: a jövő városa, a jövő épületei. Néha olyan utópiákat vázoltak fel, amelyek inkább egy elszállt elme lázálmaira hasonlítottak, mintsem valóságon alapuló következtetésekre.

A nagy Le Corbusier például úgy képzelte el a jövő városát, mint egy hatalmas, uniformizált lakótelepet, ahol a házak között már nem is vezetnek gyalogutak, mert mindenki autóval közelíti meg a munkahelyét a centrumban magasodó felhőkarcolók egyikében. A hatvanas évek avantgarde építészcsoportja, az Archigram végképp elrugaszkodott a realitásoktól, és a képregények fantasyvárosait tervezte meg: a lépegető várost vagy az óceánon úszó várost. Elképzeléseik többnyire a filmvásznon köszönnek vissza, olyan szuperprodukciókban, mint a Csillagok háborúja, a Mátrix vagy az Avatar.

Hotel a Hollywood felirat mögött

A dán építész, Christian Bay-Jørgensen már évek óta lobbizik, hogy megvalósíthassa álmát, a Hollywood Sign Hotelt. Az építész azt találta ki, hogy a Cahuenga Peak területén 90 éve elhelyezett, az amerikai mozi jelképévé vált Hollywood feliratot hotellé alakítja át. Hogy miként?

Hollywood Sign Hotel (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Bayarch

Úgy, hogy az eredeti betűket kétszer akkorára cseréli, és mögéjük rejti el az egész létesítményt. A terv várhatóan a legtöbb Los Angeles-i mozirajongónál – de a világ más részein is – ellenállásba fog ütközni, hiszen a feliratot szinte vallásos tisztelet övezi.

Az építész egyelőre nem adja fel, minden követ megmozgat, hogy jobb belátásra bírja a Los Angeles-ieket. „Nagy rajongója vagyok a Hollywood feliratnak.” – nyilatkozta – „Úgy gondolom, hogy hotelként nagyszabású filmeseményeknek adhatna helyet, és előbb-utóbb az ellenzői is más szemmel tekintenének rá.”

Luxus úszó szigetek

Katarban a dubajihoz hasonló ambiciózus tervek születtek a világ első félig szárazföldi, félig víz alatti szállodájáról. Az Amphibious 1000 elnevezésű hotel az olasz Giancarlo Zema Design Group elképzelése szerint 80 vízen úszó, négyemeletes luxuslakosztályból állna, amelyeket leginkább ufókhoz lehetne hasonlítani. A 80 lakosztályból néhányat a víz alá süllyesztenének, hogy a hotel vendégei akár az ágyban fekve vagy a kanapén elterülve gyönyörködhessenek a tengermélyi világ szépségeiben.

Amphibious 1000, vízen úszó luxus lakosztályok (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Giancarlo Zema Design Group

Organikus építészet 21. századi módra

A Puerto Ricó-i San Juanba megálmodott Graft Tower hotel luxusban nem vetekedhet a fent említett csodákkal, gazdaságosságban azonban mindenképp. A létesítmény tervezői kifejezetten az ökoturizmust tűzték zászlajukra, a 38 emeletes toronyház állítólag több energiát lesz képes termelni, mint amennyi a fenntartásához szükséges.

A számítógépes animációkon az épület úgy néz ki, mintha kúszónövényekkel futtattak volna be egy karácsonyi gömbökből rakott hegyet. A fantasybe illő építmény az Archigram-csoport ötleteire hajaz, nemcsak látványban, de konstrukcióban is. Minden egyes új elemet emelődaruval helyeznek majd a torony tetejére – lehet hogy ez lesz az első statikailag tökéletes kártyavár?

A Graft Tower célközönsége az ökoturista (Galériához kattintson a képre!) Forrás: Giancarlo Zema Design Group

A számítógépes látványtervekből nem derül ki, hogy festenének a lakógömbök belülről. Annyi biztos, hogy többemeletesre álmodták meg őket, és formájuknak köszönhetően valószínűleg hamar be kell majd húznia a fejét annak, aki kilép a tér középpontjából. Az épületet természetes növényzet venné körül, amelyet esővízgyűjtő tartályokból öntöznének.

Két ház között lebegő szív

A New York-i 23. utcába tervezett Heart Hotel tényleg eszement ötletnek tűnik. Nem önálló épületről van szó, hanem egy olyan képződményről, amely két meglévő építmény közé ékelődik.

„Az alapkoncepciónk az volt, hogy a hotelvendégeket közelebb kell hozni a városlakókhoz.” – mondja a két építész, Arina Agieieva és Dmitry Zhuikov. – „Ha a hotelszobákat már meglévő irodákhoz vagy lakóházakhoz kapcsoljuk, lehetővé tesszük a turisták számára, hogy belekóstoljanak az igazi New York-feelingbe.

Heart Hotel, az utca fölött lebegő szív (Galériához kattintson a képre!) Forrás: ZA Architects Arina Agieieva, Dmitry Zhuikov

De nemcsak a hotelvendégek nyernek az ügyön, állítják az építészek, hanem az őslakosok is, akik egy bizarr épülettel és sok-sok élménnyel lesznek gazdagabbak. A két homlokzat közé illesztett, az utca fölött lebegő építménybe mozgólépcsőkön és lifteken lehet majd feljutni, mind az ott lakóknak, mind a turistáknak. A tervezők reményei szerint így a két csoport könnyen keveredhet egymással, és a furcsa épület igazi nyílt közösségi térré válhat.

MORPHotel

Gianluca Santosuosso, olasz mérnök gerincoszlopra emlékeztető, vízen úszó hotelcsodát tervezett, amely elképzelése szerint akár át is szelheti a tengereket és az óceánokat, hogy lakóit luxus körülmények között körbeutaztassa a Földön. A hajlékony hoteltest képes alkalmazkodni a különböző időjárási körülményekhez, energiáját pedig a Napból és a hullámok erejéből nyeri.

A MORPHotel látványterve (Galériáért kattintson a képre!) Forrás: Gianluca Santosuosso

MahaNakhon

A MahaNakhon építése már 2011-ben megkezdődött. A 313 méter magas, 77 emeletes torony Bangkok legmagasabb építménye lesz, ha a tervezett időpontban, 2015-ben elkészül. Az új Ritz-Carlton 200 luxuslakosztályából lenyűgöző kilátás nyílik majd a thai fővárosra.

A MahaNakhon már épül Bangkokban (Galériáért kattintson a képre!) Forrás: PACE Development Corporation Plc.

Star Trek és Jacques Cousteau

A dubaji Water Discus Underwater Hotel terveit már elfogadták, sőt a világ más tájain is szeretnék megvalósítani. A hotel egy része a víz fölött lebeg, csaknem ezer négyzetméter (21 luxuslakosztály) azonban tíz méterrel a vízszint alatt található. A leendő vendégek nemcsak a víz alatti szobák panorámaablakaiból csodálhatják meg a vízi életet, hanem minden szobához jár egy távvezérelt jármű, amelynek segítségével kisebb víz alatti túrákat is tehetnek. Vészhelyzetben a szálloda automatikusan a felszínre száll. Cikkünket a projektről itt olvashatja.

Luxushotel a kőbányában

Egyedülálló szállodát épít Kínában az InterContinental csoport az Atkins építészcég tervei alapján. Az ötcsillagos hotelt egy volt kőbánya falában alakítják ki, és saját vízesése is lesz. Korábbi cikkünket itt olvashatja.