Kínában ilyen egy múzeum

Pingtan Art Museum, látványterv
Vágólapra másolva!
Ázsia legnagyobb magángalériáját építik fel Kínában egy mesterséges szigeten. A különleges látványosságnak helyet adó város még maga is csak tervezőasztalon létezik.
Vágólapra másolva!

A Pingtan Művészeti Múzeum 32 ezer négyzetméteren terül majd el, a teljes építési terület pedig 40 ezer négyzetmétert tesz majd ki. Egy tó feltöltött szigetére tervezik felhúzni Pingtan városában 800 millió jüanért (30 milliárd forint). Ha valakinek nem ismerős a település neve, ne okolja magát, hiszen még maga a város sem létezik, most tervezik felépíteni Kína Fucsien tartományában a Pingtan-szigeten. A sziget egyébként a legközelebb fekszik Tajvanhoz, így fontos kereskedelmi és kulturális összekötő szerepet szánnak neki a közeljövőben.

Az ultramodern épületet a pekingi székhelyű MAD építészeti iroda munkatársai tervezték. Szándékuk szerint a múzeum Pingtan szigetének kicsinyített mása, a galériát a szárazföldhöz kapcsoló kanyargó móló pedig összeköti a természetest a mesterségessel, a várost a kultúrával, a történelmet pedig a jövővel. Az épület belseje ősi barlangokat formáz majd, ezer kiállítási tárgyat helyeznek el majd benne.

Kattintson a képre a galériáért! Forrás: MAD Architects