A világ legdrágább szállodáit ezekben az országokban találja

Seychelles athletic equipment BEACH Coast Day Eastern Africa Fregate Island HORIZONTAL HOTEL hotel business Indian Ocean Inner Islands JACUZZI Leisure Luxury luxury hotel No People Outdoors PARASOL SAND SEA Seashore Seychelles SWIMMING POOL Terra
Seychelles, Fregate Island resort
Vágólapra másolva!
Az első tízben három afrikai ország is van, közülük az egyik igazi meglepetés. Európából csak egy hercegség fért be a listára.
Vágólapra másolva!

Az egyes országokban megfigyelhető átlagos hotelárak két dologtól függenek: a kereslettől és a kínálattól. A szállodakereső szolgáltatás nyújtó HotelsCombined.com május-augusztusi adatait összesítő térképből kiderül, hogy a legdrágább hotelek azokban az országokban vannak, amelyek egzotikus turistaparadicsomnak számítanak. Akad azonban kivétel is.

1. Maldív-szigetek

Hajóra szállva jóval olcsóbb, mint valamelyik luxusüdülőben Forrás: Kisgyörgy Éva

A legdrágább hotelek ugyanabban az országban vannak, amely a világon a leginkább függ az idegenforgalomtól. A Maldív-szigetek bruttó hazai termékének közel a fele származott tavaly közvetlenül a turizmusból, a foglalkoztatottak 87 százalékának pedig ez a szektor ad munkát. Az India délnyugati csücskénél található. összesen 1192 szigetből körülbelül 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. Korábbi beszámolónkat egy ottani hajóútról itt olvashatja.

2. Seychelles-szigetek

A Fregate Island Resort Forrás: hemis.fr/Pitamitz Sergio

Az Indiai-óceánban, Madagaszkártól északkeletre található szigetcsoport ugyancsak rengeteg turistát vonz a méretéhez képest, ami nyilván a szállodai szobák árát is felhajtja. Afrika önálló államai közül a Seychelle Köztársaság népessége a legkisebb. Nincsenek őslakók; a helyiek főleg francia, afrikai, indiai és kínai bevándorlók utódai.

3. Aruba

Forrás: AFP/Frazer Harrison

Formailag Hollandiához tartozik, mint autonóm terület. Egy 36 km hosszú és legfeljebb 11 km széles sziget a Karib-tenger déli részén, 29 km-re északra a venezuelai Paraguaná-félszigettől. A sziget éghajlata meglehetősen száraz, kevés helyen találni a karibi térségben megszokott buja trópusi növényzetet.

4. Monaco

Fotó: Vándor Éva - Origo

Az egyetlen európai helyezett a tízes listán. A hercegség egy kis városállam, a világ második legkisebb országa, amely Franciaország és a Földközi-tenger közé ékelődik a francia Riviérán. Mindössze 33 ezren laknak ott, de mivel területe kicsi, a világ legsűrűbben lakott országa. Európában – Andorra után - itt a második legnagyobb az egy lakosra jutó turisták száma: 8,84 volt 2012-ben. Itt olvashatja róla beszámolónkat.

5. Mauritius

A világ egyik ledrágább szállodája, a St. Regis Villa Forrás: St. Regis Mauritius

Egy kicsiny állam az Indiai-óceánban, Madagaszkártól 900 km-re keletre. Két nagyobb és több apró szigetből áll. Bár a szállodai árak magasak, egy korábban írt beszámolónk szerint olcsón is ki lehet hozni, csak a repülőjegy a drága oda.

6. Francia Polinézia

Bora Bora Forrás: AFP/Marcel Mochet

Franciaország tengerentúli területéről, amely a Csendes-óceánban található, és Tahiti a legnagyobb szigete, szintén a luxus jut a legtöbb ember eszébe. A repülőjegy és a luxushotelek valóban sokba kerülnek, de Bora Borát is meg lehet úszni olcsón: erről itt olvashatja korábbi beszámolónkat.

7. Bahama-szigetek

Forrás: AFP/Sam Greenwood

A szigetcsoport 690 szigete és több mint 2000 korallszirtje Floridától délkeletre ívelődik az Atlanti-óceánban. A szigetek közül 29 lakott. Kolumbusz a szigetcsoport egyik szigetén, San Salvadoron lépett először Amerika földjére, 1492-ben. A volt brit koronagyarmat 1973-ban nyerte el függetlenségét. A hotelárakat alaposan felhajtották az itt vakációzó amerikaiak.

8. Cook-szigetek

A Cook szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkedik el, 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. 1888-ban brit védnökség alá került, 1901-ben a britek annektálták, és átengedték Új-Zéland fennhatósága alá. 1965-ben belső önkormányzatot kapott. 1974 óta Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van. Legutóbb a fenti biztonsági videó miatt kapott figyelmet, amelyet az Air New Zeland forgatott ott.

9. Vanuatu

Sokan luxushajóval érkeznek oda Forrás: Lantos Gábor

Szintén egy csendes-óceáni szigetcsoport. 12 nagyobb és több mint 60 kisebb, vulkanikus korallszigeten fekszik. A legészakibb és a legdélibb között 850 km a távolság. Mindössze 250 ezren lakják. A Brit Nemzetközösség tagja. Korábban itt írtunk róla beszámolót.

10. Mozambik

Mozambik tengerpartját most kezdik felfedezni Forrás: Gaál Csaba - Origo

És a végére a meglepetés. Mozambik Afrikai egyik legszegényebb országa, és egyáltalán nem számít turistaparadicsomnak, noha gyönyörű tengerpartját most kezdik felfedezni. A már meglévő szállodák kínálata szűkös, épp ezért drágák. Az országról itt írtunk korábban beszámolót.