Húsz tipp, mire használhatjuk a fényképezőgépet szelfizésen kívül

fényképezés
A házi kedvencünkről készítsünk képet utazás előtt
Vágólapra másolva!
A digitális fényképezőgépet vagy akár az okostelefonunk fényképezés funkcióját utazásunk során rengeteg célra használhatjuk a szelfizésen és az emlékek megörökítésén kívül. Íme, néhány ötlet, hogyan teheti könnyebbé vakációnkat a fotóapparát.
Vágólapra másolva!

Indulás előtt

1. Indulás előtt lefotózhatjuk az útlevél fontosabb lapjait, vízumot, repülőjegyet, biztosítási kötvényt. Ezeket a fontos dokumentumokat akár fel is tölthetjük az internetre egy csak saját magunk által elérhető helyre, de így, a fényképezőgépben is magunkkal lehet vinni, hogy az adatok szükség vagy vész esetén mindig kéznél legyenek.

2. Mielőtt nekivágunk, fotózzuk le családtagjainkat, kutyánkat, macskánkat, otthonunkat – amikor összebarátkozunk helyi emberekkel, mutogathatjuk nekik a szeretteinket. Több tucat fotó senkit nem érdekel a családunkról, de egy-kettőnek mindig örülnek, és a fényképmutogatás jó kapcsolatteremtő eszköz.

A házi kedvencünkről készítsünk képet utazás előtt Forrás: Kisgyörgy Éva

3. Aki hisz még a tündérmesékben, készítsen egy feliratot saját nevével, címével, telefonszámával, és írja oda magyarul, angolul és a célország nyelvén, hogy "ez a gép XY tulajdona". Ezután le kell fotózni az irományt, és a képet feltölteni minden memóriakártya első kockájaként. Soha nem lehet tudni, hátha egy jótét lélek találja meg az elveszett kamerát, és így tudja visszajuttatni hozzánk.

4. A csomagokat is érdemes lekapni, mert ha netán elvész a repülőút során, egyszerűbb megmutatni a fotót az elveszett poggyászokat kezelő ügyintézőnek, mint elmagyarázni, hogy "egy nagy fekete bőrönd volt".

Térkép helyett

5. A metróállomáson fotózzuk le a nagy metrótérképet, és máris könnyebben eligazodunk az ismeretlen városban.

6. A városokban gyakran helyeznek ki térképes ismertető táblákat, ezeket is érdemes lefotózni, különösen, ha nincs nálunk turistatérkép.

Az ismertető tábla megörökítése még hasznunkra lehet Forrás: Kisgyörgy Éva

7. Ha az ember lusta magával cipelni az útikönyvet az étterembe, akkor kifotózhatja belőle az étterem címét, telefonszámát, megközelíthetőségét (ugyanígy brosúrákból is kifotózhatunk neveket, címeket).

8. Ha egy internetkávéházban keresünk rá valamire, ott is lefényképezhetjük a monitort, hogy megörökítsünk egy térképet, szállodacímet, stb.

Memóriánk pótlására

9. Tegyük fel, hogy elutazunk egy pici faluba, félreesőbb kastélyba, ahova naponta csak néhány busz jár. Amikor leszállunk a buszról, az út túloldalán fotózzuk le a visszafele induló járatok menetrendjét, ezzel sok felesleges várakozástól kíméljük meg magunkat.

Ha lefényképezzük a menetrendet, megússzuk a hosszas várakozást Forrás: Kisgyörgy Éva

10. Ha valaki utazott már úgy, hogy heteken keresztül minden nap másik szállodában aludt, annak biztos ismerős a probléma, hogy egy idő után egyre nehezebb emlékezni a szobaszámra. Akár azt is le lehet fotózni, ha biztosra akarunk menni.

11. Ha óriási parkolókban hagyjuk az autót, fotózzuk le a jelzést, melyik emeleten, melyik sorban hagytuk.

12. Bizonyos országokban, főleg Ázsiában, nehéz úgy kiejtenünk a szállodánk vagy egy utca nevét, hogy a helyiek is megértsék. Ilyenkor le lehet kattintani a szálloda nevét, és bénázás helyett a képet mutatni meg a taxisnak.

Ha nem vagyunk biztosak a kiejtésben, fotózzuk le, és mutassuk meg a taxisnak Forrás: Kisgyörgy Éva

13. Lejárt az elpotyogtatott borsók ideje. Ha valaki úgy érzi, nehéz lesz visszatalálni a szállodába, akkor lefényképezhet minden sarkot, amelyen befordult.

Jegyzetelés helyett

14. Utazás közben gyakran előfordul, hogy egyes látnivalók előtt az ismertetőtáblán olyan érdekességeket olvasunk, melyek nem voltak benne az útikönyvben, és amelyekre jó lenne emlékezni. Ilyenkor a hosszadalmas jegyzetelés helyett egyszerűbb lefotózni a táblát.

15. Ma már sokan automatikusan lefotózzák az eléjük tett tányért, mielőtt nekiveselkednek, de ha később egy ismerős rákérdez, pontosan mi volt az az étel, és mennyibe került, kevesen tudják felidézni. Ezért ha valami emlékezeteset ettünk, érdemes az étlap releváns részeit is megörökíteni a fogások után.

Ha lefotózzuk az étlapot, tutira emlékezni fogunk rá, mit ettünk Forrás: Kisgyörgy Éva

Vitás ügyek rövidre zárása

16. Autóbérlés során érdemes lefotózni a járgányt a bérlés előtt és után, hogy a kocsin levő sérülésekkel kapcsolatos vitákban bizonyítékok legyenek a kezünkben, melyik karcolásokért vagyunk mi a felelősek, és melyikért nem.

Nem árt, ha rögzítjük, hogy is néz ki a bérelt autónk Forrás: Kisgyörgy Éva

17. Hasonlóképpen, ha autóval balesetet szenvedünk, hasznos lehet néhány képkockát készíteni a biztosító számára.

Játék, tükör, sötétben látó szem

18. Egy digitális kamerával órákat, napokat eljátszhatunk gyerkőcökkel bármely harmadik világbeli faluban. Imádják nézni a róluk készült képeket, és fáradhatatlanul pózolnak a kamerának. A több száz képből aztán megtarthatjuk a legjobbakat emlékbe.

19. A fényképezőgép tükörnek is kiváló. Fordítsuk magunk felé a gépet, gyors kattintás, és ellenőrizhetjük, hogy áll a felpróbált szemüveg, nincs-e valami a fogunk közt, nem maszatolódott-e el a rúzs.

20. A digitális fényképezőgépek egyik óriási előnye hagyományos társukkal szemben, hogy egész rettenetes fényviszonyok közt is képesek viszonylag normális felvételeket készíteni. Időnként nem azért kattintom el a gépet, hogy megörökítsem a látványt, hanem pont azért, mert nem látom, amit kellene. Pl. nagyon sötét templomok mennyezeti freskóit csak a fényképeken tudom igazán megnézni, és ilyenkor akár kedvemre ki is nagyíthatok részleteket.

Sötét templomok freskóit szabad szemmel sokszor nem is lehet látni Forrás: Kisgyörgy Éva