Tíz tipp a SZÉP-kártyán ragadt pénz elköltésére

nyári szünet, vakáció, szünidő, fürdés, strandolás
Vágólapra másolva!
Május 31-ig még bő egy hét van hátra, amíg a SZÉP-kártyákon még 2012-ből maradt összegeket el lehet költeni. Átböngésztük a rendszert, és adunk pár tippet azoknak, akik bizonytalanok, mit kezdjenek a pénzükkel a téli wellneszhétvégétől a nyári táboron át a biopálinka-főző tanfolyamig.
Vágólapra másolva!

Elindult a visszaszámlálás, május végéig lehet elkölteni a cafeteriajuttatások leggyakrabban választott elemét, a SZÉP-kártyákon hagyott összegeket. Ezek három alszámlán - szálláshely, vendéglátás, szabadidő - lehetnek, amelyekről különböző szolgáltatásokat lehet fizetni, ám bizonyos esetekben van átjárhatóság az alszámlák között. A kártyákon jelenleg még 2,4 milliárd forintnyi olyan összeg van, amelyet 2012-ben utaltak, tehát május 31-én lejár, és aki nem költötte el, annak eltűnik a kártyájáról. Ez az összes 2012-ben utalt SZÉP-kártya juttatás 3,35 százaléka - írta kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár februárban ezt üzente a sajtón keresztül: „Mindenkit arra bátorítok, hogy ne féljen pihenni indulni a családdal.” Ezt az utolsó pillanatokban annyival lehet kiegészíteni, hogy senki ne hagyja a kártyáján az összeget, mert az bizony visszaszáll a munkáltatóra, mely szabadon dönthet a felhasználásról: vagy visszaadja a munkavállalóknak egy újabb SZÉP-kártya juttatás formában, vagy nem.

Gyerekek magaskötélpályán Hatvanban Forrás: MTI/Mohai Balázs

Fodrászt, vagy mozit nem lehet fizetni a kártyával, egy csomó remek dolgot viszont igen. Írunk néhány last minute tippet. Ha ezek közül valamelyik elnyerte a tetszését, nem kell mást tennie, mint bejelentkezni a saját SZÉP-kártya oldalára, beírni azt a keresőszót (pl. fesztivál vagy homeopátia), ami érdekli, és már válogathat is, hogy melyik szolgáltatást szeretné igénybe venni.

1. Autókölcsönzés
Ennek alfajtája a bringakölcsönzés a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő-tó körül (a szabadidő alszámlából fizethető). Tipp: bringakölcsönzés a tatai Öreg-tónál vagy Agárdon.

2. Belépő strandra, fürdőbe, élményfürdőbe és uszodába
Teljesen mindegy, hogy a Rudasba igyekszik vagy a gyulai strandfürdőbe, jó eséllyel még a strandbüfében is ezzel fizethet a lángosért, ráadásul tavaly július óta mindhárom alszámláról. Tipp: az Aquaworldtől a Gellért fürdőn át a strandkempingekig.

Az egri termálfürdő csúszdákkal Forrás: MTI/Komka Péter

3. Egészség
Különböző egészségügyi szolgáltatások elfogadják a SZÉP-kártyát a szabadidő alszámláról. Ezek főleg a kórházi, orvosi és fogorvosi ellátáson túli egészségügyi szolgáltatások, melyek nem foglalnak magukban orvosi gyógykezelést. Ilyen például az ápolói, szülésznői, fizioterápiás ellátás, munkaterápia, beszédterápia, gyógymasszázs, szauna, csontkovácsolás, homeopátiás kezelés. Néhány szolárium is elfogadja a kártyát. Tippünk: napi spa igénybevétele Budapesten, sóbarlangkávézók szerte az országban.

4. Étterem és ételrendelés
Országszerte 14 ezer vendéglátóhelyen fogadják el a SZÉP-kártyát, és ha valamikor, május végén érdemes kirúgni a hámból. Akinek az étterem túl flancos, annak jó hír, hogy egyre több ételfutár cég is elfogadja azt fizetőeszközként az online felületén (a vendéglátás alszámláról).

5. Fesztiváljegyek
Volt Fesztivál, Balaton Sound, Hegyalja, Budai Gourmet Fesztivál vagy épp Strand Fesztivál - mindezt (vagy a teljes összeg egy részét) a szabadidő alszámlából lehet kipengetni. Nemcsak saját használatra, ajándékba is.

Fitneszstúdiókba is érdemes befizetni Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

6. Gyerekprogramok
Zsiráfot nézne a gyerek gyereknapon? A szabadidő alszámlából az állatkerti és a vidámparki belépőkre vagy akár élményparkokra is lehet költeni. Tippjeink: vidéki állatkertek, zirci arborétum, Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum.

7. Hajókázás
Séta- és kirándulóhajók a vizeinken, legyen az tó vagy folyó; a Balaton vagy a Tisza (szabadidő alszámláról). Tipp: Balatoni sétahajózás Füredről Tihanyba, sétahajózás a Dráván Harkányból.

8. Nyaralás/telelés
Online módon, előfoglalással akár még ma befizetheti a februári családi wellneszhétvégét, feltéve, ha az országhatárokon belül keresgél – mivel a SZÉP-kártya szálláshely szolgáltatását kizárólag hazai helyszínen lehet igénybe venni (a szálláshely alszámláról). A klasszikus nyaralások mellett érdemes rákeresni a „tábor” szóra is: félszáznál is több ajánlat jön elő. Tipp: gyerektáborok országszerte, családtagoknak ajándékba vásárolt ajándék voucherek.

Telt ház a zánkai gyermekváros strandján Forrás: MTI/Nagy Lajos

9. Tanfolyamok
Írja be a keresőbe ezt a szót, és szabadidő alszámláról fizethető tanfolyamok sokasága jelenik majd meg a falmászóedzéstől a jobb agyféltekés rajzoláson át a biopálinkafőző tanfolyamig. Új dolgokat tanulni mindig érdemes (annál meg pláne érdemesebb, mint odaadni a munkaadónak a tanfolyam árát).

10. Testedzés, fogyás
Testedző központok, edzőtermek, mozgásstúdiók, fogyasztószalonok, esetleg pilatesedzés vagy lovaglás. Szörfoktatás Gárdonyban, nordic walking oktatás szépkorúaknak (szabadidő alszámláról).

A szolgáltatások igénybe vevője nemcsak a munkavállaló lehet, hanem a munkavállaló közeli hozzátartozói, de még az élettársa is, ám csak a kártyabirtokos fizethet a kártyával. Még egy fontos tipp: bár a különböző alszámlákról nem lehet ide-oda átpakolgatni az összegeket, a szállások többsége az étkezés és a szabadidő alszámláról is kifizethető.