Üvegpadlót kapott az Eiffel-torony

2014.10.07. 10:15

Szédítő kilátás nyílik 57 méterről a világ legjobban látogatott fizetős látványosságáról.

Az Eiffel-torony Párizs egyik leglátogatottabb látványossága. Most tovább növelheti vonzerejét, miután 30 millió euróért egy üvegpadlót szereltek az első szintjére, 57 méteres magasságban. Az élmény fokozása érdekében a korábbi biztonsági kerítést padlótól mennyezetig tartó üvegfalra cserélték.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A működtetők azt remélik, hogy a látogatók ezentúl megpihennek majd itt, mielőtt tovább mennének a 276 méter magasan lévő legmagasabb kilátóig. Korábban a legtöbb vendég alig töltött itt időt, és inkább a magasabb szinteken lévő két másik kilátót vették célba.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A félhektáros első szint átalakítását 2012 májusában kezdték el, és hétfőn adták át a nagyközönségnek. A területen éttermek, boltok és egy múzeum is van, amely bemutatja a 125 éves torony történetét. Négy napelemet is felszereltek, amely a torony melegvíz-szolgáltatásának a felét fogja adni, valamint az esővizet is felhasználják a vécék működéséhez.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Az Eiffel-torony a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. Az 1889. évi világkiállításra készült, az eredeti tervek szerint a kiállítás után lebontották volna. A torony összmagassága 324 méter, ebből maga a torony 300 méter, rászerelve 24 méterre magasodik egy tévé-adóantenna. A legmagasabb épület volt a világon a New York-i Chrysler Building 1930-as felépítéséig.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A tornyot évente hétmillió ember látogatja meg, 85 százalékuk külföldi. Ezzel a világ legjobban látogatott fizetős látványossága – írja a Telegraph.