Tönkreteheti a turistaparadicsomot az indonéz törvényjavaslat.

Az indonéz törvényhozás azt tervezi, hogy betiltja az országban az alkohol előállítását, forgalmazását és fogyasztását. A javaslat alapján 10 év börtönt kaphatnak, akik megszegik a törvényt. Ha a terv megvalósul, akkor az súlyos csapást jelenthet az ország idegenforgalmára – figyelmeztetett az indonéz hotelszövetség elnöke.

Külföldi turista napozik Balin a Kuta strandonForrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A legnagyobb vesztes Bali lehet, ahol egyébként Indonézia muszlim vallású többségétől eltérően döntően hinduk élnek. A sziget a legnépszerűbb idegenforgalmi célpont az országon belül, évente 4 millióan érkeznek oda a világ minden tájáról. Bali nemcsak strandjairól és kulturális látnivalóiról híres, hanem olcsóságáról is (az Origo utazás rovata több beszámolót is írt róla, ezek a cikk végén megtalálhatók). Az oda utazó ausztrál vagy európai turisták jelentős részét azonban a tengerparti bárok vonzzák – ha az alkohol eltűnik, máshová mennek.

Mások is próbálkoznak

A 260 milliós Indonézia nem az első muszlim ország, amely korlátozni akarja az alkoholfogyasztást. A közeli Malajziában például nincs betiltva az alkohol fogyasztása, de nem mindenhol árulják, magas az adó rajta, emiatt igen drága. A Maldív-szigeteken csak az all-inclusive szállodákban szabad szeszes italt árulni és fogyasztani, és több közel-keleti országban is hasonlóan nagy a szigor. Legutóbb Egyiptomban tervezték korlátozni az alkoholfogyasztást, de a turizmus érdekei erősebbnek bizonyultak.