Sissi királyné kedvenc helyén ma ifjú arák uralkodnak

Várkert Bazár Urban sport
Menyasszony és vőlegény egy lépést előre lép
Vágólapra másolva!
A Várkert Bazár a magyar főváros egyik olyan nevezetessége, amelyet még nem leptek el a turisták. Mások igen, de ők egészen speciális okokból keresik fel az egykoron Ybl Miklós által tervezett helyet. Azért, hogy a boldogító igen kimondása előtt készüljön róluk pár fénykép. Mindehhez a háttér tökéletes keretet szolgáltat. A Várkert Bazár ugyanis gyönyörű. Márpedig ezt a jelzőt az ifjú párokra is gyakran használjuk. Riport a Bazárból, amelyet hamarosan a Budapestre érkező turisták is fel fognak fedezni.
Vágólapra másolva!

Gondoltam, a látogatásnak megadom a módját. A Dunán közlekedő hajójáratok egyikével érkeztem meg, majd rövid séta után ott álltam a Várkert Bazár előtt. Péntek volt, kora délután. Az építmény kertjében nem sétáltak sokan. Hangos, pattogós vezényszavak ütötték meg a fülemet.

Araláb emel, vőlegény kínjában mosolyog

„Tessék akkor most mosolyogni!”

„Most lemegyünk szépen a sétányon, a menyasszony lassan haladjon!”

Hát, igen. Nekem ez – szerencsére – kimaradt. Nem az esküvő, hanem az ezt megelőző, a fotósok általi órákon át tartó egzecíroztatás.

Menyasszony és vőlegény egy lépést előrelép Forrás: Lantos Gábor

Kicsit meg is sajnáltam a harmincfokos melegben az elegáns fekete ruhában izzadó vőlegényt, akinek az arcára volt írva, mennyire várja már a történet végét. Arája azonban büszkén emelgette a lábait, számára ez volt a tökéletes hely és nap.

Kultikus volt a Budai Ifjúsági Park

Mára tehát lassan eljutunk oda, hogy az ifjú párok kultikus helye lesz a Várkert Bazár. A fiatalok amúgy harminchárom éven keresztül imádtak itt lenni. (Vajon hány akkoriban kötött házasság indult innen? Hány első randi esett meg a falak között?) 1961–1984 között a Budai Ifjúsági Park üzemelt ezen a helyen.

A hatvanas években így nézett ki a Budai Ifjúsági Park Forrás: Fortepan

Emlékezetes koncertek, kiváló fellépők egész sora népesítette be a parkot. A második világháborúban súlyosan megrongálódott Várkert Bazárt az akkori Fővárosi Tanács a Kommunista Ifjúsági Szövetség rendelkezésére bocsátotta. A mindig és mindent szabályozni próbáló hatalom a hatvanas években azt is megszabta, hogy a fiatalok milyen öltözékben mehettek be a parkba.

Akkoriban tilos volt farmert viselni.

Rajnák László, az intézmény igazgatója vaskézzel irányított. Ez sokaknak nem tetszett. A nyitás után nem sokkal alakult meg a Nagyfa galeri. Azokból a renitensnek minősített fiatalokból állt, akiket nem engedtek be a parkba, egy közeli hatalmas fa ágaira telepedve élvezték a koncerteket. A sokak által gyűlölt Rajnák igazgató 1974-ig maradhatott pozíciójában.

Ekkor derült ki, hogy a hatalom bizalmi embere ugyanolyan gyarló, mint akárki más. A jegyekkel történő folyamatos manipuláció, a csalás, a túlszámlázás ekkor már mindennapos volt a parkban. Az igazgató eltávolítása után némileg konszolidálódott a helyzet. Egészen 1980. május 27-ig. Ezen a napon adott koncertet az Edda együttes.

A park egyik kőkorlátja leomlott, öten megsérültek.

Csak a véletlennek volt köszönhető, hogy senki sem halt meg. Egy évvel később a Bergendy együttes a Budai Park blues című számában énekelte meg az intézmény akkor már katasztrofális állapotát. Három évre rá, 1984-ben a Budai Ifjúsági Park végleg bezárta a kapuit.

A felújítás előtt így nézett ki a Várbazár Fotó: Origo

Az „Ifipark” a hatvanas-hetvenes évek magyar fiatalságának a szimbóluma volt. Az épület az évek múlásával egyre romosabb lett. Miközben Budapest folyamatosan szépült, ez egyfajta építészeti „sebként” maradt ott Buda közepén.

A Várbazár Erzsébet királyné kedvence volt

Az 1875-től nyolc éven át épült bazár tervezője Ybl Miklós volt, és eredetileg kereskedelmi célokra jött létre.

Az árkádok tele voltak üzletekkel.

Ma már kevesen tudják, de ebben az épületben működött a Budai Nőipari Tanműhely. Voltak, akik kifejezetten imádták a Várkert Bazárt.

Hétköznap délután alig jártak a Bazár környékén Forrás: Lantos Gábor

Közéjük tartozott Ferenc József felesége, Erzsébet királyné, azaz Wittelsbach Erzsébet vagy Sissi, aki sokszor hajóval jött ide, majd a Bazár északi oldalán sétált fel a budai Várba. Ugyanakkor üzletileg egyáltalán nem beszélhettünk sikertörténetről. A bérlők nagyon nehezen akartak megérkezni. Mikor ez a vállalkozás kudarcba fulladt, a kereskedők helyett a művészek foglalták el a területet.

Az első műterembérlő Stróbl Alajos szobrász volt.

Egy másik szobrász, Fadrusz János a Várkert Bazár egyik műtermében formázta meg a kolozsvári Mátyás király szobrot.

Nem csak a Lánchídon vannak oroszlánok

De most már térjünk vissza a mába, azaz 2016-ba. Az Oroszlános kapun léptem be a Bazárba. Nem tudom, hogy vannak vele, én egyszerűen imádom ezeket a kőállatokat.

Nemcsak a Lánchídon vannak kőoroszlánok Forrás: Lantos Gábor

A Lánchíd négy klasszikus oroszlánját is, meg ezeket is, amelyeknek kalandos történetük van. Az eredetileg ide helyezett oroszlánok a második világháború harcaiban teljesen megsemmisültek. Az elpusztult szobrokat Fessler Leó készítette. A hatvanas években aztán az állam elrendelte az újrafaragásukat.

Megkezdődhetett Palotai Gyula és Granter Jenő munkája.

Igazán nagyszerűen sikerült mindkettő. Nekem legalábbis nagyon tetszettek. Ráadásul egy bizonyos szögből fényképezve nemcsak az oroszlánok, hanem a távolban lévő Lánchíd is jól látszik. De ahogy látják, innen egyszerűen nem lehet csúnya képeket készíteni. Sem nappal, sem este.

Ne féljünk a gyilokjárótól

A Várkert Bazár tetején is megtaláljuk a gyilokjárót, amely tulajdonképpen egy folyosó. A világ sok-sok várában van ilyen, ezen sétálhatunk végig az adott várak falán.

Annak idején a várvédők is ezeken közlekedtek.

Számomra a felújított Várkert Bazárban az adta a legnagyobb élményt, hogy hány és hányféle úton lehetett itt sétálni.

A Bazár neoreneszánsz kertjének egy része Forrás: Lantos Gábor

Rejtettnek tűnő lépcsőkön, kockaköves úton, vagy éppen a gyönyörűen megcsinált neoreneszánsz kertben is.

Ami pedig a kilátást illeti, arról tényleg csak szuperlatívuszokban tudok beszélni.

Ez persze már nem a Várkert Bazár specialitása, egyszerűen Budapest ennyire gyönyörű. A különböző szögből elkészített fényképeket látva az ember tényleg úgy gondolja, hogy a magyar főváros ott van a világ legszebb nagyvárosai között.

A neoreneszánsz kerttől a modern mozgólépcsőig

A mostani Várkert Bazár kinézete sok-sok vitát generált. Magam is elgondolkoztam azon, hogy feltétlenül szükséges volt-e mozgólépcsőt építeni az egykori neoreneszánsz épületegyüttesbe. Tudom, hogy a tervezőket csupán a jó szándék vezette, hiszen arra is gondolniuk kellett, hogy sok-sok idős, nehezen mozgó látogató keresi fel a Várkert Bazár épületegyüttesét.

Képeslapra illik az itteni városkép Forrás: Lantos Gábor

Jelzésértékű az is, hogy a mozgólépcsővel kizárólag felfelé lehet menni, lefelé már az eredeti lépcsősort lehet használni.

A mozgólépcső mellett néhány lift is segíti azokat, akik nehezebben mozognak.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a Várkert Bazár alsó árkádsorában feltétlenül szükséges-e élelmiszerboltot üzemeltetni. Ugyanakkor abban nem lehet vita, hogy az összkép tényleg fantasztikusra sikerült.

A Bazár, amely a kiegyezés utáni aranykorról is mesél

Ahogyan észrevettem, a Várkert Bazár éppen most „találja ki önmagát”. Nem lehet kétséges, hogy a tervezők és az üzemeltetők szeretnék, ha Budapest új kulturális központja alakulna ki itt. Ehhez azonban még nagyon sok munkára lesz szükségük.

Kilátás az Erzsébet híd felé, alattunk a neoreneszánsz kert Forrás: Lantos Gábor

A megnyitás után pár nap alatt ötvenezer látogatója volt a Bazárnak, de mostanra mintha alábbhagyott volna kissé az érdeklődés. (Jellemző, hogy magam is most először jártam itt, de egészen biztos vagyok abban, hogy visszatérek.)

A Várkert Bazár minden odalátogatónak a jelenben is a múltról mesél.

Az 1867-es kiegyezés utáni „aranykorról”, amelynek évei, évtizedei alatt indult hatalmas fejlődésnek Buda, Óbuda és Pest, 1872-től pedig Budapest. Amely időszak alatt a Várbazár is megszületett. Ezen gondolkodva indultam el a Clark Ádám tér felé, hogy a Hunyadi János utcán gyalog jussak fel a Várba. De ez már egy másik történet lesz.