Ezt a meghökkentő természeti látványosságot Nyugat-Ausztráliában találjuk a Stirling Range Nemzeti Park közelében, a Middle-szigeten. Eukaliptusszal és teafákkal borított sűrű erdő veszi körül, ezért nem könnyű megközelíteni. Madártávlatból a legrózsaszínűbb, de vize még akkor is megtartja epres rágógumi színét, ha palackba töltjük. Nézze meg képgalériánkat!

A Hillier-tavat a brit Matthew Flinders fedezte fel 1802-ben, aki a világon elsőként hajózta körbe Ausztráliát. A különös állóvíz 600 méter széles és nagyon sekély, ugyanakkor rendkívül magas a sótartalma, vízállástól függően 30-35 százalékos. Összehasonlításképpen: az óceánok sótartalma átlagosan 3-3,5 százalék, a hírhedt Holt-tengeré (amely valójában tó) pedig 25-30 százalék.

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: wiki common/Kurioziteti123

Ebben az extrém sós vízben nem sok létforma életképes, de néhány mikroorganizmus és baktérium kimondottan kedveli az ilyen közeget. Ilyen például a Dunaliella salina alga, amely nagy mennyiségben termel karotenoidot, a béta-karotin közeli rokonát. Egyes elméletek szerint ennek köszönhető a tó színe, mások bizonyos baktériumokkal magyarázzák a rózsaszín árnyalatot, de igazából még nem született konszenzus a dolgot illetően. A tóban egyébként nyugodtan lehet fürödni, a vize semmilyen emberre káros anyagot nem tartalmaz.