Márciusban olcsóbb lesz barlangokat nézni

2020.02.27. 10:44

Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban. A kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Barlangoljunk! kampányt, amelynek keretében nem csupán a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszi Magyarország tíz nemzeti parkja az érdeklődők számára - mondta el Rácz András környezetügyért felelős államtitkár a Baranya megyei Abaligeten a programsorozat szerdai megnyitóján. Beszámolt arról, hogy Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma. A ma nyilvántartott 4150 barlangból mintegy 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll.

Képünk illusztrációForrás: Facebook/Magyar Nemzeti Parkok/Egri Csaba

Kiemelte, hogy a nemzeti parkok folyamatos természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a barlangok turisztikailag is fejlődhettek az elmúlt időszakban. Mint mondta, a magyar állam is sokat fordít rájuk: az elmúlt tíz évben 1,5 milliárd forint értékben valósulhattak meg a barlangok kiépítésére, állékonyságának javítására, denevérek élőhelyeinek javítására vonatkozó fejlesztések 160 barlangban és 15 mesterséges üregben.

Denevérek az Abaligeti-barlangban (Kattintson a képre a galériáért!)Forrás: MTI/Sóki Tamás

Rácz András kitért arra, hogy nemrég éppen Abaligeten, egy csaknem 650 ezer eurós, határokon átívelő európai uniós fejlesztési program egyik elemeként történt meg a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése. Korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is.

Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy az Abaligeti-barlang a szervezet által kezelt helyszínek közül a leglátogatottabb, évente 50-70 ezer látogatót fogad, a mellette lévő Denevérmúzeumot pedig mintegy 20 ezer ember keresi fel évente. Mint mondta, utóbbi fejlesztésekor a denevérek életmódjával, a denevérek és az ember kapcsolatával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Jobbnál jobb programok

A Barlangoljunk! program során a földalatti túrák kedvelőit az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja akár 35, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50 százalékos kedvezménnyel várja az érdeklődőket márciusban. A Pál-völgyi- és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok lesznek ingyenesek.

Látogatók a Szemlőhegyi barlang túraútvonalánForrás: MTI/Manek Attila

A budai Vár alatt húzódó, több mint három kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatják be az érdeklődőknek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban ráadás programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai-tavasbarlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban.

A Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.

A barlangok hónapjáról további részletek itt olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK