Indulj el! – Startol az aktív turizmus tavaszi kampánya

A tarcali bányató
Vágólapra másolva!
Új kampányával kirándulásra és a nemzeti parkok megismerésére hív az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban – valószínűleg a járvány hatására is – egyre többen járják a természetet. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) a tavaszi kampányában a nemzeti parki igazgatóságokkal együttműködve

50 könnyű túrát tervezett meg, amelyek kevésbé látogatott helyekre kalauzolják el a kirándulni vágyókat.

A kampány célja, hogy új lendületet adjon az országjárásnak, illetve a nemzeti parkok olyan természeti kincseit ismerjék meg a természetbe vágyók, ahol elkerülhetik a tömeget, biztonságosan pihenhetnek és eközben izgalmas új útvonalakat fedezhetnek fel. A korlátozások feloldását követően a turistaházak és a természetközeli élménylehetőségek bemutatásával fog folytatódni a kampány.

A tarcali bányató Forrás: AÖFK

Magyarország tíz nemzeti parkja rendkívüli munkát végez a természet megóvása és az élővilág közönségnek történő bemutatása érdekében. Ezért az „Indulj el!" kampány kiemelten kezeli ezeket a védett területeket. Az aktivmagyarorszag.hu honlapra 50 új kirándulási javaslat került fel, melyeket a nemzeti parkok ajánlanak. Ezek között számos könnyű, családbarát, 10 km alatti túra szerepel, hogy akár a legkisebbek is végig tudjanak járni egy-egy szép útvonalat.

A célpontok a legtöbb esetben nem a legismertebbek.

Nagyon sok ilyen van hazánkban, viszont ezeket a helyeket kevesen látogatják.

Itt nem alakul ki tumultus a hétvégéken sem, így ezek a túrák a járvány szempontjából is biztonságosnak mondhatók.

A kampány az egész ország természetkedvelő közönségét célozza, hiszen a Felső-Tisza vidékén vulkántúrára indulhatunk, a Bükkben pedig egy hegy belsejéből tárul elénk a gyönyörű panoráma. Ugyanakkor a nyugati országrész lakói is találhatnak maguknak izgalmas útvonalakat, például elfeledett tanúhegyet vagy különös szoknyás haranglábakat fedezhetnek fel.

A kampány a honlapon található kirándulások mellett további szemléletformáló és edukációs eszközökkel kívánja népszerűsíteni a felelős és fenntartható természetjárást. Számos kiadvány fog megjelenni, amelyben egy-egy térség aktív megismerését teszik lehetővé.

Március 22-étől pedig „Tavaszi nagytakarítás – tisztítsuk meg a természetet!" címmel indul akció,

amelyben a természet tisztántartására, megtisztítására hívják a természetbe vágyókat.