Szabadkőműves múzeum nyílt Nagyváradon

Szabadkőműves Múzeum Nagyvárad
Vágólapra másolva!
Nagyváradon az egykori László király páholy otthonában megnyitották a romániai szabadkőművesség múzeumát - számolt be róla szerdán a Bihar megyei sajtó.
Vágólapra másolva!

A múzeumot a páholy otthonának épült klasszicista páholyházban rendezték be, melyet közel hatmillió lejes (432 millió forint) EU-s támogatással újíttatott fel Nagyvárad önkormányzata.

A kiállított anyagot a Romániai Nemzeti Nagypáholy, a Nemzeti Levéltár, Nemzeti Könyvtár és névtelen adományozók biztosították.

Az Ebihoreanul.ro beszámolója szerint az épületben megtekinthető a szabadkőműves szimbólumokkal díszített páholyterem, a főmester terme, az avatási inasszoba, és több más sajátos terem.

Florin Birta polgármester a múzeumavatón abbeli meggyőződését hangsúlyozta, hogy a szabadkőműves múzeum vonzó turisztikai célpontja lesz Nagyváradnak, hiszen a létesítmény mind Romániában, mind Kelet-Európában egyedülálló. Angela Lupsea, a városi múzeum menedzsere elmondta:

a gyűjtemény folyamatos bővítését tervezik,

és a László király páholy működését külön projekt keretében mutatják majd be a múzeumban.

Az 1876-ban alapított László király páholy páholyházát Jámbor Lajos és Bálint Zoltán szabadkőműves testvérek ingyen elkészített tervei alapján építették és avatták fel 1902 februárjában. Ady Endre azt írta az eseményről, hogy a

.