Idén sem érdemes lehagyni Dubajt a bakancslistáról

Vágólapra másolva!
1971. december 2-án, vagyis 50 éve, hogy létrejött az Egyesült Arab Emírségek, ezzel együtt pedig Dubaj is kerek születésnapját ünnepelte 2021 decemberében. A „legek városa" igyekszik megosztani az ünnepet a világgal, így idén is számos kedvezménnyel készülnek a turistáknak, beleértve a magyar utazókat is, ráadásul március 31-ig még a Dubaji Világkiállítás is megtekinthető. Összefoglaljuk, miért érdemes a következő hónapokban Dubajba utazni, és hogyan spórolhatunk a költségeken.
Vágólapra másolva!

Hány napra menjünk?

Az utazás hossza értelemszerűen függ a pénztárcánktól, de Dubaj az a város, ami már egy 5 napos, rövidebb utazás esetén is jó választás lehet. Itt mindenki megtalálja, amit szeret:

ideális úti cél lehet azoknak, akik szeretnek a tengerparton pihenni, élvezni a napsütést és a jó időt, valamint azoknak is, akik inkább a városnézést kedvelik, a különféle aktív programokat, attrakciókat.

Nem véletlen, hogy Dubaj a legkedveltebb úti cél volt az elmúlt egy évben a Tripadvisor felmérése szerint. Ráadásul a magyar turisták számára csak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt szükséges a beutazáshoz.

A dubaji Marina-negyed Forrás: butti_s/pixabay.com

Milyen légitársaságot válasszunk?

Emirates: Az Emirates heti ötször indít járatot Budapestről Dubajba, az új évben pedig a kedvezményes jegyek mellé rengeteg más kiegészítőt is ad. A retúrjegy Dubajba Economy osztályon nagyjából 150 000 forinttól, a Business osztályon 600 ezer forinttól elérhető. A légitársaság a repülőjegy mellé a Burj Khalifához vagy a Dubai Aquarium és vízalatti állatkerthez, de a világ legnagyobb fedett sípályájához, a Ski Dubaihoz is jelentős kedvezményt kínál.

Emellett természetesen, - ahogy a Flydubai esetében is – azok, akik az Expo 2020 ideje alatt látogatnak Dubajba, a légitársaságnál foglalt jegyük mellé ingyenesen igényelhetnek egy napi belépőt a világkiállításra.

A kedvezmények érvényesítéséhez az Emirates beszállókártyát kell felmutatni. A My Emirates Pass több mint 500 helyszínhez ad exkluzív hozzáférést, többek között kipróbálhatja a város legjobb éttermeit, fürdőit, családi programként pedig ellátogathat a világszínvonalú élményparkokba.

Flydubai: 2021. szeptember vége óta indít hetente négyszer Budapestről is egyenes járatot a Flydubai légitársaság, amely turistaosztályon körülbelül 115 000 ezer forinttól, a business osztályon kicsivel több mint 500 ezer forinttól kínál repülőjegyeket. A Flydubai tulajdonképpen az Emirates fapados megfelelője, de természetesen olyan emirátusos módon. A Flydubai-jegyekhez minden utas kap egy egynapos ingyen belépőjegyet az Expo 2020 világkiállításra 2022. március 31-ig, amit nem érdemes kihagyni, erről bővebben itt és itt írtunk.

Forrás: Bujtás Merdzsán

Programok, amiket nem érdemes kihagyni

Expo 2020

Aki március 31-ig készül Dubajba utazni, annak feltétlenül érdemes meglátogatni a Dubaji Világkiállítást, nem csupán a repülőjegyhez kapott ingyenes napi belépőjegy miatt, hanem inkább azért, mert ez most a világ legnagyobb kulturális találkozóhelye, de nagyszerű családi program is egyben.

Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Mep00895

A Dubaj külterületén lévő 438 hektáros területen egészen 2022. március 31-ig összesen 192 ország mutatkozik be, az Expo 2020 Dubai mottója pedig az elmék összekapcsolása - a jövő megteremtése (Connecting Minds, Creating the Future), ezen belül pedig három meghatározó témája a lehetőség, a mobilitás és a fenntarthatóság. Igaz, egy nap nem sok mindenre elég, így érdemesebb több napot rászánni az Expóra, melyről bővebben itt és itt írtunk.

Oroszország pavilonja a Dubaji Világkiállításon Forrás: Bujtás Merdzsán

A magyar pavilon mellett mindenképp ajánljuk a nagyobb országok pavilonjait – mint például a német, spanyol, orosz, szaúdi pavilonokat -, de a kiállító országok mellett gasztronómiai érdekességekkel is találkozhatunk, így feltétlen érdemes meglátogatni például az Alkebulan Dining Hallt, ahol különleges afrikai ételeket kóstolhatunk a világhírű Alexander Smalls séf vezetésével, valamint afrikai művészek és zenészek segítségével megismerhetjük kultúrájukat is.

Ezenkívül az Al Wasl Plaza minden napra tartogat koncerteket, vetítéseket, különböző izgalmas előadásokat, melyeket szintén nem érdemes kihagyni.

Black Eyed Peas-koncert a Dubaji Világkiállításon Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Mep01851 - Infinite Nights

Dubai Frame

2018 januárjában adták át Dubaj egyik azóta is leglátványosabb attrakcióját, a Dubaji Keretet.

Az arannyal borított keret tetején kialakított 90 méter széles, 150 méter magas üvegezett folyosó 360 fokos kilátást nyújt a városra.

A bejáratnál, még mielőtt felmennénk a lifttel a kilátó tetejére, még egy múzeum is helyet kapott, mely a város történetét és fejlődését mutatja be. Egyik oldalon a jelen és a jövő városképét, a másik oldalon az Ó-Dubajt lehet látni. Újdonság, hogy most kifelé is tartogat programot, ugyanis a kijárat felé még egy külön teremben megnézhetjük, hogyan képzelik el a jövőt az ország vezetői, milyen célokat tűztek ki, és azt is, hogy jutnának el a Marsra.

Forrás: Bujtás Merdzsán

View The Palm

Vadiúj kilátóval bővült Dubaj 2021 áprilisában.

A The View at The Palm kilátóterasz 240 méteres magasságban 360 fokos kilátást nyújt a népszerű dubaji Pálma-szigetre.

A belépőjegy nemcsak a kilátóteraszra szól, megismerhetjük a Palm Jumeirah mesterséges sziget történetét is. A View kiállítás ugyanis egy idővonalon keresztül mutatja be, ahogy a híres sziget koncepciója kialakult és fejlődött. A kilátó a The Palm Tower 52. emeletén található, felkeresése naplementekor, valamint este a legalkalmasabb.

Forrás: Bujtás Merdzsán

A londoni negyed - Madame Tussauds, Ain Dubai, The London Project

Újdonság Dubajban a Bluewaters Islanden létrejött „londoni negyed", ugyanis néhány hónappal ezelőtt megnyitott a Madame Tussauds panoptikum, mellette kapott helyet az Ain Dubai – amely természetesen a világ legnagyobb óriáskereke –, és közvetlen mellette található még egy különlegesség, a The London Project nevű étterem, ahol különleges italokkal és ételekkel találkozhatunk. Vegyük sorra őket:

Madame Tussauds: 2021 őszén nyílt meg a panoptikum Dubajban. A kiállítás nem túl nagy, cserébe a legnagyobb sztárokkal, hírességekkel természetesen itt is készíthetünk közös képet. Amiért ez a Madame Tussauds különbözik a többitől, hogy mivel közel-keleti városról beszélünk, a régió sztárjai is helyet kaptak, így például a legnagyobb bollywoodi hírességeket is megcsodálhatjuk.

Forrás: Bujtás Merdzsán

Ain Dubai: Szintén a 2021-es év végén nyílt meg a világ legnagyobb óriáskereke

Az Ain Dubai 48 kabinnal rendelkezik, 250 méter magas és 38 perc alatt tesz meg egy teljes kört.

Egyszerre legfeljebb két körre lehet befizetni, és háromféle módon lehet igénybe venni: közös kabinokban, társasági kabinokban, ahol étel-ital is jár az élményhez, és magánkabinokban, amelyek exkluzív szolgáltatásokat nyújtanak különleges eseményekre. A legolcsóbb jegy átszámítva kicsivel több mint 10 ezer forintba kerül.

Ain Dubai Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Szafari a sivatagban

Számtalan szafaris program közül választhatunk Dubajban. A sivatagba terepjárókkal jutunk el a homokdűnéken keresztül, de a profi sofőröknek hála inkább pozitív élményként éli meg az ember, noha érzékeny gyomrúaknak azért csak óvatosan ajánlott.

Forrás: Bujtás Merdzsán

Az érkezést általában a naplementéhez igazítják, melyet már a sivatagból nézhetünk végig, önmagában csak ez páratlan élményt tud nyújtani. Ezt követően a táborban felülhetünk egy tevére, vagy kipróbálhatjuk a homokdeszkázást – sandboarding –, felülhetünk egy quadra, vízipipázhatunk, és még számtalan más élményprogrammal hódíthatjuk meg a sivatagot.

Forrás: Bujtás Merdzsán

A naplemente után következik a vacsora, valamilyen programmal egybekötve, lehet ez hastánc, dervish, tűzzsonglőrködés.

Forrás: Bujtás Merdzsán

Hol szálljunk meg?

Dubaj folyamatosan fejlődik, és nem csupán csak egyre nagyobb kilátók, attrakciók, felhőkarcolók épülnek, hanem szállás tekintetében is folyamatosan bővül a kínálat. Mi legutóbb a Rove szállodalánc egyik hotelében, a Rove City Walkban szálltunk meg. A Rove hotelek 3 csillagosak, ám minden igényt kielégítenek, a város különböző pontjain találhatóak, mindegyik sajátos tematikával.

Forrás: Bujtás Merdzsán

Új hotelekről van szó, egyáltalán nem érződik rajtuk a 3*, sőt, ár-érték arányban szinte bárki számára elérhető. A berendezés és a kialakítás üde, friss, fiatalos, és ez a hotellánc gasztronómiai kínálatán is visszaköszön. Összességében teljesen elégedettek voltunk vele, mind elhelyezkedés, mind szolgáltatás, kényelem szempontjából, egyedüli problémát csak a jeges klíma okozott, de a szálloda munkatársai hamar orvosolták ezt a problémát is.

Természetesen, aki luxusra vágyik, bőven tud válogatni a különböző luxushotelek közül.

A cikk megjelenését a Dubaji Turisztikai Hivatal támogatta.