Nehezebb lesz bejutni az athéni Akropoliszba

Athén, 2023. július 14.
Turisták az athéni Akropoliszon, a Parrthenonnál 2023. július 14-én, amikor emelkedni kezdett a levegő hőmérséklete Görögországban, és a következő napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti egyes térségekben. A kulturális minisztérium
Athén, 2023. július 14. Turisták az athéni Akropoliszon, a Parrthenonnál 2023. július 14-én, amikor emelkedni kezdett a levegő hőmérséklete Görögországban, és a következő napokban a 44 Celsius-fokot is elérheti egyes térségekben. A kulturális minisztérium a hőség miatt a nap nagy részében zárva tartja a műemléket. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz
Vágólapra másolva!
Szeptembertől szabályozzák az athéni Akropolisz látogatását, így a látogatók számát is, hogy csökkentsék a tömeges várakozást és zsúfoltságot a csúcsidőkben - jelentette be a görög kulturális minisztérium.
Vágólapra másolva!

Naponta legfeljebb húszezer ember keresheti fel Görögország leglátogatottabb műemlékét,

és idősávokba lesznek beosztva a nyitvatartás tizenkét órája alatt - olvasható a tárca közleményében, amely szerint az új idősávrendszert "kísérleti jelleggel" szeptember 4-én vezetik be.

A döntés célja a 2500 éves Akropolisz megóvása,

valamint a látogatók élményének javítása.

Turisták az athéni Akropoliszon Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Hasonló rendszert vezetnek be 2024. április elsejétől a többi görög régészeti helyszínen is - mondta Lina Mendoni kulturális miniszter.

A görög állami statisztikai hivatal szerint az Akropolisznak tavaly több mint hárommillió látogatója volt, szemben a 2021-ben - a koronavírus-világjárvány idején regisztrált - 1,2 millióval.

Tavaly júliusban, amikor két héten át rendkívüli hőhullám volt Görögországban, a műemlék látogatását több alkalommal is korlátozták.