A jó síelés olcsón is lehetséges

Síelés olcsón
Az Espace Diamant sípályái családi síelésre is kiválóak
Fotó: Only France via AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt közel egy évtizedben jelentősen megnőtt a síelés átlagos költsége, de még mindig lehetséges olyan helyeket találni, ahol egy jó síelés olcsón is kihozható. A síelést sokan a gazdagok téli sportjának tartják, és bár az olyan síközpontok, mint Svájc, Olaszország és Franciaország, sokba kerülhetnek, de vannak olcsóbb sípályák is.
Vágólapra másolva!

2024-ben mennyi a síelés költsége?

Egy új tanulmány szerint a napi síbérletek átlagos ára Európa-szerte a 2015-ös 47,40 euróról 2023/24-re 66,46 euróra emelkedett. Ez mintegy 34,8%-os növekedést jelent az infláció felett. A Radical Storage, egy poggyász- és sífelszerelés-megőrző cég 2015 óta 100 népszerű európai üdülőhelyen elemezte a bérletek költségeit.

A napi síbérletek átlagos ára az európai sípályákon

A nap síbérlet átlagos ára az európai sípályákon
Fotó: Radical Storage

Talán nem meglepő módon a svájci üdülőhelyeken van a 10 legdrágább napijegyből 9, rajtuk kívül még egy észak-olaszországi található a tízes listán. A Matterhornon lévő helyek – például Zermatt, Breuil-Cervinia és Valtournenche – messze a legtöbbet kérik el. Ott egy napijegy 108,00 euróba kerül a pályán töltött minden nap után. Még a szintén svájci Grindelwald-Wengen is, amely a legdrágább lista tizedik helyén áll, 78 eurót kér, ami sokak számára elérhetetlen.

Síelés olcsón: ezeken a helyeken lehetséges

Ha azonban szeretne havat látni ezen a télen, érdemes lehet távolabbra és megfizethetőbb európai sípályákra kivetnie a hálót. Íme néhány a kontinens legjobb ár-érték arányú síközpontjai – és napijegyei – közül, a síelés olcsón is megvalósítható.

Franciaország: hol vannak a legolcsóbb sípályák?

Ha mindenképpen az Alpokban akar síeli, de Svájc az árkategórián kívül esik, akkor átkelhet Franciaországba és az Espace Diamant üdülőhelyre. Ezt találták a legolcsóbbnak a régióban, a csúcsszezonban érvényes napijegy 47,50 euróba kerül. Ez fele a legdrágább svájci üdülőhelyek árának, és 90 perces autóútra található Genftől, ahonnan könnyen elérhető az egyre népszerűbb Mont Blanc.

Síelés olcsón
Az Espace Diamant sípályái családi síelésre is kiválóak
Fotó: Only France via AFP / TRIPELON-JARRY / ONLYFRANCE.FR/

A Saint-Lary-Soulan egy másik francia lehetőség. A Pireneusok régiójában található bérletek 52 euróba kerülnek egy napi síelésért.

Szerbia: a legolcsóbb síelés Európában

Ha a költségek fontosabbak számára, mint a hely, akkor a gyorsan növekvő kelet-európai üdülőhelyek választása lehet az ön számára megfelelő. Szerbia Európa legolcsóbb napijegyét kínálja. Az ország déli részén található Kopaonik üdülőhelyen 37 euróba fog kerülni minden egyes lejtős nap.

Csak valamivel drágább Bansko a szomszédos Bulgáriában. A Pirin-hegység lábánál fekvő város jól bevált üdülőhely – egy napijegy pedig mindössze 46 euróba kerül.

A skandináv országokban is létezik megfizethető síelés

Lehet, hogy Skandinávia nem szerepel a kedvelt síterepek között, de rengeteg van belőlük, és sok megfizethető is. Ráadásul ott hidegebb van ebben a szezonban, mint máshol, ami azt jelenti, hogy a hó minősége valószínűleg jó lesz.

Bár a régió viszonylag magas megélhetési költségeiről ismert, ez nem mondható el sok sípályáról. 

Egy napi síelés a svédországi Kläppenben például mindössze 44 euróba kerül. Az úti cél nagyszerű értékelésekkel, valamint 26 km lejtővel és 340 és 655 méter közötti magasságokkal büszkélkedhet.

A természeti jelenség amely miatt turisták tízezrei utaznak Lappföldre
Ha Skandináviában síel, megpillanthatja a lenyűgöző északi fényt
Fotó: Forrás: AFP

Ha átlépi a határt Finnországba, megtalálja az ország legnagyobb üdülőhelyét, Levit. Napi 51,50 euróért garantáltan kiváló havat kap. Lappföld szívében pedig akár az északi fényt is megpillanthatja.

Menjen kissé nyugatabbra, és felfedezze a norvégiai Hafjellt. 53 eurós napijegyért ez egy valóban világszínvonalú üdülőhely, amely az 1994-es téli olimpián az alpesi sí egyes versenyeinek adott otthont.

Ausztria: jól karbantartott lejtők kedvező áron

Hagyja maga mögött Skandináviát, és utazzon Ausztriába: nem egy, hanem két nagyon kedvező árú üdülőhelyet fog találni - Tauplitz-Bad Mitterndorfot és Kühtait, amelyek napi 48 és 52 euróba kerülnek. Mindkét hely jól karbantartott lejtőiről ismert – és biztos lehet benne, hogy egy kiadós vacsorát fog kapni egy hosszú, síeléssel töltött nap után.

Míg a legtöbbünk számára igazi kikapcsolódás és feltöltődés, ha eljutunk egy jót síelni valamely frekventált síövezetbe, sajnos néhányan minden télen áldozatául esnek a síelésre szakosodott szélhámosok átverésének külföldön. Nem ritka, hogy a különféle weboldalak hamis szállást kínálnak az érdeklődőknek. Szintén gyakori átverés során rosszakaróink síoktatónak adják ki magukat, és online kínálják szolgáltatásaikat.

Noha nem Spanyolország az első hely, amelyre a síelésről gondolunk – és sajnos az ottani üdülőhelyek nagy részét idén a szezonálisan magas hőmérséklet és a hóhiány sújtotta –, a gironai La Molina + ​Masella ebben a szezonban is megtartotta a kiváló hóminőséget. Napi 53 euróért hódolhat kedvenc téli időtöltésének, miközben szinte garantáltan élvezheti a kellemes spanyol napsütést az arcán, miközben leereszkedik a lélegzetelállító hegyekről. 

Síeléshez persze nem feltétlenül kell külföldre utazni, a hazai lehetőségekről például a Magyar Síszövetség honlapján tájékozódhatnak.