Turistarohamra számít az idén Horvátország

Vágólapra másolva!
Horvátország arra számít, hogy az idén jelentősen megugrik az oda látogató turisták száma. Ennek egyik oka az ország csatlakozása az Európai Unióhoz, a másik az idegenforgalmi áfa drasztikus csökkentése.
Vágólapra másolva!

A több mint ezer szigettel rendelkező Horvátországban már most is 43 százalékkal nagyobb az idei évre vonatkozó foglalások száma, mint tavaly ilyenkor - írja a Global Traveler. Ennek egyik oka az uniós csatlakozás, a másik, hogy januártól 25-ről 10 százalékra csökkentették az idegenforgalmi szolgáltatások áfáját.

A napokban egyébként a kormány bejelentette, hogy 2020-ig 9 milliárd dollárt tervez befektetni a turizmusba, hogy az ország bekerüljön a világ 20 legvonzóbb nyaralási célpontja közé. Veljko Ostojic turisztikai miniszter tájékoztatása szerint az összeg egyharmada új hotelek és üdülők építésére megy, többnyire az Adria partján.

Forrás: Europress/Getty/Luis Davilla
Dubrovnik látképe

Tavaly 11,8 millió vendég összesen 69,2 millió éjszakát töltött Horvátországban, ez 5 százalékos létszámnövekedést és a tartózkodási idő több mint 6 százalékos emelkedését jelenti. A bővülés annak ellenére jelentős, hogy kevesebb belföldi vendéget regisztráltak a szálláshelyeken, a külföldi nyaralók aránya ugyanis jóval nagyobb mértékben nőtt.

A magyarok körében ugyanakkor némileg csökkent déli szomszédunk népszerűsége. A múlt évben 323 ezer magyar turista utazott Horvátországba, mintegy 3 százalékkal, azaz nagyjából 11 ezerrel kevesebb, mint a korábbi évben. A vendégéjszakák számában 4 százalékos csökkenés mutatkozik, a tavaly regisztrált 1,8 millió éjszaka mintegy 70 ezerrel marad el a megelőző évitől. A Horvátországban eltöltött idő alapján a magyarok még mindig a 9. helyen állnak a legjelentősebb küldő államok sorában.

Egy horvátországi nyári kirándulásról itt olvashatják az [origo] cikkét, egy késő ősziről pedig itt.