Öt évig lehet tartogatni az aprót

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Simor András és a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György ma tartotta első közös sajtótájékoztatóját az egy- és kétforintosok bevonásáról, azok felhasználási céljáról, a közös együttműködésről. A visszajelzések alapján zökkenőmentes volt a március 1-jei búcsú az egy- és kétforintos érméktől.
Vágólapra másolva!

Az átállás sem a lakosságnak, sem a kereskedelmi szektornak nem okozott problémát. A kiscímletű érmék a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelő százalékban áramlanak vissza a jegybankba, de az arány várhatóan még nőni fog, hiszen a karitatív szervezetek - köztük a Magyar Vöröskereszt is - tovább folytatja a gyűjtést.

A Magyar Nemzeti Bank egyik alapfeladata, hogy folyamatosan megvizsgálja: megfelel-e a forgalomban lévő készpénz mennyisége ill. címletösszetétele a gazdasági szereplők és a lakosság igényeinek.

Az elmúlt években vizsgálataink azt mutatták, az emberek egyre kevésbé használták ezeket a pénzeket, gondot okozott a méretük, a kezelésük, nagy részük elkallódott, elveszett, így nem töltötték be szerepüket. Az érmék március 1-jei bevonása jelentős költségmegtakarítással jár nemcsak a közpénzből gazdálkodó jegybank, hanem az egész kereskedelmi szektor számára, hiszen már nem kell gyűjteni, szállítani ezeket az aprópénzeket.

Az MNB 2007. szeptember 21-i bejelentése óta 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza a jegybankba, ami megfelel a nemzetközi gyakorlatnak. A következő fél évben pedig - a jótékonysági akcióknak illetve a posta, a bankok, valamint a takarékszövetkezetek partnerségének köszönhetően - még legalább ugyanennyi fog visszaérkezni a jegybankba.

A posta, a kereskedelmi bankok és a takarékszövetkezetek többsége még általában fél évig, a Magyar Nemzeti Bank pénztára pedig még öt évig, egészen 2013. március 1-ig névértéken beváltja ezeket az érméket, mennyiségi korlátozás nélkül és díjmentesen.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai sajtótájékoztatón külön kiemelte a lakosság illetve, a gazdasági szereplők, a posta, a kereskedelmi szektor és a hitelintézetek együttműködését mind a bevonási folyamat, mind a kerekítések során. A jegybankelnök hozzátette: "külön öröm számunkra, hogy számos karitatív célú gyűjtés is indult, köztük a legelsők között a Vöröskereszt akciója, amely nemcsak nemes célok érdekében munkálkodik, de az apró érméktől való megválásra is pozitív lehetőséget teremt."

A Magyar Nemzeti Bank 2007. december 3-tól 2008. július 31-ig biztosít lehetőséget a jószolgálati célból egy- és kétforintos érmét nagyobb mennyiségben gyűjtő szervezetek számára a kedvezményes beváltásra. Az MNB-nél díjmentesen, előzetes szétválogatás nélkül is be lehet váltani ezt a két kiscímletű érmét.

A karitatív gyűjtésben kiemelkedő szerepet játszott a Magyar Vöröskereszt, amely az ország teljes területét lefedő gyűjtést szervezett. A kezdeményezés lényeges eleme, hogy hazánk legnagyobb segélyszervezete nem egyetlen meghatározott cél érdekében, hanem az egyes régiókra jellemző sajátos társadalmi problémák figyelembevételével hirdette meg akcióját.

Ennek jegyében a Magyar Vöröskereszt saját területi szervezeteire bízta, hogy milyen céllal gyűjtik a lakosság körében az érméket. A támogatandó ügyek között mozgássérült és beteg gyermekek táboroztatása éppúgy szerepel, mint idős rászorulók támogatása vagy a családvédelmi intézmények finanszírozása.

A Magyar Vöröskereszt országszerte több mint négyszáz helyszínen - iskolákban, művelődési házakban, szállodákban, vállaltoknál - helyezett el pénzgyűjtő perselyeket.