Biztosítás.hu: 25 százalékkal emelkedhet a kötelező biztosítás díja

Vágólapra másolva!
A személyautók kötelezőjének díját évente hétezer forinttal, a teherautókét pedig 30-80 ezer forinttal növelheti a baleseti adó a Biztosítás.hu alkuszcég szerint.
Vágólapra másolva!

A Biztosítás.hu internetes alkusz előrejelzése szerint a jövő évi kötelező felelősségbiztosítási díjak 25 százalékkal emelkednek, mert bár az baleseti adó az [origo] birtokába került jövő évi adócsomag-tervezet szerint harmincszázalékos növekedést indokolnának, a biztosítók - az alkuszcég szerint - 5 százalék körüli díjcsökkentése mérsékelheti a drágulást.

Egy másik alkusz, a Netrisk.hu szerint az eddig várhatónál több autóst ösztönözhet biztosításváltásra a jövő évtől bevezetendő, 30 százalékos baleseti adó, mert a közteher ugyanis annál nagyobb, minél magasabb alapdíjat fizet az érintett autótulajdonos.

Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó baleseti adó a Biztosítás.hu előrejelzése szerint a legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli majd, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat. Egy motorkerékpár esetében 1-3 ezer forint lenne az adó átlagos fizetendő mértéke, addig a személygépjárművek esetében 7, a tehergépjárművek esetében pedig 30-80 ezer forintot jelentene.

A Genertel biztosító csütörtökön arról számolt be, hogy felmérésük szerint Kelet-Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabbak a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) átlagdíjak. A biztosító szerint az idei kampányban nem várható tövábbi árcsökkenés, sőt, a tervezett baleseti adó díjemelést is hozhat.

Baleseti adó várható mértéke

Járműtípus

Éves adó forintban

Személygépkocsi

7200

Segédmotor

960

Motorkerékpár

2790

Autóbusz

45 000

Forrás: Biztosítás.hu



A Biztositás.hu az [origo] szolgáltató partnere.