Repedezik a dohánylobbi

Vágólapra másolva!
Nem képesek a dohánygyárak az alapvető szabályozási és adózási kérdésekben egységes álláspontra jutni - értesült a Népszabadság. Ennek legfőbb oka a legális piac szűkülése.
Vágólapra másolva!
Megmenekültek az USA dohányóriásai/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050205megmenekultek1.htmlMegszűnt a termelés a Philip Morris egri dohánygyárában/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050104megszunt.htmlLeépítés a pécsi dohánygyárban/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040904leepites.html

A dohányipar berkein belül dúló viták egyre jobban megnehezítik a Magyar Dohányipari Szövetség (MDSZ) munkáját, a felek egyre kevésbé képesek azonos álláspontra jutni. Erre jó példa Kökény Mihály népegészségügyi kormánybiztos licencdíjötlete. Kökény csak azoknak a boltoknak engedélyezné a dohánytermékek árusítását, amelyeket előzetesen regisztrálnak, és e tevékenységre licencdíj fejében jogosítványt kapnak.

Négy nagy társaság, a British American Tobacco, az Imperial Tobacco, a Continental Dohányipari Rt. és a Japan Tobacco International felháborodott az elképzelésen, és levelet írt több minisztériumnak, amelyben a kiskereskedelem helyzetére hivatkozva elutasítja a díjat, megvádolva a Philip Morrist, hogy a kis üzletek helyett ő fogja befizetni az összeget - ezzel behozhatatlan versenyelőnyre téve szert.

Jelenleg csak a helyi önkormányzatoknál kell bejelenteni, ha valaki jövedéki termékeket árul. A Philip Morris szerint viszont ha a vámhatóság adná ki az engedélyeket, visszaszorulna a feketekereskedelem, és kiskorúak sem juthatnának cigarettához. A vámosok ugyanis ellenőrizhetik, hogy a kereskedők betartják-e a szabályokat, és a renitensek engedélyét azon nyomban visszavonhatják.

Az érdekellentéteket a dohánygyárak eltérően magyarázzák, de abban mindenki egyetért, hogy az egyik legfőbb probléma a legális piac szűkülése - míg 2003-ban 19,3 milliárd szál cigarettát értékesítettek hazánkban, tavaly már csak 15 milliárdot - írja a Népszabadság.