Sokkal kevesebben ekhóznak a vártnál

Vágólapra másolva!
Az előző hónap végéig mindössze 568,6 millió folyt be ekhóból, körülbelül 2800 adófizetőtől. Csak akkor van értelme megtartani az ekhót, ha júliusra tízezer főre bővül a számuk, amikor lejár a színlelt szerződésekre adott haladék - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A következő hetekben dől el, hogy van-e jövője az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak (ekho), eddig ugyanis igen csekély érdeklődést keltett az idén bevezetett közteher. Április végéig mindössze 568,6 millió forint folyt be az ekhós számlaszámokra. Az év elején még hónapról hónapra lendületesen emelkedett a befizetett összeg, aztán a márciusi kifizetések után befolyt 187,6 millió forintot áprilisban már csak 11 millióval sikerült megfejelniük az ekhózóknak.

Az áprilisi ekhóbevétel adóalapja - az összesen 35 százalékos közteherből kiindulva - 567,4 millió forint volt. Átlag havi nettó 200 ezer forintos ekhós bérkifizetéssel számolva mintegy 2800 magánszemély ekhózhatott a múlt hónapban - ha egy emberre csak egy ekhós kifizetés jutott. Szocialista források szerint csak akkor van értelme megtartani az ekhót (csak akkor bizonyítja be "életképességét"), ha júliusra tízezer főre bővül a számuk, amikortól lejár a színlelt szerződések adóhivatali ellenőrzésére adott moratórium. Az ekho az evával fut versenyt, amiből egyelőre utóbbi látszik győztesen kikerülni.

Április végéig evából 46,4 milliárd forint folyt be, ebből az egyéni vállalkozások 18,3, a társas vállalkozások 27,4 milliárd forintot fizettek be. A technikai okok miatt be nem sorolható befizetések állománya 700 millió forint volt, ezek beazonosítása folyamatosan történik. Az eva hatálya alá tartozó működő vállalkozások száma a múlt hónap végén 106 318 volt. Az idei adatok azt mutatják, hogy az egyéni vállalkozások átlagosan 1,096 millió forint árbevétel után teljesítették előlegfizetési kötelezettségüket, míg a társasok 1,681 millió forint után. Az APEH tájékoztatása szerint május 23-áig 87 ezer eva-bevallást vettek nyilvántartásba az igazgatóságok, ebből mintegy 3 ezer érkezett határidőn túl (a számviteli törvény hatálya alá tartozó evaalanyoknak május 31. a határidő, a többieknek február 15.). Az adóhivatal összesen mintegy 108 ezer evástól várja idén a bevallást - számol be a Napi Gazdaság.