Válságterv Argentínában

Vágólapra másolva!
Szerdától az ország lakosai felvehetik fizetésüket, megszűnik a kettős árfolyamrendszer, és a beterjesztendő új büdzsé szerint a költségvetés idei hiánya a tavalyi deficit harmada lehet - jelentette be Remes Lecinov argentin gazdasági miniszter. A kormány a radikális lépések nyomán újabb, 20 milliárd dolláros hitelt remél a Nemzetközi Valutaalaptól.
Vágólapra másolva!

Gazdasági és politikai káosszal fenyegetett az argentin Legfelsőbb Bíróság pénteki döntése, amely alkotmányellenesnek ítélte a bankszámlákról felvehető összeg korlátozását elrendelő decemberi kormányrendeletet. A gazdasági miniszter bejelentései arról tanúskodnak, hogy a kormány előre menekül: meg kíván felelni az egyetlen lehetséges hitelező, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásainak, és - időlegesen ugyan - a lakosságot sújtó intézkedéseken is enyhíteni kíván.

Lebegtetett peso

Szerdától lebegtetik az argentin valuta, a peso árfolyamát - jelentette be Remes Lecinov gazdasági miniszter a BBC tudósítása szerint. Az intézkedés nyomán megszűnik a januárban bevezetett, és az IMF által élesen bírált kettős árfolyamrendszer, amely a külkereskedelem terén rögzítette a peso árfolyamát a dollárhoz képest.

A kormány intézkedése szerint a dollárban nyújtott hiteleket paritásos, azaz 1/1-es árfolyamon, míg a dollárban lévő megtakarításokat 1/1,4-es árfolyamon váltják pesora; mindez jelentős veszteséget okoz a többségükben külföldi tulajdonban lévő argentin bankoknak.

A kabinet hétfőre és keddre bankszüneti napot rendelt el annak érdekében, hogy a pénzintézetek fel tudjanak készülni az új rendszerre. A bejelentés előtti utolsó munkanapon, pénteken 2 pesot adtak egy dollárért a már korábban is liberalizált belső piacon.

Felvehetik fizetésüket az argentinok

A Legfelsőbb Bíróság rendeletét pénteken még élesen támadó kabinet részlegesen visszavonta a bankszámlákról felvehető összeg korlátozását elrendelő decemberi rendeletet. A mostani bejelentés szerint az állampolgárok fizetésüket korlátozás nélkül felvehetik, míg a megszorítások a többi számla esetében érvényben maradnak.

Drasztikus megszorítások

A gazdasági miniszter bejelentette azt is, hogy az ország 2002-es költségvetését kedden a Kongresszus elé terjeszti a kormány. A büdzsé tervezete értelmében a deficit 1,5 milliárd dollárra, a tavalyi hiánya harmadára csökken. Remes Lecinov ígéretet tett arra is, hogy a kiadások drasztikus csökkentése a szociális szférát nem fogja érinteni. A költségvetés tervezetében az argentin kabinet 5,25 milliárd pesot különített el adósságszolgálatra.

Újabb hitelt nyerhet az ország

Nincsenek csodák és azonnali megoldások; a mostani intézkedések a rendezés folyamatát indíthatják el - mondta a gazdasági miniszter. A húsba vágó reformintézkedések bevezetésétől - egyetlen pozitívumként - a 141 milliárdos adóssággal küzdő ország újabb 20 milliárdos IMF-hitelt remél.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Argentína a káosz szélén
(2002. február 2.)