USA: komoly veszteséget okozhat az áramszünet

Vágólapra másolva!
Az amerikai áramszünet közvetlen hatásait a tengerentúli tőzsdék hamar kiheverték, ám a távolabbi gazdasági vonzatok komolyak lehetnek a szakértők szerint. 1977-ben 300 millió dolláros kár érte New York városát egy közel kétnapos áramszünet miatt.
Vágólapra másolva!

Az overnight kereskedésben enyhén esett a dollár árfolyama a nemzetközi bankközi piacon, olyan félelmektől vezérelve, hogy az áramkimaradásnak terrorista cselekményhez lehet köze, azonban ez a veszteség pár óra alatt elpárolgott. Az amerikai tőkepiacok bezártak az áramkimaradások előtt, és elemzők szerint komolyabb változás nélkül nyitnak újra pénteken. A hatóságok szerint a bankrendszert nem érte veszteség, írta a BBC News.

Forrás: ==
New York az 1977-es áramszünetben: akkor 300 millió dollárba került

Sok társaság azonban veszteséget szenvedett az áramkimaradás miatt, különösen a repülésiparban, és a kimaradás komoly veszteségeket okozhat más szektorokban is, közölték illetékesek. Az Egyesült Államok érintett részein és Kanadában több repülőteret órákra bezártak, sok járatot - nemzetközit és belföldit - pedig töröltek. A nagy forgalmat bonyolító New York-i La Guardia, JFK és Newark repülőterek öt órán át zárva tartottak. A kényszerszünet csak a British Airways járatain 1700 utast érintett. Szakértők szerint a pénzügyileg legyengült légitársaságok nehezen tudják kiheverni egy ilyen mértékű kiesés terheit.

A légitársaságokon és repülőtereken kívül más személyszállítással foglalkozó társaságok is komoly veszteséget szenvedtek, így például a városi metró- és vonattársaságok. A biztosítási szektor kiadásai is minden bizonnyal jelentősen megnőnek, hiszen ügyfelek tízezrei folyamodnak majd kártérítésért az áramszünet miatt otthonukban elszenvedett veszteségekért. Elképzelhető, hogy a kártérítések egy részét az áramszolgáltatóknak kell majd kifizetniük, biztosítási szakemberek szerint.

Áramszünetek az USA-ban

Az Egyesült Államokban két komolyabb áramszünet volt eddig, 1965-ben és 1977-ben. 1965. november 9-én az északkeleti országrész 128 ezer négyzetkilométeres területe maradt áram nélkül. Az áramkimaradást egy kanadai reléállomás meghibásodása okozta Torontóban, aminek következtében délután fél hatra New York is áram nélkül maradt. A metropolisz körzetében 4 millió otthont érintett az áramszünet, és 800 ezren ragadtak benn a város földalattivonalaiban. Az áramszünet leginkább Manhattant érintette, ahol csak másnap reggelre sikerült visszaállítani az áramellátást.

Áramszünet Amerikában - szükségállapot New Yorkban/nagyvilag/20030815aramszunet.html

1977-ben kétszer is sötétségbe borult New York város és környéke, július 13-án és 14-én, majd augusztus 13-án. A második alkalommal fosztogatások és más bűncselekmények szaporodtak el a metropoliszban. Két nap alatt a rendőrség 3766 fosztogatót tartóztatott le, a gazdasági veszteségek elérték a 300 millió dollárt. A Time magazin "a terror éjszakájának" nevezte az estét.