A General Motors árulja a Saabot

Vágólapra másolva!
A nehéz helyzetben lévő General Motors autóipari konszern el akarja adni leányvállalatát, a svéd Saab céget. Ezt erősítette meg Frederick Henderson, a GM alelnöke a stockholmi rádiónak adott szerdai nyilatkozatában.
Vágólapra másolva!

Az alelnök elmondta, hogy a GM a lehető leggyorsabb megoldáson munkálkodik. A Saab eladása a lehetséges megoldások egyike - tette hozzá. A GM 1990-ben vásárolt részesedést a Saabból, és 2000 óta a svéd vállalat kizárólagos tulajdonosa.

Az amerikai konszern kedden Washingtonban 18 milliárd dolláros állami hitelért folyamodott, hogy elkerülje a fenyegető csődöt. A hitelkérelem megfogalmazásával egyidejűleg közölték azt is, hogy a GM a jövőben az amerikai piacra kíván koncentrálni.

A General Motorsé többek között az Opel, a Saab, a Vauxhall és a Chevrolet is. A legjelentősebb márka, az Opel egyedül Németországban több mint 26 ezer munkavállalót foglalkoztat. Az Opel nemrégiben mintegy egymilliárd dolláros garanciavállalást kérte a német kormánytól, hogy biztosítani tudja finanszírozását az anyavállalat csődjének esetére.

Hitelt is kért a General Motors

Az amerikai konszern kedden Washingtonban 18 milliárd dolláros állami hitelt kér, hogy jövő év végéig ki tudja húzni, de ebből 4 milliárdot "feltétlenül meg kell kapnia" még e hónap végéig, különben összeomlás fenyegeti. Ha az amerikai autópiac évi 12 millió jármű értékesítése körül stabilizálódik, akkor ennyi pénz elég, de ha jövőre akár csak 10,5 millióra csökken, akkor további 6 milliárd dolláros napi forgótőke-finanszírozási hitelkeretre is igényt tart a General Motors. A törlesztést 2012 végéig ígéri.

A hitelkérelem megfogalmazásával egyidejűleg közölték azt is, hogy a GM a jövőben az amerikai piacra kíván koncentrálni. Ugyancsak 2012-ig vállalja, hogy létszámát 65-75 ezer főre csökkenti, vagyis legkevesebb 31 500 állást szüntetne meg az ideihez képest. A General Motors 2004-ben még több mint 167 ezer embert foglalkoztatott az Egyesült Államokban.

A Ford a Volvot árulja

Az ugyancsak gondokkal küszködő Ford autóipari konszern szintén eladásra kínálta fel svédországi leányvállalatát, a Volvot. A második legnagyobb amerikai autógyár,kedden közölte, hogy novemberi eladásai 31 százalékkal zuhantak. A szövetségi kölcsönért folyamodó detroiti hármak aznap terjesztették elő a washingtoni kongresszusban átszervezési terveiket.

A Ford pénzügyi helyzete a legerősebb a három vezető amerikai autógyár, a detroiti központú Nagy Hármak közül. A Ford - amely 9 milliárd dolláros központi segítséget vár - a csökkenő forgalom alapján, 2009 első negyedévében az észak-amerikai termelését 38 százalékkal csökkenti az idei év hasonló periódusához képest.

"Az amerikai gazdaság tovább gyengül, és az autóeladások ezt tükrözik" - közölte Jim Farley, a Ford marketingfőnöke. A cég főbb márkáinak - a Ford, a Lincoln és a Mercury - forgalma 30 százalékkal esett novemberben, a svéd luxusmárka, a Volvo eladásai 47 százalékkal zuhantak. Utóbbin a Ford túl akar adni. A Ford szerint az amerikai autóértékesítések az előző hónapban körülbelül 35 százalékkal csökkentek.

Alan Mulally, a Ford és Rick Wagoner, a legnagyobb autógyártó, a General Motors vezérigazgatója közleményben tudatta: egy évig egydolláros fizetésért fognak dolgozni, ha az adófizetők pénzéből hitelt folyósítanak vállalatuknak.

Tüntetően autóznak a vezérigazgatók

Egyes hírek szerint Mulally és Wagoner is autóval érkezett Washingtonba, ahol meg akarják győzni a kongresszust a Detroitnak nyújtandó hitelről. A michigani városból Washingtonig 526 mérföldön át Mulally állítólag egy benzines-elektromos meghajtású Chevrolet Malibu hibrid szedánt vezetett. Az autós megérkezésnek jelképes üzenete van, a gyárak vezetőit előző havi kongresszusi meghallgatásuk után ugyanis éles bírálatok érték, amiért vállalati repülőgépeiken utaztak a fővárosba, hogy 25 milliárd dolláros áthidaló kölcsönt kérjenek csőd szélére került vállalataiknak.

Az amerikai autóipart évtizedek óta a legsúlyosabb válság fenyegeti. A befagyott hitelek miatt a cégek készpénztartalékai vészesen csökkennek, a GM és a Chrysler közölte, hogy az összeomlás küszöbén vannak.

Megvonják a vezetők prémiumait

A vezérigazgatók októberi washingtoni meghallgatásán Nancy Pelosi házelnök és Harry Reid, a szenátus demokrata többségű frakciójának vezetője egyebek mellett közölte: a cégeknek átszervezési tervet kell készíteniük, meg kell kurtítaniuk a pazarló vezetői fizetéseket és garanciát kell adniuk, hogy az adófizetők által finanszírozott hiteleket visszatérítik.

Alan Mulally, a Ford első embere kedden közölte: tervükben szerepel, hogy a cég összes vezetőségi tagjának 2009-es prémiumait és az észak-amerikai munkások fizetésemeléseit is törlik. A Ford ezenkívül közölte: felgyorsítja az energiatakarékos autók fejlesztését. A cég úgy tájékoztatott, hogy szövetségi segítség nélkül a következő évet még átvészelik.

Chrysler: állami segétség nélkül nincs kiút

A csoport vezetői úgy vélik, az átszervezés - egyebek közt 2,9 milliárd dolláros beruházás környezetbarát járművek fejlesztésébe - is csak akkor lesz sikeres, ha az amerikai autópiac felvevőképessége visszaemelkedik évi 12,5-13 millió járműre. A válság előtt évente 16-17 millió autó talált gazdára az Egyesült Államokban. A General Motors eladásai novemberben 41 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

A Chrysler szintén azt állítja, hogy állami segítség nélkül nem éli túl a mostani bonyodalmakat. Hiteligényét 7,5 milliárd dollárra tartja, cserébe 12 ezer állás megszüntetését ígéri, és pozitív üzemi eredményt már jövőre. Amerikai eladásai novemberben 47 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.