Zöld utat kapott a német csomag

Vágólapra másolva!
A Bundestag után a német parlament felsőháza, a Bundesrat is jóváhagyta pénteken a kormány 32 milliárd eurós konjunktúraélénkítő programját, így az január elsején életbe léphet.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt

A pénzzel a beruházásokat akarják élénkíteni és a munkahelyeket védeni. Közvetlen adócsökkentés nem lesz, de megkönnyítik az adóleírásokat a vállalatok és a magánszemélyek számára. A súlyos válságba került gépkocsigyártást ugyancsak közvetett intézkedéssel igyekszik támogatni a program: a környezetvédelmi normákat betartó új autók után egy ideig nem kell megfizetni a gépjárműadót.

A Merkel-kormány már hetekkel ezelőtt elhatározta a most jóváhagyott konjunktúraélénkítő intézkedéseket. Szakértők azóta is keveslik a segítséget, de a kancellár egyelőre elzárkózott mindenfajta további lépéstől, Csak annyit ígért, hogy a jövő év elején újra megvitatják a helyzetet, illetve az abból fakadó esetleges teendőket.

Nagyot hasalhat a német gazdaság

Norbert Walter, a Deutsche Bank vezető elemzője szerint Európa legnagyobb gazdasága jövő évben akár négy százalékot is eshet - áll a Reuters honlapján..

"A német gazdaság 2009-ben négy százalékkal is zsugorodhat. Ilyen mértékű GDP-csökkenésre nagyjából egy a háromhoz az esély" - mondta Norbert Walter.

A Deutsche Bank vezető közgazdásza hozzátette, a legjobb forgatókönyv szerint 1 százalékos lesz a visszaesés. Egyébként még ez is a legrosszabb teljesítmény lenne a Német Szövetségi Köztársaság 1949-es megalapítása óta. A szakértő prognózisa nem tűnik elrugaszkodottnak, Peer Steinbrück, német pénzügyminiszter pontosan ekkora csökkenést vár jövőre.

Áfacsökkentésel védekezne a szakértő

Norbert Walter elemzésében azt fejtegette, hogy Németországban 3 százalékos áfacsökkentésre volna szükség, hogy a gazdaság kimásszon a válság ásta gödörből. Németországban a lakossági fogyasztás már-már kórosan gyenge, ez pedig a keresleti oldal visszaesésén keresztül csökkenti a GDP-t. A szakember fogyasztás és a kereslet élénkítése érdekében szeretné csökkenteni az áfát.

Az Erste-csoport elemzői úgy számolnak, hogy az eurózóna bruttó nemzeti terméke 0,4 százalékkal csökken 2009-ben, amiben "oroszlánrésze" van a német visszaesésnek. Reményt adhat, hogy a gazdaság élénkítése érdekében az Európai Központi Bank csütörtökön 75 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát.