Kopits: Második IMF-csomag jöhet

Vágólapra másolva!
Új IMF hitelcsomag szükségességét valószínűsíti Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke. Szerinte a befektetők forrásait elviszik a nagy gazdaságok problémái, ezért a kockázatosabb Magyarországnak valószínűleg ismét a nemzetközi szervezetekhez kell majd fordulnia - olvasható a pénzügyi szakemberrel készült interjúban, a Magyar Nemzet napilapban.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A költségvetés tervezésének és vitájának egész folyamatában részt vevő Költségvetési Tanács a szaktörvényekkel való összeegyeztetést is elvégzi. Kopits szerint a Tanács súlyát az adja, hogy nem csak a parlament erői, hanem a gazdasági szereplők is figyelnek a jelentéseire. A pénzpiacok érzékenyen reagálnának egy negatív értékelésre.

Arra a kérdésre, hogy kell-e újabb hitelt felvenni a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a közgazdász azt válaszolta, hogy a befektetők a "biztos terepet választják", azaz inkább vásárolnak amerikai és nyugat-európai kötvényeket, mint magyart. Ilyen helyzetben nem marad más választás, mint egy második IMF-csomag igénybevétele.

A szakember, aki korábban a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának is volt tagja, a jegybank tevékenységéről kedvezően szólt - reagálva az intézményt ért támadásokra. Szerinte az inflációs célkövetési rendszer jól bevált az államháztartás nehézségei ellenére. Ugyanakkor a jegybank a pénzügyi stabilitásért is felel, a tavaly októberi 3 százalékpontos kamatemelés ezért indokolt. Mint fogalmazott: a monetáris tanács 2004 óta nem követett el jelentős hibát a kamatpolitika terén - olvasható a Magyar Nemzetben.