Kupa: "Én már a kampányban megmondtam!"

Vágólapra másolva!
Egyszer akár a pénzügyminiszteri tisztséget is újra elvállalja a Centrum Párt volt vezetője, aki néhány hete bejelentette, hogy kiszáll a politikából. Kupa Mihályt  olvasóink a gazdasági helyzetről, a megszorításokról és a reformokról kérdezték az [origo] Vendégszobájában. Az Antall-kormány egykori pénzügyminisztere azt is elmondta, melyik ország példáját kellene követnünk.
Vágólapra másolva!

- Szeretettel köszöntöm az [origo] chatelőit, úgy is mint nem-chatelő. Talán ismernek, Kupa Mihály vagyok, közgazdász, aki alig egy hónapja szabadult meg a politikától.

Miért hagyta abba a politikai pályafutását? [subidubiduuuu]
- Gondoljon az elmúlt napokra, és akkor megérti.

Mi lesz a Centrum Párttal ön nélkül? [citromcsíz.]
- Remélem, tovább él. Egy fecske nem csinál nyarat.

Mit gondol a mostani tüntetésekről? [Dél leánya]
- Szomorú vagyok. Tulajdonképpen tavaly október 23-án határoztam el, hogy nem akarok ebbe a politikai osztályba tartozni. Lehetetlen, hogy alapkérdésekben ne lehetne megállapodni. Viccesen azt mondanám, hogy kár lenne a Lipótmezőt eladni, mert nagy rá az igény.

Ön szerint aggasztó ma az ország pénzügyi helyzete? [Dél leánya]
- Kedves Dél leánya! (Jó a név!) Veszélyes, de nem aggasztó.

Ön szerint a szocialista kormányzás pazarló intézkedései vezettek a jelenlegi állapotokhoz, vagy a folyamat kezdetei a Fidesz-kormányzat utolsó két év évére vezethetőek vissza? [Pesot]
- A folyamat az úgynevezett kétéves orbáni költségvetéssel kezdődött, és 2002-től szenvedünk a pazarlástól. A Medgyessy-kormány erre csak rárakott, de nagyon sokat.

Mi a véleménye Gyurcsány Ferenc miniszterelnök munkájáról? [jópasi->jócsajt!]
- Az elmúlt három évben két és fél évig nem voltam elragadtatva a teljesítményétől, az utóbbi fél évben rájött, hogy mi a helyzet Magyarországon, és megpróbál javítani. A javítás kommunikációja viszont pocsék. A társadalom nem érti világosan, hogy mit miért teszünk, illetve miért kell elszenvednie.

Ha megnyerte volna a választásokat, ön is ilyen megszorításokat vezetett volna be? [Krissz83]
- Valószínűleg igen, de én legalább a kampányban megmondtam, hogy ez várható. Senki sem hitte el.

Ha a Fidesz nyer, ön szerint megtette volna ezeket a lépéseket, amiket az EU diktál? [jony]
- Az EU nem diktált, csak addig nem fogadta el a programot, amíg az szerinte nem volt hiteles. Tehát megvárta a kedvére való programot. A vészintézkedéseket illetően a Fidesznek sem lett volna sok választása, de a hangsúlyokat valószínűleg máshová tette volna, például a gyerekvállalásra.

Mit gondol: lesz előre hozott választás? [töcörö]
- Nem.

Lát esélyt arra, hogy a kormány rövid időn belül előáll egy mindenki számára elfogadható adórendszerrel? [ivanho]
- Nem. Körülbelül 2009 végéig ez a rendszer működik, mert csak így lehet biztosítani, hogy a költségvetés hiánya megfelelő legyen. Viszont elindult az egyeztetés a kormány, a munkaadók és munkavállalók részvételével, hogy 2010-től milyen legyen az adórendszer. Remélem, jobb, mint a mai.

Jó megoldás lenne a deficitcsökkentésre az adócsökkentés, amit az ellenzék javasol? [biogergo]
- Nem, határozottan nem. Ez még sehol sem vált be. Az adókat akkor lehet csökkenteni, ha a kiadásokat is mérséklem, de azért hozzátenném, hogy 2003-tól 11 új adót vezettek be Magyarországon.

Régi tapasztalat, hogy ha az egekbe emelik az adókat, nyilván többen akarnak kibújni a kötelezettség alól. Nem kéne csökkenteni, hogy ne érje meg adót csalni? [V2Chopper]
- Fordítsuk meg ezt a gondolatot: miből gondolja, hogy aki ma nem fizet adót, az egy alacsonyabb kulcsnál hajlandó lesz fizetni? Egyébként hadd jegyezzem meg, hogy Magyarországon kétmillió ember fizet tisztességesen adót és tb-t, és a befolyt adó 75 százalékát az úgynevezett magas jövedelműek fizetik. Ha szétterítjük a terhelést az összes adókötelezett emberre, akkor persze lehetne mérsékelni a terhelést.