Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Kosztolányi György: A genetika fő célja az egészségvédelem

Vágólapra másolva!
Kosztolányi György klinikai genetikus majdnem sportoló lett, de végül mégis az Orvostudományi Egyetemet végezte el Pécsett. Arra figyelmeztet, hogy nemcsak géneket adunk át egymásnak, ezért apáink, nagyapáink tapasztalatait nagy pazarlás lenne figyelmen kívül hagyni. Úgy látja, hogy manapság a különböző generációknak sokkal több közös időtöltésre és nagyon sok beszélgetésre lenne szüksége. A Mindentudás Egyeteme március 27-i előadóját a Vendégszoba látogatói faggatták.
Vágólapra másolva!

Üdvözlöm az érdeklődőket! Várom a kérdéseket elsősorban a tegnapi Mindentudás Egyeteme-előadással kapcsolatban!

Tulajdonképpen mivel foglalkozik egy klinikai genetikus? (John Alvaro)
- Az emberi betegségek között a tisztán genetikai kórokú rendellenességek ugyan ritkák, de minden fejlődési rendellenesség, amivel egy újszülött születik, felkelti a genetikai hiba gyanúját. Ennek gyakorisága kb. 6%. Ezeknek az eseteknek a pontos kórismézése, erre alapozva a családnak nyújtandó genetikai tanácsadás jelenti a klinikai genetikus mindennapos szolgáltatói tevékenységét. Ezenfelül alapvető érdeke a szakmának és valamennyiünknek, hogy a klinikai genetikus kutatásokat folytasson.

Szívbetegséggel születtem, azóta műszívbillentyűm van, ha gyermekvállalásra kerül a sor, mindenképpen keressek fel egy genetikust? (Dinamit@@:)
- Igen. A veleszületett szívhiba kialakulásában szerepet játszanak genetikai hajlamot jelentő tényezők is, ezért önnek az átlagot némileg meghaladó kockázata van arra, hogy gyermeke is ugyanígy szülessen. Ezért igaza van: gyermekvállalás előtt keressen egy genetikai tanácsadót. Ezeknek az elérhetőségét háziorvosa bizonyára meg fogja tudni mondani.

Mi az esélye genetikailag annak, hogy ha a családomban több cukorbeteg van, akkor ez a betegség nálam is jelentkezik? (***Amina***)
- A cukorbetegségnek van gyermekkorban kezdődő és felnőttkorban kezdődő formája. Ezekben más és más a családon belüli ismételt megjelenés kockázata. Függ ez attól is, hogy a családban hány tag érintett, milyen fokú a rokonsági kapcsolat. Mindezekből egy valószínűségi kockázat megállapítható. Konkrétumot genetikai tanácsadóban tudnak szolgáltatni önnek.

Igaz az, hogy a fiú utódok nem örökölhetik apjuk mentális képességeit, csak az anyjukét? Vagy ez csak mítosz? (__SPORT22ME)
- Ez így nem igaz. A mentális képességeket mindkét szülőtől örökölt genetikai tényezők befolyásolják, de természetesen rendkívül fontos a környezet szerepe, arra nézve, hogy egy egyed milyen mentális képességeket fog szerezni. A félreértést valószínűleg az okozza, hogy sok mentális elmaradás mutat olyan öröklődést, ami anyai rejtett hordozás okán fiúkban jelenik meg. Ezért van az, hogy fiúk, férfiak között több a genetikai okú szellemi elmaradás.

A genetika tudományának fejlődésével vajon nem indul el egy újabb embernemesítési hullám? (Lightbringer9)
- A kérdés nem egészen világos számomra: ön hallott már egy embernemesítési hullámról? A genetika tudományának fejlődése - mint minden tudományos technikai vívmány - felhasználható elítélendő és nemtelen célokra is, ez azonban nem jelentheti azt, hogy az emberiségnek le kellene mondania azokról a rendkívüli előnyökről, amelyek a genetikából adódnak az egészségmegőrzés és a betegségekkel szembeni küzdelem területén.

Fotó: Fábián Évi
Az elhízást foghatom a génekre, vagy csak kevesebbet kéne zabálnom? (fater is jó súlyban van) (Rock+Punk)


Ha elöregedik egy társadalom, akkor az kihat-e a génállományra is? (Zontor)
- Nem, már csak azért sem, mert a következő generációknak az ember nem öregsége során, hanem ereje teljében adja át génjeit.

Mi az oka, hogy vannak hemophilia A-sok? (Szupermókuska)
- Ezek is, mint az egygénes betegségek, az élet velejárói. Az ilyen rendellenességek gyakorisága ugyanolyan nagyságrendben van a legszegényebb és leggazdagabb országokban, nem változik koronként. A hemophilia-A a hordozó nők generációin keresztül jelen lehet a családban, és természetesen az érintett férfiak is átadhatják a leánygyermekeiknek.

24 hetes terhes vagyok, és a 16. héten megállapították a trombocytopéniát nálam, holott soha ilyen gondom nem volt. Ez okozhat valamilyen gondot a babára nézve? ()
- Önmagában egy trombocytopénia nem jelent veszélyt a magzatra, természetesen a terhesség további időtartama alatt fokozott ellenőrzés javasolható, ahogy bizonyára az ön esetében is így van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről