Gulyás Csaba: Szerintem a magyarok nem isznak sokat

Vágólapra másolva!
Gulyás Csaba gasztronómiai italszakértő, közismertebb nevén mixer volt az [origo] Társalgójának vendége. A koktélkeverés titkain kívül néhány karácsonyi italrecepttel is megörvendeztette alkoholbarát olvasóinkat.
Vágólapra másolva!

Fotó: Varga Ferenc [origo][origo]: Mit gondol arról, hogy Magyarországot a legpiásabb népnek tartják? (pialafold)
Gulyás Csaba: Szerintem ez nem jellemző, ha jártál már tőlünk keletre, a szomszédos országok sokkal nagyobb teljesítménnyel dicsekedhetnek. Gondolj csak bele, Oroszországban vizespohárból isszák a vodkát! És a megkezdett üveget sem illik elrakni másnapra.

[origo]: Melyik italt kevered a legszívesebben?
Gulyás Csaba: Elsősorban a karibi stílusú koktélok a kedvenceim, a Pina Colada, a különböző puncsok, gyümölcsös hűsítő italok.

[origo]: Melyik a kedvenc italod? (Sziszike12Bp)
Gulyás Csaba: Ez mindig a hangulatomtól függ, de kedvenceim közé tartozik a Mai Tai koktél, imádom a konyakokat és a különleges pálinkákat is. A Mai Tait én háromféle rummal, apricot brandyvel, orgeat sziruppal, limettával, limejuice-szal, cukorral készítem, és mentalevéllel díszítem.

[origo]: Van valami karácsonyi koktélspecialitásod? (Night)
Gulyás Csaba: Érdemes forró vagy lángoló italokkal kedveskedni szeretteinknek, barátainknak, ha érdekel, mondok egy-két receptet. Lángoló impozáns italt készíthetsz, ha egy kis szeszes pohárba egyenlő arányban ebben a sorrendben egy kiskanál segítségével egymásra rétegezed a következő italokat: fehér mentalikőr, Unicum, Captain Morgan rum. Ez a koktél rezgéscsillapított kezeket igényel - mármint a készítése -, és a végén ne felejtsd meggyújtani a rumot.
És egy másik forró ital: a lobogó, forró vizet jamaikai rummal elegyítesz, megcukrozod, és egy kiskanálnyi vajat teszel hozzá. A végén díszítsd fahéjrúddal.

Forrás: --A pontos receptek:
Lángoló koktél receptje (Burning Spike):

Rövides pohár, 1,5 cent fehér mentalikőr, 1,5 cent Unicum, 1,5 cent Captain Morgan 73%-os rum, egy kiskanál segítségével óvatosan egymásra töltve, végén a rumot meggyújtva.

A forró ital receptje (Hot Buttered Rum):
4 centiliter Captain Morgan Black, 1 dl forró víz, ízlés szerint 1-2 kanál barnacukor, a végén egy kiskanálnyi vaj, és fahéjrúddal díszítjük. Hőálló üvegpohárban gőzölögve mutat a legszebben.

Trópusi gyümölcspuncs gyermekeknek:
8 cl narancslé, 8 cl ananász lé, 6 cl grapefruit lé, 1 cl grenadine (gtánátalmaszirup), negyed lime vagy citrom leve, egy-két csepp Angostura - ez lemaradhat, az egészet shakerben néhány jégkockával alaposan összerázzuk és már kész is a fantasztikus piros trópusokat idéző koktélunk. Friss egzotikus gyümölccsel díszíthetjük.