Gyurcsány: Lehet egy jobb országot csinálni

Vágólapra másolva!
Az [origo] Társalgójának vendége szerdán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, aki kormányfői kinevezése után először az [origo]-n vett részt chaten. A rengeteg olvasói kérdés közül a legtöbb az aktuális témákra - a népszavazásra, Ukrajnára, Kovács László EU-biztosi kinevezésére - vonatkozott.
Vágólapra másolva!

Ha engeditek, hogy tegeződjünk, akkor Gyurcsány Ferenc vagyok, sziasztok! Kezdhetjük!

Ön mikor határozta el, hogy miniszterelnök szeretne lenni? Úgy értem ezt, hogy önnek ez már célja volt korábban is, vagy csak amikor a nagypolitika színpadára lépett? (Mcload)

20 évesen azt hittem, hogy egyszer miniszterelnök leszek, később kiröhögtem magam, majd kerestem a helyemet, és augusztus 20-a volt a nap, amikor azt mondtam, elindulok. Hát a végét meg ismeri.

Nem titok, hogy Ön sikeres üzletember volt, magánemberként mindene megvan. Az ilyen emberek Magyarországon - kevés kivételtől eltekintve - próbálnak kimaradni a politikából. Mi vitte Önt mégis erre az útra? Anyagilag biztos nem előrelépés, és szakmailag se hiszem. (Akos)

Igazából csak a jó ég tudja, az őszinte válasz, hogy hajtott a lelkem, mélyen átélem azt a hitet, hogy lehet egy jobb országot csinálni.

Nehéz ma Magyarországon miniszterelnöknek lenni? Gondolta volna, hogy ennyi minden nehezedik a vállára egyszerre? Fel lehet erre készülni? (haklineni)

Időként azt hiszem, hogy nem sokkal nehezebb, mint négy gyerek apjának lenni. Összetettebbek, bonyolultabbak a kérdések, semmi nem fehér meg fekete, senki nem csak ellenséges vagy szövetséges, és vitatható, hogy miként is érhető el a végcél: többeknek tetsző és boldogító ország.

Miért kellett Medgyessy Pétert leváltani? (petne)

Medgyessy Péter lemondott.