ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Sorsdöntőek a baleset utáni első percek
2004. december 21., kedd, 12:36|Utolsó módosítás: 2004. december 21., kedd, 13:00

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Vendégünk volt dr. Krivácsy Péter aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, az Országos Mentőszolgálat, a Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Alapítvány orvosa, a Léghajó program vezetője. A Társalgóban elmesélte, hogy milyen gyakorlati ismereteket nyújtanak szülőknek, nagyszülőknek azokra az esetekre, ha a gyerekkel igazán nagy baj történik. Arra is válaszolt, hogy mire jó a légzésfigyelő monitor és hogy mekkora jelentősége lehet a gyors szülői segítségnek.


Hogyan előzhettem volna meg a bajt? 1/3. oldal >>

Forrás: [origo]
Ajánlat
Pánik helyett segíts magabiztosan!
Te is megtanulhatod, hogy mit tegyél, ha a gyermekeddel nagy baj történik, például félrenyel vagy kruppos lesz.

Sziasztok, ha arról szeretnétek információt, mit kell tenni betegségek, balesetek alkalmával, amikor azonnali beavatkozásra van szükség, amíg a mentő kiér, akkor kérdezzetek bátran!

- Mi az a Léghajó program? (Zaxxon)
- A Léghajó programot azzal a céllal hoztuk létre, hogy leendő és gyakorló szülőknek segítsünk azokban a nehéz helyzetekben, amikor a gyerekükkel nagy baj történik. Szülőknek, nagyszülőknek oktatunk olyan technikákat, trükköket, amelyekkel súlyos-életveszélyes helyzetekben segíthetnek saját gyereküknek.

- Melyek azok a bajok, amiket a józan eszével nem tud megoldani egy szülő? És mik azok a technikák, amiket meg tudnak tanítani nekik? (eliska_kukova)
- Egy példát említenék: félrenyelés esetén sokan ma is fejjel lefelé lóbálva szeretnék eltávolítani az idegen testet, ami veszélyes dolog, bár logikus. Az idegen test eltávolításának technikája például olyan, amit érdemes a gyakorlatban megtanulni. Talán a legfontosabb mégis az újraélesztés technikájának gyakorlatban való elsajátítása. Ez elméletben nem működik, csak ha speciális babákon gyakorolja be valaki. A kurzusunkon egyébként hallhatnak a lázról, a kiszáradásról, kruppról, csecsemőkori légzészavarokról, mérgezésekről, balesetekről is.

- A Léghajó programnak van valamiféle hírlevele vagy internetes megjelenése? Vagy ez csak telefonon keresztüli információadásról szól? (cool)
- Van egy honlapunk, ezen lehet részleteket olvasni rólunk, programjainkról. Ezenkívül gyógyszertájékoztatót, kvízt és a gyakori kérdésekre adott választ is lehet olvasni a honlapon.

- Hány éve működik ez a program? (kispataki_csaj)
- Januárban leszünk egyévesek. A Léghajó ötletét az inspirálta, hogy mind az intenzív osztályon, mind a budapesti gyermekmentőn sokszor kerültem olyan helyzetbe, hogy egy-egy nagybeteg gyermek szülei azt kérdezték, hogy lehetett volna ezt elkerülni, mit kellett volna másképp csinálni. Ezenkívül szüntelenül tapasztalom, hogy a szülők jelentős része nincs tisztában alapvető egészségügyi fogalmakkal, például nem tudnak helyesen lázat csillapítani, még mindig nagyon népszerű a priznicelés, ami nagyon kellemetlen, és nem is hatékony.

- Hogyan kellene helyesen lázat csillapítani kisgyereknél? (zakka)
- Először mindig gyógyszeresen, csecsemőknek a kúpokat javasoljuk, nagyobb életkorban a szirupok, tabletták is jól működnek. Ha nincs hidegrázása a gyermeknek, akkor hűtőfürdőt lehet még végezni, ennek titka, hogy nem szabad túl hideg vízbe tenni a gyereket, és csak nagyon lassan szabad hűteni a vizet.

- Ez a program csak Pesten működik, vagy máshol is? (SajtosSakal)
- Jelenleg két kurzusunk van, melyek egymástól függetlenül is értelmezhetőek, elvégezhetőek. A Léghajóval természetesen további terveink vannak, most dolgozunk újabb kurzuson, amelyet kifejezetten az első gyermeküket váró szülőknek szánunk. Nagy vágyam, hogy egyszer gyerekeket tanítsunk az újraélesztés technikájára és az alapvető alapszintű sürgősségi ellátásra.


1/3 következő oldal >>

1. Hogyan előzhettem volna meg a bajt?

2. A szakszerű és gyors segítség életmentő lehet

3. Sok gyerek feleslegesen kerül kórházba, és van aki túl későnKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor