ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Lékó Péter fél az IQ-teszttől
2004. február 5., csütörtök, 16:51|Utolsó módosítás: 2004. február 5., csütörtök, 19:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Lékó Péter pár hete Wijk aan Zee-ben veretlenül lett második, most pedig már a szeptember 25. és október 18. között rendezendő, Kramnyik elleni világbajnoki döntőre készül. A magyar sakknagymester ellátogatott a Társalgóba, ahol elmondta, 2003-ban elért linaresi sikerére a legbüszkébb, és örült a Legsikeresebb fiatal kitüntetésnek is, bár váratlanul érte. Azt nem tudja, mennyi az IQ-ja, pedig jó matekosnak és felkészültnek tartja magát. Legfőbb támasza és segítője a felesége, aki szintén sakkcsaládban nőtt fel, és ezúttal is elkísérte a fiatal sportembert.


Két hadvezér szellemi párbaja a sakktáblán 1/3. oldal >>

Fotó: Fábián Évi
[origo]
Ajánlat
Lékó Péter: Ismét optimista vagyok
A Corus torna a számok tükrében
Wijk ann Zee: Lékó kiremiz-te Kramnyikot és második
Linktár
Lékó Péter-linkek
Sakklinkek

- Szevasztok, itt vagyok, jöhet mindenféle kérdés, ne kíméljetek! :)

- Hello! Napi hány órát szoktál edzeni? (Wolfer)
-
Átlagosan 6-8 órát, de hogyha nagyon intenzív a felkészülés, akár 8-10 órát is. Főleg most, Linares előtt. Mostantól nagyon keményen fogok edzeni.

- A Lékó, Polgár, Almási trióhoz szerinted melyik három sakkozónknak kellene csatlakoznia a következő sakkolimpiára (válogatási elvektől függetlenül)? (azizihabibi)
- Ebben az évben nélkülem kell hogy, helytálljon a válogatott a sakkolimpián, mert pont ütközik a Kramnyik elleni világbajnoki döntőmmel. Így már négy hely van a válogatottban, és a fiatal tehetségeknek nyilván több lehetőség jut, hogy ők is bizonyíthassanak. Ettől függetlenül nagyon sajnálom, hogy nem tudok részt venni a versenyen, de úgy érzem, hogy még annál is nagyobb feladat vár rám.

- Gyerekkora óta szereti, és ha igen, akkor nem unta még meg a sakkot? Vagy ez egy olyan dolog, ami egy életre leköti? (meruska85)
-
Hétévesen kezdtem, és azonnal beleszerettem a sakkba. Igazából kilencéves koromban kezdtem el a nagyon intenzív készülést, ami azt jelenti, hogy onnantól kezdve már napi 6-8 órát sakkoztam. Azt nem mondhatom, hogy mindig nagyon élveztem ezeket a kemény edzéseket, de tudtam, hogy nagyon fontosak, és ezért mindig elővettem a tartalékokat. Mert csak rengeteg munkával lehet nagy eredményt elérni.

- Gratulálok a sikereidhez, mikor határoztad el, hogy sakkozó leszel? Milyen képességek kellenek ehhez? (ikork)
Kilencéves koromtól lettem magántanuló, ami azt jelenti, hogy nyilván nagyon komoly elképzeléseim voltak a sakkpályafutással kapcsolatban. Ilyen fiatalon persze nem lehet tisztán látni, mi kell ahhoz, hogy az ember világklasszis lehessen. Természetesen a tehetségen kívül - ami elengedhetetlen, de messze nem elegendő - nagyon nagy kitartás, szorgalom kell, és még rengeteg minden, amit felsorolni is nehéz. A bökkenőket és bukkanókat általában az út alatt tapasztalja meg az ember. :)

- Melyiket tartod a legnagyobb sikerednek, illetve kudarcodnak? (ikork)
- Szerencsére sok nagy sikerem volt, a legnagyobbat nagyon nehéz kiválasztani, mert minden egyes periódusnak megvolt a maga nagy sikere. 14 évesen lettem a világ legfiatalabb nagymestere, utána a világbajnoki jelöltség 2002-ben, 2003-ban pedig a linaresi, minden idők egyik legerősebb versenyén való győzelem - Kaszparov, Kramnyik és Anand előtt. Ez talán a magyar sakkozás legnagyobb egyéni sikere.

- Egy sakkozó felkészülése hogy néz ki? Helyet kap a fizikai erőnlét fejlesztése is? (ikork)
-
A mai modern sakkozás elképzelhetetlen nagyon jó fiizikai felkészültség nélkül, én imádok sportolni, a napi 6-8 órás edzés mellé mindig beiktatok legalább 1-1,5 óra sportolást. Kedvenceim közé tartozik a foci, tenisz, fallabda és mostanában a bowling is.

- Hogy néz ki egy parti, hogy épül fel egy verseny? (ikork)
-
Két hadvezér szellemi párbaja a sakktáblán mint harcmezőn. A saját terveink megvalósítása, a másik elképzelésének keresztezése. A játszma megnyitásból, középjátékból és végjátékból áll össze, a megnyitást általában már otthon nagyon jól előkészítik a versenyzők, a középjáték és a végjáték viszont már tábla melletti számolást igényel. Ennek a lényege az intuíció, a kreativitás, megbirkózni a játszma tétjével, feszültségével, megőrizni hidegvérünket a legkritikusabb pillanatban is, tehát összetett feladat.

Fotó: Fábián Évi
- Egy gyerek hol tud elkezdeni sakkozni, főleg ha vidéki? (ikork)
-
Én is szegedi vagyok, és valóban nem egyszerű vidéken. Fontos, hogy az ember a saját városában vagy körzetében találjon egy jó edzőt, aki felfigyel a tehetségre, és elkezdi támogatni ezen az úton, mert egyedül nagyon nehéz. Manapság már a számítógép segítségével könnyebb elkezdeni az edzésmunkát, de nagyon fontos, hogy legyen egy szakmai irányító, aki megadja a helyes útmutatást, hogy mégis tudja a sakkozó, hogy merre induljon és merre visz az út.

Melyik ellenfeled okozta eddigi mérkőzéseid során a legnagyobb meglepetést? (LonesomeCowboy)
- A legnagyobb párharcokat Kaszparovval és Kramnyikkal vívtam. Nagyon jól felkészült játékos vagyok, ezért nagyon nem tudnak meglepni, de nekem sem könnyű.

- Van-e sakkban valamiféle edző/edzésterv? (Griff)
-
A sakkban csak edző és edzésterv létezik, ez alapján dolgozunk, konkrét versenyre való készüléskor az edzés 95%-a csak megnyitási felkészüléssel telik, megpróbáljuk a várható ellenfelek gyenge pontját megtalálni. Ők ugyanezt teszik, ezért sokszor előfordul, hogy kölcsönösen meglepjük egymást.


1/3 következő oldal >>

1. Két hadvezér szellemi párbaja a sakktáblán

2. Másfél éve várok már a világbajnoki döntőre

3. Minden okom megvan arra, hogy boldog legyekKüldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor