ok.hu
Katalógus


magyar színészek


filmek


magyar együttesek


sportolók


külföldi színészek


politikusok


magyar énekesek


külföldi együttesek


Linkek


Inside zenekar


Kiss Gergő


Lakatos Márk


Tankcsapda zenekar


Emil.RuleZ!


Bëlga


Fresh


KFT zenekar


Palik Dakar Team


Sziámi zenekar


Animal Cannibals


Zsédenyi Adrienn


Szabics Imre


Ákos


Bódi Sylvi


Amorf Ördögök


Himalája-expedíció


NEO együttes


Stahl Judit


Eszenyi Enikő


Szentpéteri Csilla


Gyorskeresés

[origo] klikkbank
pénzügyi chatsorozat


Kerezsi Tibor


Vámosi-Nagy Szabolcs


Borza Gábor


Kupa Mihály


Felcsuti Péter


Távközlési piac: az idő hozhat megoldást
2003. december 5., péntek, 10:42|Utolsó módosítás: 2003. december 5., péntek, 13:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az internethasználat terjedésének jelentős gátja a vonzó tartalmak és szolgáltatások hiánya, valamint az idegennyelv-tudás alacsony szintje - véli a Számalk volt elnöke. Havass Miklós internetről, szoftverekről, felsőoktatásról a Társalgóban.


1/4. oldal >>

Forrás: [origo]Havass Miklós: Sok szeretettel köszöntöm a chatszoba résztvevőit, és várom kérdéseiket a számítógépekkel vagy az információs társadalommal kapcsolatban.

Mit illik tudni Önről? Munkahelyek, végzettség, jelenlegi elfoglaltság... (drumlin)
- 1963-ban végeztem mint matematikus-informatikus, talán az én évfolyamon volt az egyetlen, ahol informatikusokat képeztek, és ez Szegeden történt. Az első nyugati számítógép mellett (National-Elliott) helyezkedtem el, és itt mindenféle alkalmazási feladatot oldottam meg.

Az első magyar gyártmányú számítógépek idején ezeknek a gépeknek az operációs rendszereit, fordítóprogramjait készítettem csoportommal, osztályommal együtt, idővel szoftvertechnológiával foglalkoztam, szoftverexporttal. Jelen pillanatban az információs társadalom kérdései érdekelnek. Fél éve vonultam vissza a Számalk elnöki posztjáról.

Mit gondol a felsőoktatás informatikai képzéséről? Tényleg a legjobbak között vannak a magyar programozók? (drumlin)
- A magyar felsőoktatás átalakulóban van, az utóbbi időkben kettős folyamat látható: egyrészt létszámban nagyon kibővült, másrészt mélységében lelaposodott. Ezt úgy is tudnám mondani, hogy az egészen kiválók számára nem ad annyi teret és késztetést, mint amit szívesen elképzelnék, de azt is jelenti, hogy a tömegek számára ad valamilyen szintű ismeretanyag elsajátítását.

Ami a magyar programozókat illeti, itt meglehetősen széles réteg képzésére kerül sor, vegyes színvonalon, vannak jó tehetségeink, vannak közepes vagy gyenge tehetségű embereink is. Általános tapasztalatom, mint olyan embernek, aki sok évtizeden át a magyar szoftverexport irányításában tevékenykedett az, hogy nagyon sok tehetséges emberünk van, jó képzettséggel, korszerű ismeretekkel, ami hiányzik, az a szervezettség és a csoportban való együttműködésnek a készsége. Ez utóbbi különösen igaz akkor, ha itthon dolgozunk, külföldön az ottani szabályok általában segítenek a csoportba való beilleszkedésbe. Sok helyről hallottam viszont azt, hogy az invenciozitása a magyar programozóknak egészen kiemelkedő.

A Műegyetem dékánja a chaten

Dr. Arató Péter a BME infokarának dékánja járt a Társalgóban.


"Informatikusokra mindig szükség lesz"


Ön szerint a mai fiatalok túl vannak terhelve? (Sarahgirl15)
- Én azt gondolom, hogy a mai fiatalok túl is vannak terhelve és nincsenek is eléggé leterhelve. Az emberi tudás olyan nagymértékben megnövekedett, hogy még nem tudunk elég ügyesen szelektálni és nem tudjuk elég ügyesen kiválogatni azt a szükséges részt, amelyet egy diáknak tudnia kell.

Emiatt azt hiszem, hogy túl sok tananyag kerül leadásra, és azt hiszem, hogy kevés idő marad a begyakorlásra, a jártasságok megszerzésére. Pl. aggasztó, hogy az egyetemre került embereknek mennyire romlik az egyszerű írásértése és írástudása. Másrészt úgy gondolom, hogy a hallgatók nincsenek eléggé leterhelve abban az értelemben, hogy többet lehetne tőlük kérni és várni, úgy hogy ők saját maguk aktív, esetleg csoportos aktív munkával készítsenek el feladatokat és érezzék meg a munka szépségét.

Milyen alaptudást kell elérnie egy ma átlagos diáknak, hogy tudja tartani a haladást a korral? (fatboyslim)
- Azt gondolom, hogy egy középiskolai diáknak jártasság szintjén kezelni kell tudni a számítógépet és a legelterjedtebb operációs rendszereket és keresőrendszereket . Egyetemi szinten azt gondolom, hogy a legfontosabb az, hogy az adatbázisokban való eligazodást tudják a diákok.

Mit ért a "legelterjedtebb operációs rendszereken"? (fatboyslim)
- Ezzel kapcsolatban éles vita van, én magam azt gondolom, hogy pillanatnyilag a Microsoft rendszerét kell tudni. Nem annyira a jósága, mint az elterjedtsége az oka annak, hogy mint egy közvetítőrendszert ezt el kell fogadnunk.

Természetesen tudom azt, hogy sokan ezzel szemben a nyílt rendszerek mellett kardoskodnak, nemrégen olvashattuk azt, hogy pl. a kínai állam elhatározta, hogy ő azokat fogja használni, szemben a Microsofttal. Az országuk mérete miatt ezt elvileg meg is tehetik, a kísérlet sikere azonban számomra még kérdéses.


1/4 következő oldal >>

1. Távközlési piac: az idő hozhat megoldást

2. Telekom-piac: az idő hozhat megoldást

3. Az internetes kultúra beszivárog a nyelvbe

4. "A KFKI és a Portocom két eltérő eset"Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva


2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000

Zagar
együttes
November 6-án (csütörtök) 14.00 órakor