35. Nagy Edit - Gainesville, Egyesült Államok

Vágólapra másolva!
Új, iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma a floridai Gainesville-ből válaszol Nagy Edit.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
A Floridai Egyetemen magyart tanítok. 2004 óta élek Floridában a családommal együtt, előtte Észak-Carolinában laktunk. 2001-ben jöttünk Amerikába, eredetileg két évre, hogy a férjem megnézhesse, hogy hogy csinálják itt a tudományt és hogy maga is hozzátehessen egy kicsit ehhez. Én ekkoriban a karrieremet a konyhában építettem, ami a könyvtárak és a levéltárak után valóban nagy váltást jelentett. Akartam én más munkát is, de valahogy a bölcsészdiplomám után nem volt nagy kereslet. Egészen addig, amíg meg nem születtek az ikreink, mert a szülés után három héttel csöngött a telefon, hogy valahol, valaki kapott egy példányt a néhány évvel ezelőtt szétküldött önéletrajzomból, és lenne egy állás, ha elfogadnám.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A várost, ahol élünk, igazából Gainesville-nek hívják, szemben a wiw által választható város (Jacksonville) helyett, amitől egyebként kb. másfél órára van. Gainesville ugyan Floridaban található, de ez a Florida egy kicsit más, mint amit általaban otthonról elképzelünk. A napfény ugyan itt is megvan, de a homokos tengerpartig 100-200 km-t autózni kell. Ez itt a mocsaras Florida, és ami ezzel együtt jár: gazdag növény- és állatvilág. Például sok az aligátor. Ennek megfelelően "Gator"-nak hívnak majdnem mindent. Még az egyetemistákat is. Gainesville ugyanis leginkább arról híres, hogy itt van a University of Florida. Az otthon szinte ismeretlennek számitó egyetem itt, az Egyesült Államokban igen jól ismert. Méreteiben az ország harmadik-negyedik legnagyobb egyeteme kb. 40 ezer diákkal. Az egyetem diákjai és sportolói a Florida Gators nevet viselik. A focicsapat 1996-ban és 2006-ban is megszerezte a National Championship címet, a kosárcsapat pedig, 2006-ban és 2007-ben is országos bajnok lett. Ezek itt nagyon fontos dolgok!

(Magyarok természetesen itt is vannak: egy magyar fiú az egyetemi úszócsapatban; egy magyar lány pedig a teniszcsapatban játszik.)

Ugyancsak itt, az egyetemen fejlesztették ki a Gatorade nevű sportitalt, ami szintén nagyon népszerű az amerikaiak körében.

A Gatorokon kívül meg kell még említeni, hogy a városban sok a hippi. A 70-es években legalább annyira jelentős helynek számított a hippiknek Gainesville és az egyetem, mint a nyugati parton Berkeley. Innen indult útjára Tom Petty and the Heartbreakers, és itt élt egy ideig River Phoenix is.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Egész évben süt a nap. Időnként rácsodálkozom arra, hogy hogy van az, hogy itt a városban van egy csomó ún. Public Park teniszpályával, játszótérrel, piknikező stb. résszel. Nem kell zárni, mégsem jut eszébe senkinek, hogy elvigye vagy megrongálja a hálót, a hússütőt stb. Ugyanez igaz a nyitva hagyott autóra is. Nem kell hivatalos dolgokra minimum három pecsétet beszerezni, és a legtöbb ügyes-bajos dolgokat telefonon, ill. interneten el lehet intézni.

Miben rosszabb?
Egy átlagos amerikai kisvárosban nem lehet sétálni. Az itt élők nem értik, hogy mire való a járda, így nem is építenek sokat belőle. Ha van járda, az újabb bonyodalmat okoz, mert az autósok nem ismerik a gyalogos, biciklis fogalmát, és sajnos sokszor nem ismerik fel őket (még a zebrán sem!). Ugyancsak nem értik a tömegközlekedést. Óránként indítják a városi buszokat egy-egy útvonalon. A buszmegállók meg kb. 20 méterenként vannak, így például autóval az egyetem 15 perc, ugyanez, ugyanazon az útvonalon busszal 45 perc. És nincs forgalom!

Mi hiányzik Magyarországról?
Túró Rudi és az összes csokoládé, ami egy átlagos magyar közértben kapható. És a finom sütemények is. Ezenkivül még az egyetemi éveim és az akkori napirendem.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Általánosságban az amerikaiak praktikus és problémamegoldó gondolkodása. Ha felmerül valami probléma, akkor igyekeznek valamiféle megoldást találni rá. Ha nem működik, akkor át merik gondolni, és ugyanilyen tempóban igyekeznek új megoldást találni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Az összbenyomás - és áltában ez van a fejünkben -, hogy Amerikában magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon. Szerintem ennél egy kicsit árnyaltabb a kép. Itt Gainesvilleben például, a város nyugati részén tényleg nagyon szép házakat, lakónegyedeket látni. Az egyetemisták is örömmel száguldoznak a részletre vett új autóikkal. A hitel egyébként is alapeleme a kultúrának. Nem tudom, hogy egy átlag amerikai diplomás pályakezdő házaspár mennyit tud félretenni egy havi kereséből, de az az érzésem, hogy nem sokat: hitelre vesz házat, autót, mosógépet, home theatert, bútorokat stb. Ráadásul ott van a diákhitel, amit egyetemi éveik alatt tandíjra vesznek fel, és ami iskolától függően több tízezer dollár. Ezek részleteit szintén vissza kell fizetniük. Abban sem vagyok biztos, hogy nagyon élvezik az életet. Évente átlagosan 10 nap szabadságuk van, de sokan azt sem használják fel. A város keleti felében pedig egyenesen elképed az ember: Ez Amerika? Sokan laknak ún. mobile-home-okban (konténer), és nagyon sokan élnek igazán nagy szegénységben. És ez nem csak Gainesville-ben van így.

Mennyibe kerül egy kávé?
Nem kávézom, de azt hiszem, egy dollárért (180 forint) már lehet venni az automatából. Persze itt a magára valamit is adó Starbucksban kávézik, de sajnos nem ismerem az ottani árakat.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
A belvárosi árakat nem ismerem, de úgy gondolom, hogy kb. 1000-1500 dollárt (180 000-270 000 forint) kérhetnek el egy kétszobás lakásért. A belváros egyébként, az Amerikában megszokotthoz képest, meglepően lakott, tele van szép viktoriánus házakkal.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Egy éve édesapám megkérdezte, hogy mennyi a fizetésem, majd kicsit csalódottan azt mondta: "Ja! Ennyit már itthon is lehet keresni!" Más kérdés, hogy talán nem tanárként. De ha az lenne a munkánk otthon, amit itt csinálunk (tanítás+kutatás), akkor, azt hiszem, nehezen tudnánk ugyanezt az életet élni. Ugyanakkor az otthoni barátaink többségének is van családja, állása, autója, lakása vagy háza stb., tehát az itteni körülményeket talán már otthon is meg lehet teremteni. Az összehasonlítás azért is nehéz, mert itt egy vidéki kisvárosban élünk, otthon pedig valószínűleg Budapesten élnénk. A nagyvárosi élet itt is drágább, mások az igények, a lehetőségek és a fizetések is.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Elméletileg igen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mosolygósabb. De ezt, gondolom, már mások is megírták. Az elején nagyon furcsa volt, hogy mindenki széles mosollyal fogadott bennünket, akárhova beléptünk, ill. vadidegen emberek köszöntek. Állitólag ez tipikus déli mentalitás. Igen, ez felszínes, és nincs mögötte igazi érdeklődés a másik iránt. De azért összességében ez a hangulat mindenütt jelen van. Mégiscsak jobb egy olyan munkahelyre bemenni dolgozni, ahol jó a hangulat még akkor is, ha a tudjuk, hogy a háttérben megy az egyéni nyomulás.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Hogy az egyetemen megszorító intézkedések vezettek be és hogy jövőre emelni fogják a tandíjat.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A szavazók kérdéseket tehettek fel az elnökjelölteknek, ha volt kamerájuk és internetkapcsolatuk.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Gatorfootball- vagy kosárlabdameccs-nézés (tv-ben vagy a stadionban). A férjemnek a vitorlázás, nekem lakberendezés, a gyereknek a lakás szétszedése. És gyakran járunk a tengerpartra is.

Visszajössz?
Ezt szoktuk mondani.

<