99. Pálos Karina - Amszterdam

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra. Ma Amszterdamról mesél Pálos Karina.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Gyerekként éltem Hollandiában kilenc évet a szüleimmel. Régóta szerettem volna visszajönni, és januárban végre összecsomagoltam. Itt egy animációs stúdiónál vagyok gyakornok és mindenes, illetve idegenvezetek.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
A nép: a holland egy józan, puritán és önálló nép. Korrektek, bár nyílván megpróbálnak kizsákmányolni, kereskedőnép. Nyitottak, nincs például függöny az ablakokon (este azért néha behúzzák a sötétítőt) és emiatt ismered a szomszédaidat, és kialakul egyfajta bizalom. Nem kendőzik el a lányokat sem az ablakokban, mert hát úgyis mindenki tudja, akkor mit maszatoljanak? Különben is ez a legjövedelmezőbb turistalátványosság. Az ország: alapszabály, hogy a rendszernek olajozottan kell működnie. Hollandia akkora, mint a Dunántúl, de négyszázan laknak egy négyzetmétert, vagy negyvenféle dialektusban beszélik a nyelvet, és a lakosság ötöde külföldi, tehát muszáj toleránsnak lenni. Ugyanakkor a saját határaidon belül azt csinálsz, amit akarsz, az már rád van bízva; így ha gondolod, szívhatsz is. Bár a gombát most be fogjak tiltani. A város: Amszterdam gyönyörű, kicsi, bebiciklizhető, régi, rendkívül hangulatos, és mindig történik valami az utcán is. Kiraknak egy zongorát, hogy játsszon a nép, vagy szembejön három mikulás, akik kisfilmet készítenek magukról. A mentalitás: nem nyavalyoghatsz, magadon kell segítened, de ha nem megy, csak akkor segítenek. Nem viselik el, ha valaki többre tartja magát másnál - a pápát gyakorlatilag kikergették az országból, amikor egyszer '85-ben látogatóba jött, mert hát: mégis kinek képzeli magát? A királyi családot szeretik, de azokat is halandónak tekintik.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Optimistább és szabadabb. A helyén kezelik a dolgokat, mindent a józan paraszti észnek vetnek alá.

Miben rosszabb?
Az, hogy nem Magyarország. Meg hogy mindent a józan paraszti észnek vetnek alá. És hideg van, és esik. A lakások legnagyobb részében egy üveglap az ablak, és egy kósza kályha a fűtés, ami azért meredek.

Mi hiányzik Magyarországról?
A nyelv főleg. Meg Budapest. A nagyszerű kultúránk. Meg ami itt nincs: presszók, restik, posztszocialista életérzés, kerthelyiségek, magyar (rajz-)filmek, Balaton és rekkenő hőség, hogy már megint melyik politikus mit hazudott és ki is mondjon le, a panelsámánok etc. Meg nyílván barátok, család.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Ez az élet. Meg ez a nyelv, ez az irodalom, ez a közhangulat, és barátok. Ami csak itt van: elképesztő felhők, drop (medvecukorkájuk), a rengetegfajta étel, fűszer, a sarki török pék és a kínai közért, a lányok az ablakban, hogy megoldhatók a problémák. Az ötletesség, a kreativitásuk.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
A hollandok kevesebbel is megelégszenek. Azokat a ruhákat, amelyeket az anyám azonnal lerángatna rólam, itt még évekig nyugodtan hordják. Nem kell, hogy új és hibátlan legyen valami, csorba bögréből ugyanolyan finom a kávé. Nem látni, hogy ki gazdag, például. Ugyanannyiból ők többet hoznak ki; megbecsülik, amijük van, spórolnak, nyereséget termelnek. Ennyivel jobb itt az életszínvonal.

Mennyibe kerül egy kávé?
A tejeskávé, amit "tévesen elkészített" kávénak hívnak (koffie verkeerd) 1,75-3 euró (438-750 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. három hónapba, jelentős stresszbe és 750-2000 euróba (185 500-500 000 forint), ha nem akarsz rajta idegenekkel osztozni. Nehéz szállást találni Amszterdamban, főleg ha az embernek igényei vannak.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Gyakorlatilag háromnapi munkából el tudnám tartani magam, ha nem lennének extra kiadásaim. Az itteni albérletek színvonala, vagyis az életkörülmény a magyaroké alatt van. Viszont ha a közhangulatot is körülménynek tekintjük, akkor az itt jobb.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Csinálhatnám, de nem lenne ugyanaz.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Mindenki igyekszik elviselni a másikat. Átengednek a zebrán, mosolyognak, tréfálkoznak, kikerüljük egymást, ilyenek. Viszont nem egyszerű ennyi kultúrával.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Mindenki leginkább a maga dolgával foglalkozik. Arról beszélnek, hogy ki mit csinál és mivel foglalkozik, vagy mit tervez. Hogy Utrechtben alig mentek el szavazni a polgármester-választásakor.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy Doris Lessing kapta meg a Nobel-díjat.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Ha süt a nap, akkor mindenki kirohan a szabad ég alá. Átlagos hétköznapon leginkább egymásnál vacsoráznak, ez a barátkozás fő formája. A többi szabadidős tevékenység gyakorlatilag ugyanaz, mint máshol. Mozi, sport, kiállítás, kirándulás, kávézás.

Visszajössz?
Egyelőre jól érzem itt magam.

<