55. Balogh Attila - Sanghaj

Vágólapra másolva!
Az  iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Sanghajból válaszol Balogh Attila.
Vágólapra másolva!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Magyarországon '93-'94 telén konkrétan összeomlott az életem. Ha akkor nem jövök el otthonról, az kb. egyenlő lett volna egy önpusztítással. Nem volt más választásom, mint elmenni Budapestről - az már csak a véletlen műve, hogy legközelebb (a legtávolibbak közül) Sanghajban volt helyem, ahová az öcsém invitált, véletlenül épp akkor. Talán predesztináció volt.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Gyere ki, és nézd meg! Nagyon sokszor nagyon sok mondatban bemutattam már a várost az otthoni ismerősöknek, de igazából soha nem sikerült. Az öcsém négy éven keresztül próbálta bemutatni nekem Sanghajt levélben, telefonon, beszélgetések során, de amikor megérkeztem ide, egészen más benyomások értek, mint amit összeraktam magamnak. Sanghaj (és Kína) csak testközelben ismerhető meg.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Magyarországon utoljára egy retkes albérletben laktam, egy ágy-háttámlán aludtam, és konkrétan éheztem.
Mindez 14 éve volt, nem hiszem, hogy érdemes lenne összehasonlítást végezni. Jelenleg egy korrekt lakásban lakom, széles franciaágyon alszom. Mindenesetre az Eszék utca jobban tetszett, mint a Zhenning Lu, de nem tudok betelni azzal, hogy mióta beköltöztünk a városba (előzőleg jó tíz évig kb. külvárosban laktunk), négy éjjel-nappali bolt van százméteres körzetben, éttermekből számtalan, a belvárosi helyek tíz percre, az irodánk 18 perc sétára. Itt lélegzik a város körülöttem, ismetelhetetlen élmény.

Miben rosszabb?
Semmiben. Mármint ha életminőségre gondolsz. Amúgy nagyon sok szempontból.

Mi hiányzik Magyarországról?
Inczy, barátok, család, Debrecen. Töltött káposzta, túrós csusza, disznótor. Kék ég, felhők. Szalmaillat, "tanyázás", trágyaszag. Cseresznye, meggy, ribizli, málna. Kutyák. Hely (sok hely), magány. Európa közelsége, az európai kultúra/civilizáció, előzékenység, udvariasság. Horgászás a Hortobágyon. Satöbbi.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Szabadság, távolság, lehetőségek. Az, hogy részese lehetek annak, ami itt folyik - és ami néha földühít.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Definíció és társadalmi osztály kérdése. Nincs stabil viszonyítási alap az otthonihoz képest, túlságosan nagy a szórás itt Sanghajban. A középosztály benyomásaim szerint sokkal jobban él, mint odahaza, de ez csak Sanghajra és egy szűk rétegre vonatkozik.

Mennyibe kerül egy kávé?
10-50 jüan között (260-1300 forint). A kávé - lássuk be - nem tradicionális kínai ital, miszerint a kávézás intézménye leginkább a nagyzolás kategóriájába esik jelenleg.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Attól függ. 300 dollár (55 500 forint) és 3000 dollár (555 000 forint) között bármi.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nem tudom. 13 éve élek itt, és igazából soha nem érdekelt, hogy milyen körülmények között élek. Valószínűleg jobb körülmények között élek, mint odahaza élnék.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Nem valószínű. Mármint csinálhatnám, csak nem tulajdonosként (magam uraként). Utoljára kb. 15 éve volt főnököm, nem hiszem, hogy képes vagy hajlandó lennék betagozódni egy mai magyar IT-cégbe.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Pozitív, inspiráló. A magyarországi közhangulat semmiféle szempontból nem vonz. Kivárom, amíg legyilkolja egymást a két vezér, talán utána születhet valami progresszív irányzat - bár ezt kétlem. Magyarország belefullad a politikai gyökerű korrupcióba. Kínában is virágzik a korrupció persze, de itt legalább nem váltják egymást a hiénák négyévente. Egyszóval itt nem mindennapos téma az, hogy ki mit lopott, mindenki megy a dolgára, csinálja az üzletét, halad, mozog a város - mindenki megpróbálja lopni a magáét, nem azon gyököl, hogy a nagyfiúk mit és hogyan loptak. Van miből. Odahaza csak depresszióval találkozol, bárhová mégy.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Üzlet.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Fogalmam sincs.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Utazás, vacsorázás az ismerősökkel-üzletfelekkel, kocsmába járás, mozizás otthon (kalóz DVD-k), csajozás-pasizás.

Visszajössz?
Idővel. Talán. Esetleg. Mindenesetre egyszer haza fogok menni, de hogy nem mostanában, az biztos. Talán akkor, amikor a Fidesz és az MSZP történelem lesz, és végre értelmes, szakértő emberek irányítják Magyarországot. Elképesztő, ami otthon folyik, amióta eljöttem. Még csak érintőlegesen sem vagyok hajlandó részt venni ebben a pokoltáncban.

<