[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] nagyvilág> !ALROVAT_NEVE

Blog
Fórum
[origo] mobil
Utazás
Videa
iWiW
Szótár
Iratkozzon fel RSS-csatornáinkra
hirdetés

72. Czimmermann Péter - Vancouver

2007.09.11., 4:54|Utolsó módosítás:2007. 09. 11., 4:53|

Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Rio de Janeirótól Tallinnig minden iWiW-felhasználónak ugyanazokat a kérdéseket tesszük fel, bízva abban, hogy válaszaik nyomán kiderül: hogyan változnak az életkörülmények városról városra.  Ma Vancouverből válaszol Czimmermann Péter.

Forrás: [origo]

Czimmermann Péter - Vancouver

JÁTSSZ ONLINE!

Hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Az MTA SZTAKI-ban kezdtem pályafutásomat és egy amerikai piackutató-szoftvercégnek készítettünk internetes alkalmazásokat. Vancouverbe a cég developer exchange programja (fejlesztő csereprogram) keretében érkeztem, majd három kéthónapos túra után, mivel nagyon tetszett a város, úgy döntöttem, ideköltözöm, így idén március óta közvetlenül az itteni irodában dolgozom.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz?
Vancouvert immár sokadik éve a világ legélhetőbb városaként tartják számon, ami főleg a tömegközlekedésnek, a jó bűnügyi statisztikáknak és a rendkívül kedvező cégalapítási lehetőségeknek köszönhető. Nehéz az egész országra általánosítani azt, amit itt tapasztalok, de alapvetően a kanadaiak befogadóak és viszonylag liberálisak. Érzésem - és többek elmondása - szerint Vancouver kilóg az észak-amerikai metropoliszok sorából. A magam részéről csak Észak-Amerika Amszterdamjának szoktam hívni a várost - igaz, nincs közvetlen tapasztalatom a többi környékbeli nagyvárosról. Maga a városkép és a közvetlen környék magávalragadó, a várost kettészeli a Fraser folyó és a Burrard Inlet, amelynek északi partján 1000 méter magas hegyek húzódnak.

Miben jobb a hely, ahol most élsz, mint az, ahol Magyarországon laktál?
Tisztább, kutyagumi sehol nincs, szemét, kosz alig. Az emberek udvariasabbak, kedvesebbek. Rengeteg kultúra él együtt mindenféle attrocitás nélkül. Itt lesz az olimpia három év múlva. A tömegközlekedés sokkal megbízhatóbb.

Miben rosszabb?
Az ingatlanárak aránytalanul magasak. (Vagy csak nálunk alacsonyak?) Az alkohol és a dohányzás méginkább drága mulatság.

Mi hiányzik Magyarországról?
Hiányzik a családom, a barátaim, Budapest, de a panelrengetegek nem. Az ételek közül talán csak a Túró Rudi, minden más ételt nagyjából el tudok készíteni, vagy meg tudok venni. Remek magyar étterem van a városban.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A kiszámítható, nyugodt életvitel. A tenger, a tengerpart.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal kényelmesebb, kiszámíthatóbb.

Mennyibe kerül egy kávé?
A presszókávé a kedvenc helyemen 1.50 kanadai dollár (265 forint). Az ihatatlan amerikai löttykávénak, amit a nagy többség iszik, kb. 2 kanadai dollár (353 forint) az ára.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás bérlete a belvárosban?
Kb. 900 és 1400 kanadai dollár között (160 000 - 247 500 forint), bár itt a kétszobást egy hálószobásnak mondják.

Te jobb körülmények között élsz, mint itthon tudnál?
Nagyjából hasonló életet élek, talán kicsit kényelmesebb, a munka miatt.

Amit ott csinálsz, azt csinálhatnád itthon is?
Igen, a szoftverfejlesztés nincs helyhez kötve, de csak ha magányos harcos vagy. A csapatmunkához sokkal hatékonyabb jelenlét kell.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az időjáráson kívül nem nagyon panaszkodik senki semmire. A politika még csak érintőlegesen sem érdekel szinte senkit.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Általában a helyi hokicsapat a fő téma. Annak ellenére, hogy még egy hónap van a bajnoki rajtig. Utána csak a hoki.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Vancouver Sun internetes oldalán egy apróbb kompbaleset szerepel vezető hírként, - csak ritkán olvasom a papírverziót.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Rengeteg kerékpáros és természetjáró van.

Visszajössz?
Feltétlenül, de a közeljövőben csak látogatni.

<<Előző

[origo]

VancouversorozatiWiW a világ körülRio de JaneiroTallinn
Electrolux ESL 4300 RO 9 terítékes mosogatógép az eluxshop.hu-tól9 terítékes, teljesen beépíthető kivitel, A+ energiaosztály, szatellit alsó vízkar, automatikus program, LED kijelző
99 900 Ft
RSSHírlevélÍrjon nekünk!ArchívumMédiaajánlatImpresszum
Adatkezelési Szabályzat[origo]OK.huiWiW[freemail]G-PortalVidea Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva

Legolvasottabb cikkek

hirdetés

Olvasnivaló

Forrás: AFP/Valery Hache Láttad azt a csajt? Brad Pitt testőrnője, francia prosti, Ryan Goslingot megigéző szépség. Rajtuk akadt meg a szemünk.
Forrás: MTI/Kovács Attila Öreg hal vagy alfahím? Húsz év alatt keményebb, magányosabb lett, de még mindig harcol az álmáért. Orbán Viktor ötven éves.
Forrás: MTI/Marjai János Cukorcsempészettel égette meg magát az energiaital magyar királya A Hell Energy alapítóinak ütemérzéke kiváló.

További adatok » Időjárás »