323. Polák Zoltán - Montevideo, Uruguay

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Polák Zoltán mutatja be Montevideót, illetve hasonlítja össze az uruguay-i és a magyar embereket.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2007 elején költöztem végérvényesen ide, de azelőtt is ismertem a várost, illetve az országot, mert Buenos Airesben éltem és dolgoztam korábban, és gyakran átjártam, mert mindig is nagyon tetszett.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Kicsi, de egészen különleges ország, kevesen ismerik Európában. Pedig hívhatnánk európai országnak is, lévén, hogy a lakosság 95 százaléka európai bevándorlók utódaiból áll, és ez teljes mértékben érezhető is. Szóval egy Európából frissen idecsöppent embernek biztosan nem lesz nagy "kultúrsokkja", nem fog indiánokat, egzotikus állatokat, szambát, trópusi klimát stb. találni. A várost leginkább mediterrán jellegűként tudnám definiálni, annak ellenére, hogy elég messze van a Földközi tengertől. Európai a hangulat, de ne gondoljatok német precizitásra, sokkal inkább dél-olaszra, dél-spanyolra, mint amilyen a lakosság többségének eredete is. De van minden más náció, magyarok is természetesen. Leszármazottakat értek ez alatt. Van némi brazil-afro beütés is, ami főleg a karneváli időszak alatt érezhető igazán. Itt van a világ leghosszabb karneválja, másfél hónapig tart. Gyönyörű tengerpart, homokos strandokkal, hangulatos óváros, modern tengerparti luxuslakások, és természetesen - távol a parttól - szegényebb negyedek is, de nem jellemző az a hatalmas kontraszt és bűnözés, mint mondjuk Braziliában vagy Argentínában. Ez egy eléggé kiegyensúlyozott ország ebből a szempontból, nincsenek szélsőségesen gazdag emberek, de brutális nyomor sincs, sőt egész erős középosztály is létezik, ami azért nem nagyon jellemző a régióban. Kellemes az idő, nyáron nagyon meleg van, de a tengeri szél miatt nem zavaró. Télen hideg van - relatíve - de fagy azért nincs. Montevideótól a brazil határig gyakorlatilag strand az egész ország. Szóval kényelmes, nyugis, és ha van az embernek munkája, sokkal jobban elvan, mint pl. Magyarországon. Nincs különösebb zsúfoltság sem, lévén, hogy 3 millió ember él egy dupla MO-nyi területen.

Mi hiányzik Magyarországról?
Egy kicsit hiányzik a tejföl. Talán még Badacsony és a Balaton-felvidék (az óceán ellenére). Meg természetesen a Magyarországon élő családtagjaim és barátaim. De talán jobb lenne, ha ők élnének itt. No, meg egy kis szervezettség és pontosság, mert itt néha már extrémbe csap át ennek hiánya. Illetve egy kicsit több felelősség a közlekedésben.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. A párom, a házunk, a tenger nagyon, a barátok, a tengerparti motorozás. Meg az az általános nyugi, amit Magyarországon egyáltalán nem érzek.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nem könnyű kérdés, és nem is olyan könnyű összehasonlítani. Az üzletekben és bevásárlóközpontokban gyakorlatilag ugyanazt találod, mint Európában. Az árszint nagyjából olyan, mint a magyar árszint, de az ingatlanok sokkal olcsóbbak itt. A járműpark elég lepusztult a magyarral összehasonlítva, de szerintem az emberek jobban élnek itt. Akinek van munkája, az kényelmesen megél belőle, van lakása/háza és legtöbbször nyaralója is az óceánparton. Ennek ellenére az emberek sokat panaszkodnak, és állandóan Európát emlegetik, elég nagy az elvándorlás is. Statisztikailag ez Latin-Amerika legidősebb lakosságú országa. Aztán a többség természetesen visszajön, mert abszolút fals képük van Európáról. Mondjuk Európának is Dél-Amerikáról, de ez már más kérdés.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Csak a szűk értelemben vett belvárosban fizetős a parkolás, de nem tudom, mennyibe kerül, mert motorral járok és az ingyenes. A városi buszjegy 13,5 peso, a mozijegy 50-60 (a plázákban 110-120), egy doboz sör 18, az egyliteres 40 (a boltban), bárokban 75-80 (a literes). A sima presszókávé 20-30. Egy peso kb. 8-8,5 forint.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Megint bajban vagyok kicsit, mert a kétszobás lakáson itt két hálószobát értenek, ami mellett van természetesen nappali meg minden egyéb. Egy ilyen bérlete havonta kb. 7000-8000 peso plusz a közös költség. De hozzá kell tennem, hogy nem a belváros az igazán jó rész, ha mondjuk bérelni akarsz, hanem a tengerparti városnegyedek. Ezek természetesen valamivel drágábbak.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Jelenleg nem dolgozom sokat, és nem teszek félre belőle semmit. Amint állandó munkám lesz, kb. a felét félre lehet tenni havonta. Vagy pedig úri módon élünk és elverjük az egészet. Ez is egy opció. Szeretnénk befejezni a házunkat, és venni egy nyaralót az óceánparton, és egy autót.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nagyjából igen. Szeretem, amit csinálok, nem zavar. Ezzel együtt most azon dolgozunk, hogy teljes mértékben azzal tudjak foglalkozni, amit a legjobban szeretek.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Sokkal nyugalmasabb. Össze sem lehet hasonlítani. Nincs az a fajta stressz és áskálódás, mint Közép-Európában. De hozzá kell tennem, hogy ez nem a Karib-térség, nincs az a jótékony ellazultság, mint arrafelé. Az emberek dolgoznak, és sokuknak elég keményen oda kell tenni magukat a mindennapi megélhetésért. Az emberek nagyon tiszteletben tartják a személyes szabadságot, nem nagyon másznak bele a másik életébe. Vendégszerető ország, ugyanakkor sokkal individualistább, mint Közép-Európa, ha nem rokon és közvetlen jóbarát vagy, akkor nem sok segítségre számíthatsz a másik embertől. Ez sajna a közlekedésben is megnyilvánul. Nincs olyan például, hogy egy problémás balkanyarban vagy kisutcából kijövet beengednek, be kell küzdened magad. Ez néha zavaró.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől és nem reménykedem semmiben. Szeretem az embereket és magamat is.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A foci és a politika állandó beszédtémák. Jelenleg is. Most a világbajnoki selejtezők és a jövő évi választások vannak leginkább terítéken. És a rengeteg bulvár, minden mennyiségben. Helyi és argentin is. Fantasztikusan pletykásak az emberek, és nagy celebkultusz van.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A 2001-es gazdasági krízis nagy bankcsalójának hazatoloncolása, a helyi légitársaság botrányos ügyei és a válogatott kolumbia győzelmének, illetve a szerdai Ecuador elleni hazai meccs elemzései és előzetesei.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Kimenni a tengerpartra matézni (ez a helyi serkentőital, hasonló a teához), vagy itt a városban vagy kelet felé az óceánparton, aki megteheti. Barátokkal, családdal összejönni és vacsorázni valami szép helyen. Húst sütni roston, minden mennyiségben.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Rengeteg. Nem könnyű választani. Mozi, tánc, séta vagy vacsora a tengerparton, focimeccs. Tényleg nagyon változatos.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Igen, mindenképpen. De az nagyon fontos, hogy tudjanak magyarul, és hogy egy-két évente mindig el tudjunk utazni Magyarországra egy pár hétre.

<