185. Krausz Gábor - Alton, Anglia

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Krausz Gábor jelentkezik az angliai Altonból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Évek óta gondolkozom hogy ki kéne menni valahová külföldre, valami meleg helyre, ahol süt a nap, forró a homok, jók a csajok, és kevés munkával sok pénzt lehet keresni. Sosem akartam Angliába jönni, de tavaly augusztusban úgy alakult, hogy egy magyar srác, aki itt dolgozott, megunta, és szólt, hogy szakácsot keresnek. Két hét múlva itt voltam. Egyszemélyes a konyha, úgyhogy kiélhetem magam. Ez egy sport pub és étterem, a legforgalmasabb a városban.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Londontól délnyugatra található a 25 000 lakosú Alton, mely régebben egy tipikus vásárváros volt, kéthetente keddenként ma is lezárják a főutat, és mindenféle áru kapható, néha lehet érdekes dolgokat találni. Azt nem mondom, hogy jobb, de lényeges különbségek vannak. Itt nem láttam még ideges, stresszes embert, jól állnak a dolgokhoz, fura, hogy még egy ilyen kisvárosban is rengeteg kultúra keveredik. Ha az ember éjfélkor megéhezik és lusta magának összedobni valamit, akkor rendelhet japán, kínai, indiai, thai, arab vagy olasz kaját. Egy ekkora városkában ez elképzelhetetlen lenne otthon. Az viszont nem olyan jó, hogy éjfél után nem nagyon lehet elmenni sehova, sok fiatal jár a közeli nagyobb városokba szórakozni, vásárolni.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család, barátok, szép magyar lányok, téliszalámi, lecsó, Vilmos körte pálesz.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az altoni káoszbrigád, akik úgy isszák a tequilát, hogy a sót az orrukon szívják fel, aztán miután megitták az italt, a citromot a szemükbe facsarják, és azt hiszik, hogy ez poénos. Kívülről nézve tényleg az, de kipróbáltam, és annyira nem jó. Sok ittenivel jóban lettem, és hamar befogadtak, ők hiányoznának.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Egy példát írok, és mindenki döntse el. Otthon egy napi négy órában, bárban dolgozó családanya tudna venni karácsonykor a tíz és a 13 éves fiának egy-egy teljesen új laptopot? Nem hitelből és nem hónapokig spórolva. Egyébként mindenkinek megvan a saját maga kis problémája, de nem stresszelnek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás kb. 1-2 font (350-700 forint) óránként, a sör 2-3 font (700-1050 forint), a kávé 1-3 font (350-1050 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Kb. 400-550 font (139 000-191 000 forint) rezsivel.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Az első időben nem tettem félre, mert új volt minden, fel kellett fedezni a dolgokat, de havonta kb. 500-600 fontot (174 000-209 000 forint) lehet félretenni, bár nekem szerencsém van, mert az étterem feletti lakásban lakom, amiért nem fizetek, és az étel, ital is ingyenes, nekem így mákom van, de ha eljárunk máshova, akkor azért megy a pénz, könnyen. Van egy kis tartozásom, azt rendezem heteken belül, utána pedig kezdek félretenni, szeretnék egy-két éven belül egy vállalkozást indítani.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mindig szakács akartam lenni, bár otthon azért lényegesen nívósabb helyeken dolgoztam, de elsődlegesen nyelvtanulás miatt jöttem ide, és mivel egy magyar sem él itt, muszáj volt angolul társalogni, és hamar belejöttem. Nem ez a hely a szakma csúcsa, az biztos.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Első időben furcsa volt például, hogy az emberek délutáni ebédidőben, öltönyben kiszaladnak egy-egy pubba, letolnak pár sört és mennek vissza dolgozni. De a hétköznapok ugyanolyanok, mint mindenhol máshol. Felkelnek, dolgoznak, hazamennek, aztán apu elmegy a pubba, anyu meg otthon marad a gyerekkel, és várja aput, hogy részegen hazamenjen. És ez itt teljesen normális, persze nem mindenkire vonatkozik.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, de abban reménykedem, hogy nyáron Londonba költözhetek, és ott élem majd az életem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A foci, az mindennapos, politikáról itt nem beszélnek, aminek örülök.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Egy hasonló kisvárosban, mint a mienk, egy éven belül heten lettek öngyilkosok, és mind fiatal. Jó barátok voltak, és interneten írták, hogy ki hogy fogja megölni magát.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Hétvégén megtelnek a pubok, és focit néznek, isznak, van egy horgásztó a közelben, sokan járnak oda, ha jó az idő. Érdekes, hogy egy ilyen kisvárosnak is akkora sportcentruma van, hogy otthon egy nagyobb város is megirigyelhetné.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Itt nem sok, de a szobám a főtérre néz, és ha épp nincs kedvem elmenni sehova, akkor nézem, ahogy néha egymásnak ugranak, aztán jön a szakma, mindig van valami balhé az ittas fiatalok közt, ami szórakoztató. Egyébként van egy diszkó a városban, ahova sokan járnak, de hajnali kettőkor az is bezár, úgyhogy Guilfordba vagy Winchesterbe szoktunk átmenni.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Ez a város nekem is unalmas néha, de az emberek kedvesek. Gondolom, évek múlva rájövök majd, hogy gyermekneveléshez is ideális, de ezen még nem gondolkozom.

<