198. Szenthe Anna - Edmonton, Kanada

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Szenthe Anna válaszol a kanadai Edmontonból.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
1979 januárjában érkeztünk Edmontonba, Alberta tartomány fővárosába férjemmel együtt. Budai vagyok eredetileg, a második kerületben nőttem fel. 1983 óta a tartományi egyetemen (University of Alberta) dolgozom, jelenleg a biológia tanszéken egy másodéves mikrobiológia kurzus laborvezetője (laboratory coordinator) vagyok.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Edmonton lakossága közel egymillió. Amikor 1979-ben idejöttünk, még csak 600 000 ember élt itt. Tipikus észak-amerikai város, felhőkarcolókkal és bevásárlóközpontokkal, háromórás autóútra a Sziklás-hegységtől. Területileg jóval nagyobb, mint Budapest, az emberek többsége kertes házakban lakik, a közlekedés autó nélkül szinte lehetetlen. Itt található a világ legnagyobb bevásárlóközpontja is, a West Edmonton Mall. Miután eléggé északon fekszik a város, így a mínusz 40 fok télen nem lehetetlen. A levegő viszont tisztább és szárazabb, mint Európában. A város folyóvölgye kiépítetlen, természetes szépségű, parkjai hatalmasak, tele virágokkal és gondozott fűvel. A gondozottság a kertes házakra is jellemző. Az élet nyugodtabb, mint Magyarországon. Az emberek előzékenyek, kedvesek, az utcák tiszták, nem szemetesek. Nincs dudálgatás, a járókelőknek, még a kijelöletlen helyen is, elsőbbséget adnak az autósok. Az élet a család körül forog. A gyermekek az elsők. Szervezett focira, jégkorongra járatják őket, és ilyenkor az egész család kijár a meccsekre, gyermekeiket biztatni.

Edmonton multikulturális város. A világ legnagyobb multikulturális fesztiválján évente egyszer, augusztusban 60-70 nemzet is részt vesz, köztük a magyarok is. Az edmontoni magyarok szoros közösségben élnek. Az edmontoni magyar kultúrkör fogja össze őket, de van katolikus egyesület, református templom, történelmi társaság, focicsapat és néptánccsoport is. Az itt elő magyarok rendezvényeken, vacsorákon jönnek össze rendszeresen. Az itteni élet olyannyira más, hogy szinte lehetetlen összehasonlítani Magyarországgal. Itt egészen más a kultúra, más az élet.

Mi hiányzik Magyarországról?
A színházi előadások, koncertek. Az éghajlat. Rokonok, barátok. A Fény utcai piac, Augusztból és a Daubnerből a fagyi (nem feltétlenül ilyen sorrendben).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
A mindennapi kényelem. A nyugodt emberek, tolerancia, mosolygás (még idegenekre is), a munkám és a barátok.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nehéz megállapítani, hogy az életszínvonal mennyivel magasabb, mivel a kanadaiak igénytelenebbek, mint a magyarok. Vagyis nem igazán adnak a külsőségekre. Nem fontosak a státusszimbólumok, márkás ruhák, drága autók. Ha van, azt természetesnek veszik, ebből viszont senkit nem ítélnek meg. Az átlag középosztály anyagilag jobban áll, mint a hasonló osztályba tartozó magyar. Az emberek kiegyensúlyozottak, nem kell a mindennapi megélhetésért küzdeni, és bőven megengedhetik, hogy évente egyszer valahova melegebb éghajlatra (Mexikó, Hawaii) nyaralni menjenek.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy?
Egy óra parkolás általában 2 kanadai dollár (364 forint), a buszjegyről fogalmam sincs, mert tömegközlekedésen nem ültem 1980 óta, de azt is 2 kanadai dollárnak (364 forint) saccolom. Moziban sem voltam már régen, mert inkább megvárom, amíg megjelenik a film DVD-n, és otthon, kényelemben megnézem. Kollégám szerint 10-15 dollár (1820-2730 forint) körül lehet a jegy.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy kétszobás (ami itt a hálószobák számát jelenti) lakás havi bére 1000-2000 kanadai dollár (182 000-364 000 forint) között van, attól függ, mennyire új, modern, felszerelt stb.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Nem én hozom a családi jövedelem nagy részét, ezért ezt így nem lehet megállapítani, de ha egyedülálló lennek, szerintem a keresetem felét, egyharmad részét könnyen megspórolhatnám. Hogy mire gyűjtök? Pénzünk nagy része utazásra megy. Szeretünk évente egyszer-kétszer leugrani Las Vegasba, nyáron Európába, Magyarországra utazni. Ha nem is minden évben jutunk át a tengeren túlra, akkor is igyekszünk legalább két hét családi nyaralásra menni, akár Mexikóba, akár Hawaiira. Gyakran szervezünk közös nyaralást barátokkal is.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Ha újrakezdhetném, ügyvéd szeretnék lenni. Sajnálom, hogy amikor fiatalon kijöttem, nem volt, aki irányítson, nyomjon vissza az egyetemre. Többé-kevésbé a szakmámban dolgozom, szeretem a munkám, úgy érzem, elértem, amit az én képesítésemmel maximálisan el lehet érni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Bár a munkában meg kell állni a helyem, és lazításra nincs sok lehetőségem, akkor is úgy érzem, nyugodtabb az életem, mint az otthoniaknak. Szerintem itt egyszerűbben élnek az emberek, igyekeznek nem bonyolítani életüket munkahelyi szerelmi kapcsolattal, versengéssel, áskálódással. Ezért a hangulat a családon belül is kiegyensúlyozottabb.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem igazan tartok semmitől sem. Már több recessziót, gazdasági válságot éltünk itt meg, de miután közel állunk a nyugdíjhoz, még attól sem tartok, hogy valamelyikünk elveszti az állását. Abban reménykedem, hogy a gazdasági helyzet ilyen marad, és a házak ára nem esik le.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A tél végét várjuk. A múlt héten széllel együtt mínusz 30 és mínusz 40 fok között volt a hőmérséklet. Örülünk, hogy a héten 0 fok is akad!

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Márciusban tartományi választás lesz. Minden politikai párt kampányol.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Az emberek általában télen síelni, korcsolyázni járnak, baráti társaságba, étterembe. Nyáron kirándulnak, futnak, teniszeznek és kerti BBQ-partikat rendeznek.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Van színház, étterem, bár, tánc, koncert. Szerintem minden, amire az embernek igénye van, de az átlagemberek inkább családi vagy baráti körben töltik a szombat estet.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Én úgy neveltem a gyerekem, hogy a lehető legszélesebb látókörű legyen. Ő már az egyetemet sem itt szeretné végezni. Tervei között van New York, esetleg egy év Párizsban és egy év valószínűleg Budapesten is. Én azt szeretném, hogy ott éljen, ahol a boldogságát megtalálja. Én itt megtaláltam az enyémet.

<