216. Csóka Tamás - Belfast

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ezúttal a Brit hét keretein belül, tíz napig Anglia különböző részeiről olvashattok beszámolókat. Ma Észak-Írország fővárosából, Belfastból jelentkezik Csóka Tamás.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Másfél éve meguntam az otthoni munkaügyi viszonyokat és bementem egy ügynökséghez, ők pedig kiközvetítettek. Jelenleg egy gazdaságos nagy áruházban vagyok éjszakás polcfeltöltő.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Ha meghallja az ember a város nevét, nem éppen a béke és nyugalom jut az eszébe, ennek ellenére javarészt ez jellemzi. Az egyik városrészben zöld, fehér, narancs zászlók fogadnak, a falakon IRA-katonák, Bobby Sands és az éhségsztrájkolók néznek ránk, míg sok helyen a még meglévő "béke" fal túloldalán union jack zászlók lobognak, a falrajzokon a királynőt, Orániai Vilmost és különböző loyalista maszkos katonákat találhatunk. Egyébként, itt szinte minden a helyi focilegendáról, George Bestről, illetve az itt készült Titanicról szól. Belfast ipari jellege eléggé nyomasztó, erre a sok összezsúfolt egyforma lakóház csak rátesz, és szinte minden utcasarkon van egy templom, a lehető legkülönbözőbb fajták. A belvárost a régi patinás és az új, a földből gomba módjára kibújó modern üvegépületek kontrasztja jellemzi. A bűnözés viszonylag magas, erre enged következtetni a sok rács és szögesdrót, illetve a páncélozott rendőrségi Land Roverek. Szerencsére e tekintetben személyes tapasztalatom nincsen. Ennek ellenére a város elég élhető, ha eltekintünk az időjárástól, a nehézkes közlekedéstől és attól, hogy néha elég koszos is tud lenni. Szerintem nem jobb, nem rosszabb, mint otthon, csak egyszerűen más. Nem mindenki tudja megszokni hosszabb távon, én sem szeretném.

Mi hiányzik Magyarországról?
Család, barátok, kellemes időjárás, magyar beszéd, leginkább ezek a dolgok. De a lista végtelen valójában.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az órabérem.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Ezt nehéz leírni, mert nem élnek itt jobban, mint Magyarországon, csak itt meg is tehetik az emberek, hogy így éljenek. Az, hogy boldogabbak-e, azt nem tudom, de hogy kiegyensúlyozottabbak, az biztos. Az árak nagyjából megegyeznek, egy kicsit talán magasabbak, a bérek nagyjából négyszeresei, míg a lakásárak közel nyolc-, tízszeresei az otthoniaknak.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkoló zónában 1 font (344 forint) egy óra, de csak két órát lehet maradni, parkolóházban 2,5-5 font (860-1720 forint) között. A buszjegy a belső zónában 1 font (344 forint), külső zónában 1,30 font (447 forint). A mozijegy ára első előadásra 3,50 font (1204 forint), estire 5 font (1720 forint), kedden mindegyik 2,5 font (860 forint). Egy pint sör, helytől függően 2,20-3 font (757-1032 forint), bár a 3 font ritka, inkább 2,50-2,70 (860-929 forint), de most készülnek a szeszesitalokon adót emelni, úgyhogy nem biztos, hogy sokáig lesz ez ennyi. A kávét nem tudom pontosan, mert még csak ebéddel együtt vettem, és nem néztem az árát, de 1-2 font (344-688 forint) körül lehet.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ezt sajnos nem tudom, de ahol mi lakunk, gyalog negyed órára a belváros szívétől, négyszobás lakást bérlünk 500 fontért (172 000 forint).

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ez változó, az is, hogy mennyi a jövedelmem, mert nincs mindig kedvem túlórázni, meg hogy mit is engedek meg magamnak. A mozi, az szinte minden héten állandó program, mint ahogy egy szendvicsbárba is beugrok egy jó levesre. A bulizás, az már ritkább, de még így is kb. 500 fontot (172 000 forint) meg lehet takarítani egy hónapban. Lakásra, autóra, illetve a későbbi otthoni életem megalapozására gyűjtök.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Nem, soha nem gondoltam, hogy ezt fogom csinálni.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A hangulat hasonló, bár nem olyan nyomasztó és feszült, mint néha otthon. Az itteni ismeretségi körömben például nem téma a politika, míg otthon szinte mindenki arról beszél.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, nem lesz érdemes, vagy nem lesz hova hazamenni. Az otthoni helyzet pozitív irányba való elmozdulásában reménykedem.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Munkatársakkal leginkább a főnökünk furcsa dolgai. Barátokkal Koszovó függetlensége volt legutóbb nagy téma, illetve a magyarországi helyzet folyamatosan napirenden van.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Hogy bizonyított Harry herceg Afganisztánban, most szabadul egy gyilkos, aki megölte a testvérét, egy tv-bemondónő súlyos infarktust kapott, illetve a várost átszelő autópálya a tervezettnél várhatóan hat hónappal előbb elkészül.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Itt leginkább az ivást részesítik az emberek előnyben, amikor tehetik. Én leginkább mozizom és próbálok pihenni.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Én szinte minden szombat éjjel dolgozom, de egyébként rengeteg lenne. A város tele van klubokkal, diszkókkal, kocsmákkal. Sűrűn vannak koncertek, rendezvények. Szerintem, szinte mindenki megtalálhatja a magának való szórakozást. Ha van alkalmam, akkor beülünk valahova barátokkal, esetleg diszkó.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Semmiképpen sem. De pár évre mindenkinek ajánlom, hogy menjen el külföldre dolgozni, nyelvet tanulni, világot látni és pénzt összeszedni.

<