364. Fekete János - Colorado Springs

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Fekete János mesél Colorado Springsről.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Először 2007 márciusában érkeztem mint gyakornok a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Idegenforgalmi és Vendéglátóipari karáról, ahol is vendéglátó és szálloda szakos diákként koptattam a padokat. Ez volt a kötelező féléves menedzserasszisztensi gyakorlatom (amit én meghosszabbítottam egy extra félévvel). Tehát összesen egy évet töltöttem itt, majd 2008 márciusában hazamentem, lediplomáztam, és 2008 júliusában visszatértem pusztán kalandvágyból újabb egy évre. (Sajnos fél év már ebből is eltelt). Colorado Springsben élek, az Egyesült Államokban jelenleg, és egy ötcsillagos, ötgyémántos 700 szobás magánszállodában dolgozom, a Broadmoorban. Jelenleg bankettfelszolgáló vagyok, de voltam már szobapincér, szobaszervizen műszakvezető, töltögettem minibárokat egy fél évig, illetve egy étteremben is felszolgáltam. Mindezt ugyanezen a hotelen belül.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Szerintem nincs olyan ember, akinek ne lenne saját képe és elképzelése az Egyesült Államokról. Érkezésem előtt nekem is volt, és meglehetősen negatív és sztereotip, mint az emberek többségének, nevezetesen, hogy az amerikaiak buták, túlsúlyosak, és mit sem törődnek a világ gondjaival, csak habzsolják az életet. Nagyon meglepődtem azonban, mikor megérkeztem. Az emberek rém barátságosak és segítőkészek, nagyon könnyű volt ebbe a környezetbe beilleszkedni. Colorado Springs egyébként Colorado állam második legnagyobb városa mind területileg, mind lakosság szempontjából, 500 000 ember lakja jelenleg, csak az állam fővárosa, a 2 milliós Denver előzi meg. A városban gyakorlatilag minden adott, ami a nyugodt élethez kell, bármi beszerezhető, azonban nagy hibája, hogy gyakorlatilag nincs tömegközlekedése, az autó az egyetlen opció. Ha ehhez még azt is hozzáteszem, hogy a területe akkora, mint Budapesté, nem nehéz elképzelni, milyen távolságok vannak itt.

Mi hiányzik Magyarországról?
Mint mindenki másnak: a család, barátok, ételek, jóféle bulik (itt ugyanis törvényileg hajnal kettőkor bezárnak a szórakozóhelyek).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Minden. A munkám, a kollégáim, a gondtalan élet, az, hogy évente öt-hat alkalommal megyek nyaralni.


Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Teljesen az ellentéte Magyarországnak. Nyilvánvalóan a kiegyensúlyozottság a magasabb életszínvonalból adódik, ugyanez az oka az emberek elégedettségének is. Valószínűleg ez az oka annak is, hogy az emberek itt összetartóak, segítik egymást, mind a magán-, mind az üzleti életben, és nem vívnak vérre menő háborúkat egymással, és nem utálják ki azt, aki sikeres.

Csak egy példa: mikor első alkalommal jöttem ki, és minden új volt persze, vennünk kellett a barátaimmal valami egyszerű és olcsó telefont. Elmentünk hát az egyik műszaki áruházba, kiválasztottuk a nekünk legmegfelelőbb és legolcsóbb modellt, mire az eladó közölte, hogy sajnos abból a típusból náluk már csak egy darab van, nekünk pedig három kellett volna. Látta az arcunkon, hogy csalódottak vagyunk, ezért már vette is a telefonját, és körülbelül egyperces beszélgetés után az internetről térképet is nyomtatva nekünk átirányított a konkurenciához, minthogy az ő boltjuk volt a legközelebb, és a hölgy tudta, hogy nincs autónk. Ilyen dolgok és ehhez hasonló apróságok nagyon meghatározzák az ember mindennapi hangulatát és a dolgokhoz való hozzáállását. Otthon egy ilyen kérdésre a válasz nemes egyszerűséggel az lett volna: nincs (tapasztalatból mondom).

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás 1,5-2 dollár (321-428 forint) közt mozog. Buszok nem igazán vannak, ami meg mégis, azokat nem használom, így annak az árát nem tudom. A mozijegy 6-8 dollár (1284-1712 forint) közt van az előadás idejétől függően. Egy sör a szórakozóhelyeken 3-5 dollár (642-1070 forint), 0,33-as kiszerelés (itt csak olyan van). Nem kávézom ugyan, de a Starbucksban egy fahájas tejeskávé, amit néha megiszom, 4 dollár (856 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Én egy három hálószobásban lakom, ezért fizetünk 960 dollárt (205 440 forint) havonta minden közművel együtt. Egy apartman-komplexumban egy két hálószobás 700 dollár (149 800 forint) körül van, közművek nélkül.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Ahhoz képest, hogy itt a legaljának számító munkát végzem, nagyon jó életszínvonalon meg tudok élni belőle. Kéthetente kapunk fizetést, és általában az egyik kéthetit teljes egészében félre tudom tenni. Eddig utazásokra gyűjtöttem, de minthogy a másfél év alatt már mindenhol voltam, ahol akartam, most már inkább spórolok, és lakásra gyűjtök ott, ahol majd élni fogok.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Igen, a vendéglátásban dolgozom, ez a szakmám is, és ezt is szeretném majd csinálni, azonban természetesen nem ezen a szinten. Reményeim szerint (ahogy itt is sikerült néhány hónapra) a nem túl távoli jövőben valamilyen vezetői beosztásba kerülök a szakterületemen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nagyon jó, és bár a válság itt is érezteti hatását, messze nem annyira, mint otthon (és nagyon fontos persze, hogy itt a politika és a súlyos adók sem nehezítik tovább az emberek életét).

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Attól tartok, hogy az én szeretett hazám sosem fog idáig eljutni, de persze abban reménykedem, hogy mégis így lesz.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Természetesen Obama.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A fent említett dolgok.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Mivel Colorado Springs közvetlen a Sziklás-hegység keleti lábánál fekszik, jó időben lehet túrázni, rengeteg csodálatos természeti látnivaló van a környéken. Esténként lehet szórakozni, van néhány egészen jó bulihely, valamint pubok, biliárdozási lehetőség, bowling. Ha van az embernek kocsija (márpedig itt általában van, még a magamfajtának is), akkor Denverben egy NBA-meccs, esetleg valami koncert, ott van vidámpark, vízicsúszda park, akvárium is.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
A fent említettek közül bármelyik űzhető szombat este is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Azt kívánom, hogy ott éljenek, ahol megtalálják a számításukat, mindenesetre szeretném, ha élnének ebben az országban (ha nem is ebben a városban), mert van mit tanulnunk ettől a nemzettől, és ennek az országnak a természeti adottságai, látnivalói is páratlanok.

<