Kovalainen örömmel veszi át Alonso helyét

Vágólapra másolva!
Heikki Kovalainen egyáltalán nem fél attól, hogy Fernando Alonso helyetteseként túlságosan nagy nyomás lenne rajta a jövő évben, sőt örül annak, hogy egy világbajnok csapat színeiben debütálhat a királykategóriában.
Vágólapra másolva!

A GP2-es bajnokság egykori második helyezettje az idei évben még csak tesztpilótaként bizonyíthatott a Forma-1-ben, ám Fernando Alonso távozásával versenyzői ülést kapott a Renault-tól a 2007-es idényre.

Bár egyesek szerint Alonso helyetteseként hatalmas lesz a nyomás rajta, a finn sofőr egyáltalán nem aggódik a jövő év miatt, sőt már alig várja, hogy rajthoz állhasson a márciusban megrendezésre kerülő szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon.

"Számomra nem jelent ez extra nyomást. Sokkal inkább örülök annak, hogy már első évemben egy élcsapatban versenyezhetek, melyre nem sok versenyzőnek adatik lehetősége a Forma-1-ben" - mondta Kovalainen. "A csapat és az autó is erős lesz, így nyugodtan és koncentráltnak kell maradnom, hogy tiszta fejjel kezdhessem meg az évet."

A huszonöt esztendős versenyző remekül teljesített a karácsony előtti teszteken, és bár bevallotta, nem számít arra, hogy az első versenyek problémamentesek lesznek, bízik benne, hogy egyenletes teljesítményt nyújtva egyre jobb helyezéseket ér majd el a versenyeken.

"Az első versenyek nem lesznek egyszerűek, éppen ezért felkészültem a legrosszabbra" - folytatta a finn pilóta. "Talán lesznek rossz versenyek, de mindvégig a munkámra fogok koncentrálni, és versenyről versenyre élek. Tehát mindig csak a következő futamra gondolok, aztán lépek tovább. Nyilvánvaló, hogy lesz némi nyomás, de ez természetes. Azonban soha nem éreztem úgy, hogy a külvilág kihatással lenne a teljesítményemre a pályán. Véleményem szerint ez a következő évben sem lesz másképp."

A finn pilóta számára nem ismeretlen a csapat, hiszen az idei évben már aktívan részt vett a Renault megbeszélésein, illetve a teszteken lehetősége nyílt arra, hogy megismerkedjen a szerelőkkel, illetve a mérnökökkel.

"Rengeteget tanultam az idei évben, különösen az utolsó három tengerentúli versenyen, melyet a helyszínről követtem figyelemmel. Belehallgattam a rádióbeszélgetésekbe, jelen voltam a megbeszéléseken, és láttam, miként zajlik a párbeszéd a csapat és a versenyzők között. Hatalmas tapasztalatra tettem szert, láttam, miként reagál a csapat a kialakult helyzetekre" - magyarázta Kovalainen. "Fontosnak tartottam, hogy minden időben a csapattal legyek, mert szerintem a jövőben is bajnoki esélyesek leszünk. Így legalább már van valami viszonyítási alapom, miként kezeljem a rám nehezedő nyomást."